Læsetid: 2 min.

Google øger sin dominans

Med opkøbet af onlinegiganten DoubleClick har Google for alvor cementeret sin position som internetmarkedets ubestridte leder
27. april 2007

NEW YORK - Googles opkøb i sidste uge af online-annoncepioneren DoubleClick til 3,1 mia. dollar er i de forløbne dage blevet fejret som endnu en betydningsfuld - omend ganske kostbar - sejr i gigantselskabets kamp mod Microsoft om at blive internettets dominerende kommercielle spiller.

Handlen er den største i Googles historie og udvider dets indflydelse på markedet for internetannoncer, bannerreklamer og kommercielle videowebsites. I forvejen kontrollerer Google to tredjedele af markedet for søgemaskiner, som genererer deres egne lukrative link-annoncer. Fremstødet har dog også fået flere annoncører og webvirksomheder til at rette kritik af Googles stadig mere opsvulmende magt. 'Google-Mart', vrænger disse kritikere med reference til detailkædemastodonten Wal-Mart, hvis næsten absolutte dominans over sin branche er endt med at give gevaldigt bagslag.

Microsoft trak sig

Også Wall Streets analytikere har hævet brynene over den pris, Google har betalt, som anslås til at ligge 10 gange over DoubleClicks samlede årlige salgsindtægter i hele virksomhedens levetid.

Købet af DoubleClick kom i stand, efter at Google havde afgivet det højeste bud ved en auktion over selskabet, som menes at være udløst af, at Microsoft også signalerede interesse for selskabet tidligere i år. Microsoft har længe været på udkig efter nye indtægtskilder inden for internetreklame, efter at selskabet har fundet det vanskeligt at avancere fra tredjepladsen bag de søgemaskinebaserede udbydere Google og Yahoo. Da prisen på DoubleClick løb op i over 2 mia. dollar, valgte Microsoft dog at trække sig.

"Google kunne ikke risikere at miste dette guldæg til Microsoft og lagde derfor den fornødne sum på bordet," siger Jordan Rohan, analytiker hos RBC Capital Markets.

Googles betaling for DoubleClick er taget direkte fra selskabets likviditetsreserver på 11 mia. dollar.

En øjenåbner

DoubleClick fungerer som et mellemled mellem annoncører og websites og leverer bannerreklamer til toppen af websider og små videofilm, der går i gang automatisk, når et website åbnes.

Der var engang, da Google afviste den slags annoncering som irriterende for webbrugeren og af ringe værdi for annoncøren, men Eric Schmidt, Googles administrerende direktør, siger, at han har skiftet mening efter en revurdering af strategien sidste år.

"Omfanget af denne form for annoncering er meget større, end vi troede, og DoubleClicks ledelse har gjort et glimrende stykke arbejde med at opbygge dette marked," sagde han og tilføjede: "Det var en øjenåbner for os."

"Med denne disposition har Google etableret sig som den absolutte leder på markedet," siger senioranalytiker Shar VanBoskirk fra Forrester Research.

"Dette fuldender Googles råderum over onlineuniverset. Google har nu sat sig på det hele."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her