Læsetid: 3 min.

Græsk post vinder kronikkonkurrence

Ud af 176 kronikker med temaet 'min barndomssommer' blev Spiros Divaris' 'Sommer i Piræus' kåret som vinder i Informations kronikkonkurrence
26. juli 2006

"Jeg vil anbefale dig at tage af sted i foråret eller i efteråret. Så kan du være heldig at få godt vejr," sagde Tina Steiwer fra Iceland Air, da hun overrakte Spiros Divaris en rejse for to til Island.

De antikke grækere nåede til Island, afslørede vinderen af Informations kronikkonkurrence Spiros Divaris:

"Epimitheus af Massalia tog turen til Island og tilbage til Marseilles med et stop på Færøerne," forklarer Spiros Divaris om sit kendskab til Island. Derudover har han selvfølgeligt hørt om Den Blå Lagune, men det er ikke den slags oplevelser, han fæstner sig ved, når han rejser.

"I Stockholm talte jeg med en lille indvandrerpige på fem-seks år i gården til hendes boligkompleks. 'Derude skal man tale svensk,' sagde hun på dansk, og pegede ud på gaden. Det fortæller meget om den lidt restriktive og regelrette stemning i Sverige," fortæller Spiros Divaris.

Han kan godt lide detaljen, og den vindende kronik 'Sommer i Piræus' om Spiros Divaris' barndom hæfter sig også ved detaljen. Naboparret til barndomshjemmet i Piræus skændtes ofte, og før airconditions tid, foregik det for åbne vinduer.

...nogle gange fik hun en lussing, hun forlod ophidset huset, manden, Jorgos råbte: "Køb hende en is, hun trænger til at køle ned!", kan man læse i vinderkronikken.

Husker de små ting

Det er de små ting Spiros Divaris husker fra den tid, da Juntaen tog styringen i Piræus. En tabt guldring i friluftsbiografen, og den flirtende servitrice, der stak af fra taxachaufføren. Familien Divaris' anden nabo, Savas, tilbragte det meste af sommeren i en udendørs himmelseng, hvilket Juntaen forsøgte at standse - uden held.

"Noget af den stemning er der stadig blandt de ældste. De slæber stadig deres lænestol ud foran huset et par timer hver aften om sommeren. Men de fleste holder sig indenfor. Der har de aircondition, og man kan nærmest blive forgiftet af trafikken, hvis man som i gamle dage bruger hele sommeren udendørs. Dengang vidste folk alt om hinanden, nu lever folk stille bag murene," forklarer Spiros Divaris.

Spiros Divaris kunne have brugt kronikken på at forklare, hvordan juntaen gav trodsige grækere demokratisk bevidsthed.

"Når man som jeg har oplevet en junta tage styringen og lave om på et samfund, så tror jeg, man værdsætter demokratiet på en anden måde. Jeg kunne godt fortælle om, hvordan oplevelserne dengang har givet mig et større håb om retfærdighed," forklarer Spiros Divaris.

Men det er der andre der gør, så han ville hellere bruge detaljerne til at beskrive, hvordan folk tænker.

"I min barndom forsøgte folk omkring mig altid at lave sjov med det negative og bringe dårlige nyheder med et smil. Jeg kan huske at min far mistede sit job, da juntaen tog over. Det var forfærdeligt, men jeg ville jo ikke skrive om død og ødelæggelse. Jeg ville bare give et indblik i en barndom, der måske er lidt anderledes end de fleste danskeres," fortæller Spiros Divaris.

I gang med ny uddannelse

Han er med sin græske baggrund anderledes end de fleste danskere. Trods en græsk universitetsgrad, mastergrad fra Glasgow, en Cand. Scient. Soc. uddannelse og en Cand. Jur. uddannelse taget i Danmark arbejder han for Post Danmark i 'et lavtlønnet' job.

"De fleste jobs jeg har haft, har været i det lavtlønnede område. Af den ene eller anden grund kommer jeg aldrig til samtale i de andre jobs, jeg søger. På den måde bliver man meget bevidst, og derfor er jeg gået i gang med at tage en phd. i menneskerettigheder fra et universitet i Grenoble," forklarer Spiros Divaris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her