Læsetid: 2 min.

Den grafiske roman får sit gennembrud i Danmark

Forlaget Carlsen præsenterer et nyere fænomen i Danmark - den såkaldte graphic novel - nårforlaget i dag sender oversættelserne af Marjane Satrapis 'Persepolis' og første del af Jason Lutes trilogi 'Berlin' på gaden. Ifølge en fagmand henvender det nye fænomen sig til voksne
9. september 2005

Graphic novel kan bedst oversættes som grafisk roman eller roman i tegneserieform; genren bruges til at skelne mellem den mere litterære tegneserie og almindelige tegneserier.

Thomas Thorhauge, der er redaktør af tegneseriemagasinet Rackham og forfatter til en af de få danske graphic novels Det der går forud fra 2002, mener, at man skal passe på med at kategorisere graphic novel som kunstnerisk overbygning på tegneseriegenren: "Graphic novel henvender sig til voksne. Det er først og fremmest forskellen."

Begrebet 'graphic novel' blev udbredt af den legendariske amerikanske tegnseserieskaber Will Eisner i forbindelse med hans værk En kontrakt med Gud fra 1979, som dengang også udkom på dansk på Carlsens forlag. Will Eisners tegneserie var mere alvorlig med mere kompleks fortællerstruktur end set hidtil. Ifølge Thomas Thorhauge skal begrundelsen for en ny genre findes i den engelske betegnelse for tegneserie 'comic'; Eisners tegneserie var ikke ment som sjov underholdning. I Danmark stiftede avislæsere første gang bekendtskab med den, da det hedengangne dagblad Dagen bragte Chris Wares Jimmie Corrigan - the smartest kid on earth.

Siden Will Eisners værk er genren gået fra sub til hot. I de første mange år var det små uafhængige forlag, der stod for udgivelserne; genren blev så mere og mere populær især i Frankrig og USA. Større forlag så efterhånden mulighederne i genren, og alene USA steg salget af graphic novels fra 75 mio. dollar i 2001 til 207 mio. dollar i 2004.

Thorhauge siger, at "det har heddet graphic novel siden marketingsfolk blev koblet på. Der er noget snobberi over det. Man vil gerne sælge tegneserier som finkultur."

Salgstrick eller ej, så er de to nyudgivelser på Carlsen en anden slags tegneserie end for eksempel Prins Valiant. Persepolis er selvbiografiske optegnelser af Marjane Satrapis opvækst i Iran under Shahens styre og præstestyret; og det hedder rammende i pressemeddelelsen: "den har erindringbogens intimitet, tegneseriens uimodståelighed, samtidig den politiske spændvidde mellem fundamentalisme og demokrati". Ifølge Newsweek indgår Persepolis som faglitteratur om revolutionen i Iran på akademiet West Point.

Trilogien Berlin er historien om den unge pige Marta Müller, der i 1928 flytter til Berlin. Gennem hendes perspektiv spindes en krævende historisk roman, der tematiserer de store tyske konflikter i det 20. århundrede. Det hed anerkendende i Frankfurter Allgemeine Zeitung "Mønstereksempel på genren (-) Jason Lutes er en virtuos tegneseriehåndværker."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her