Læsetid: 3 min.

Gratis studiepladser er de dyreste i Rusland

I det russiske uddannelsessystem er det ikke altid nok at være godt begavet
1. september 2005

2. SEKTION - STUDIESTART

Det begynder som regel i november. Eleverne i folkeskolens 11. klasse kommer hjem med karakterbogen, og deres forældre opdager til deres rædsel, at der ikke kun er femtaller, som der burde være, men også firtaller og tretaller. De forstår, at hvis deres barn skal gøre sig håb om at kunne klare optagelsesprøverne på et godt statsligt universitet, så skal der rykkes nu.

Kun 2,5 millioner af Ruslands omkring 6,5 millioner studiepladser er gratis statslige studiepladser - resten er de ikke særlig eftertragtede kommercielle studiepladser ved statslige og private universiteter. Der er derfor rift om de gratis studiepladser og et stort marked for ydelser til forældre, der gerne ser deres børn optaget på et statsligt eliteuniversitet.

Glem gennemsnittet

Hidtidige forsøg på at indføre en statslig enhedseksamen, der garanterer unge over hele Rusland lige muligheder for optagelse på et hvilket som helst universitet, er slået fejl. Eliteuniversiteter i landets millionbyer har bevaret deres ret til selv at udvælge deres studerende. På disse universiteter har eksamensresultater fra folkeskolen ikke indflydelse på andet end antallet af prøver, som eleven skal aflægge - og det endda kun, hvis vedkommende kan fremvise guld eller sølvmedaljer fra skoleolympiader.

Universitetsfolk påstår, at den russiske folkeskole er 50 år efter forskningen, og at den statslige enhedseksamen derfor er uanvendelig. De har imidlertid også økonomiske interesser i at beholde kontrollen over optagelseskriterierne, idet det giver dem mulighed for at supplere deres indtægt ved at give privatundervisning og undervise på universiteternes forberedende kurser eller på private folkeskoler, hvor timelønnen er to-tre gange højere end på universitetet.

Det er stort set umuligt at komme ind på eliteuniversiteternes mest eftertragtede uddannelser uden at følge specielle kurser ved det institut, man vil ind på. Det koster fra nogle få tusinde kroner til 14.000 kroner for et års kursus ved udenrigsministeriets universitet (MGIMO).

Nogle uddannelsesinstitutioner har egne 'gymnasier' (litsej), det gælder blandt andet Moskvas mest prestigefyldte universitet, Moskva Statsuniversitet (MGU). Her kan man - sideløbende med ens almindelige skolegang - fra niende klasse forberede sig på optagelse på et bestemt institut efter afslutningen af 11. klasse. Det koster 800 kroner om måneden eller 1.000, hvis man først bliver meldt ind i 11. klasse. Overkommelige priser efter danske forhold, men dyrt i Rusland, hvor en overlæge kun får godt 2.000 kroner om måneden.

Ingen optagelsesgaranti

Kurserne er imidlertid ingen garanti for optagelse, derfor vælger mange at hyre en privatlærer fra det universitet og det institut, man vil søge ind på. Heller ikke det er gratis. Dyrest er undervisere med tilknytning til optagelseskomiteerne. Dels kender de optagelseskravene, dels sætter forældre deres lid til, at de måske kan påvirke de øvrige kommissionsmedlemmer.

I nogle tilfælde inddrager professorer deres ph.d.-studerende i arbejdet. De står for undervisningen indtil nogle måneder før eksamen, hvorefter professoren tager over. Typisk tager disse privatlærere et sted mellem 50 og 70 dollar i timen. Det kan nemt løbe op i et sted mellem 7-8.000 dollar for et år - ud over eventuelle udgifter til de forberedende kurser.

Hvis man ikke klarer optagelsesprøverne til de gratis studiepladser, kan man søge ind på universiteternes kommercielle studiepladser. De enkelte universiteter bestemmer selv, hvor stor en del af deres studerende, der skal læse her. I Moskva koster det mellem 2.000 og 7000 dollar - dyrest på instituttet for international handel og management på MGIMO.

Imidlertid er det ikke særlig prestigefyldt at være 'betalende studerende'. Dels er det langt vanskeligere at komme ind på de gratis studiepladser, dels har universiteterne ry for at være mere overbærende med deres betalende studerende. Der er derfor blandt Ruslands nyrige gået mode i at skaffe deres poder ind på de gratis studiepladser uden eksamener. Der koster et sted mellem 2.000 og 30.000 dollar alt afhængig af uddannelsessted og uddannelsesretning. Dyrest er de juridiske og økonomiske fakulteter ved MGU og MGIMO.

Den absolut billigste og hurtigste vej til et eksamensbevis er at bestille det i Moskvas metro. Det koster fra 40 til 350 dollar alt afhængig af, hvor god en forfalskning man vil have, og om man vil udfylde det selv eller ej. Hvis man tillige vil figurere i arkivet på det universitet, man efter sigende har taget eksamen fra, skulle det kunne lade sig gøre for 500 dollar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her