Læsetid: 3 min.

Grib dagen

25. oktober 2003

KÆRE folkesocialister, forsamlet til EU-landsmøde i dag! Sådan tør vi godt begynde en leder her i avisen, for den mest ramsaltede kritik kommer fra de venner, som siger sandheden til hinanden. Også når den gør ondt.
Og om end denne avis på mange områder deler interesser med SF – vi er optagede af miljø, vidensamfundets vindere og tabere, borgernes frihedsrettigheder, den internationale retsorden samt minoriteters vilkår – så stiller sagen sig anderledes, når det gælder det europæiske samarbejde.
SF har i årevis haft et forhold til EU, der nærmer sig det paranoide.

EU er i SF-regi blevet skældt ud for det meste. Fra tid til anden skoses unionen for impotens, uenigheder, langsommeligheder og manglende ambitioner. Andre gange handler det om EU som en elitær, kapitalistisk konspiration som tillige er imperialistisk og kvindefjendsk. En kritik som så nogenlunde dækker over årtiers indædt, skandinavisk venstrefløjsskepsis. Og som også forener en del af dette blads faste læsere, der på debatsiderne ofte skoser Information for bladets entusiasme på lederplads, når det gælder en videre udvikling af den europæiske union.

SÅ lad os blot gå ind i to argumenter: For det første, hvorfor den europæiske union generelt er en god ide. Og derefter, hvorfor det giver mening for SF at gå ind for projektet med brask og bram.
Den europæiske union er et fredeligt samarbejde, som er baseret på, at demokratiske stater i frivillighed har besluttet at samarbejde om nogle fælles mål og med en retlig kompetence, som deltagerlandene tildeler den. Unionen bygger på respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten og respekt for menneskerettighederne. Unionen arbejder derudover for en bæredygtig markedsøkonomi med høj konkurrenceevne, fuld beskæftigelse og teknologiske fremskridt samtidig med at den bekæmper social udstødelse og fremmer ligestilling og retfærdighed mellem generationer og køn.
Disse mål er ikke ligegyldige plusord. FN kan bryste sig af lignende formuleringer. Men den politiske magt, og beslutningen om at afgive national suverænitet for at opnå de fælles mål, er unik for EU. Derfor vækker EU-samarbejdet naturligvis stærkere følelser end organisationer, hvis impotens er tydelig. Magten skræmmer. Men det er netop den demokratisk funderede og retligt forankrede magt, som gør EU i stand til rent faktisk at gøre en forskel. I Europa og i verden.

DERNÆST til det andet argument. EU som fællesskab begår masser af dumheder. Det er et menneskeligt grundvilkår. Det træffes beslutninger, som ikke fremmer målsætningerne. En forkert landbrugspolitik. En amputeret vision for frihandel i WTO, som lugter af protektionisme. Der er korruption, personlige ambitioner og svindel med betroede midler. Men alternativet er, at de europæiske nationalstater hver for sig sætter ind med midler for at fremme egne, snævre interesser. Det gavner kun store lande. Og svækker udsatte grupper af de svageste medborgere.
EU er en politisk kampplads. En organisation, hvor ret frem for magt har en chance. Hvor det nyttige kompromis er konge. Og hvor det meste af Østeuropa nu er med i klubben. Det er argumenter, som burde befinde sig i hjertet af SF.

I DENNE Weekend har SF en chance for at blive et fremtidsvendt parti. Op til det internationale landsmøde har en gruppe på 14 partimedlemmer stillet forslag om en ny positiv EU-linje. Bl.a. en afskaffelse af forsvarsforbeholdet, en opgivelse af vetoretten på flere områder og en tildeling af mere magt til Europa-Parlamentet.

Det er gode forslag. Der er ingen grund til angst for en Europa-hær eksempelvis. Venstrefløjen støttede varmt ANC’s kamp i Sydafrika og har i årevis støttet væbnet kamp mod uret andre steder på kloden. Humanitære interventioner kan f.eks. være eneste vej for at sikre menneskers frihed, værdighed og liv. Hertil kommer deltagelse i fredsbevarelse, minerydning og sikring af civile i borgerkrig.
SF’ere! Grib dagen.
Gå i samlet flok ud af det nej-sigende rum, der i stigende grad befolkes af den fremmedfjendske, nationalistiske højrefløj i Europa. Det er nødvendigt, at alle gode kræfter forenes et helt andet sted.
EU er et af dem.

AG

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her