Læsetid: 4 min.

Grill- og bålmad

Det er let at stable en spontan grillaften på benene med en engangsgrill. Duften og røgsmagen fra gløder af træ er dog mere appetitvækkende end fra briketter eller kul, så det er værd at vente på, at et bål brænder ned
25. juni 2005

Begynd med en bunke tørt kvas eller kviste. Læg derefter kløvet brænde uden om, således at bålet får en spids facon (kaldet et pyramidebål). Sørg for at have brænde i flere størrelser, inden bålet tændes. Tænd fra bunden i vindsiden. Kom ikke for meget brænde på. Til kogebål er det en fordel med små stykker, da det er nemmere at justere varmen ved at fyre mere eller mindre. Glødebål giver høj og jævn varme og bruges som grill eller ovn. Start en til to timer, før det skal bruges. Tænd et pyramidebål, og når ilden blusser godt, fodres bålet med rigeligt brænde. Det er godt at bruge hårde træsorter som bøg og eg.

Vil man koge eller brase på bålet kommer man langt med gamle gryder, pander og en grillrist af godt tykt jern. Har man lyst til andet grej til bålmad, kan man finde gode grillriste, bageplader, grydestativer, pander med lange håndtag, spyd, snobrødsholdere, ovne og rygeovne og meget andet på www.design-produktion.dk.

Bruger man en almindelig grill, så spred kullene fra et godt bål (eller briketter) i bunden af grillen. Den er klar til brug, når overfladen på kullene er grå, og alle flammer er væk. Brug en tang til at flytte kullene på plads med.

Grillristen smøres grundigt med et stykke olievædet køkkenrulle, og den skal nu gennemvarmes over varmen. Varmen er passende, når man ikke kan holde ud at have hånden over risten i mere end 5-10 sekunder. Varmen justeres ved at flytte grillristen op eller ned. Ved længere tids grilning flyttes risten nedefter, efterhånden som kullene afgiver mindre varme. Rengør risten med en stålbørste eller et stykke sammenfoldet sølvfolie.

"Der skal to til en god grill aften," hed en kampagne for år tilbage. Brug forskellige redskaber, tallerkner og skærebrætter til råt og tilberedt mad, så du ikke kommer til at overføre sygdomsfremkaldende bakterier til den spiseklare mad!

Her følger ideer til mad fra grillristen og salat som tilbehør. Grill grøntsager, kød, brød og evt. frugt til dessert. Og start evt. med en drink ved bålet - her er opskrift på den sommerlige cubanske drink, mojito (en lille våd en, red.).

Mojito punch. Til 4 glas

Rør 3 spsk. mørk rørsukker med 1 dl lunkent eller kogende vand til sukkeret er opløst. Lad lagen blive kold. Bland den med blade af 5-6 stilke frisk mynte. Bladene rives lidt i stykker og moses lidt med en ske i sukkerlagen. Tilsæt saft af 4 lime, 12 cl hvid rom og 1 l mineralvand. Kom isterninger og skiver af 1 lime i 4 glas og fordel drinken i dem.

Grillede brød - 8 stk.

25 g gær

3 dl lunken vand

1 spsk. salt

ca. 450 g hvedemel

Rør vand, salt og gær sammen. Ælt melet i lidt ad gangen. Dejen skal slippe bordet uden at være for tør. Lad den hæve ca. 1 time, eller brug mindre gær og lad dejen koldhæve natten over i køleskabet.

Form 8 flade pandekager 10-15 cm i diameter mellem hænderne eller med en kagerulle. Stryg dem med mel på begge sider, så de ikke klistrer, og grill dem 5-10 minutter på hver side.

Grillede majskolber

Kan grilles, før grillen er helt rygende varm. Fold bladene til side på majskolberne, fjern de tynde silkeagtige tråde, og fold bladene tilbage om majskolberne igen. Grill majskolberne over gløder på en grillrist. Vend majskolberne jævnligt. De er spiseklare efter ca. 15 min. Tag dækbladene af majskolberne, og spis dem med salt og smør.

Grillet og rå blomkål, krydderurter og grillede citroner - 4 portioner

1 blomkål

2 økologiske citroner

2 spsk. olivenolie

1 spsk. friskpresset citronsaft

friskkværnet peber og salt

2 dl blade af krydderurter, f.eks. dild, basilikum, kørvel og klippet dild

Fjern de yderste blade af blomkålshovedet, og skyl det i koldt vand. Skær halvdelen af blomkålen i 2 cm tykke skiver. Den anden halvdel deles i små buketter.

Grill halve citroner og blomkålsskiverne på en varm grillrist, så de tager farve og bliver fint lysebrune.

Bland en dressing af olivenolie, citronsaft og krydderurterne. Bland de rå stykker blomkål med dressingen. Smag til med salt og peber. Kom salaten på den grillede blomkålsskive, og giv halve gennemvarme grillede citroner til.

Mørbradbøffer med citron og rosmarin - ca. 4 portioner

1 svinemørbrad

1 bundt rosmarin

1 økologisk citron

salt, peber og lidt olie

Skær kødet ud til små bøffer på ca. 3 cm tykkelse. Dup dem med køkkenrulle, og pensl med lidt olie. Kom rosmarinkviste på grillen, og grill bøfferne ved stærk varme (tæt på gløderne) ca. 5-6 minutter på hver side, krydr med salt og peber.

Lad kødet hvile et par minutter inden servering, og drys så en blanding af finthakket rosmarin og revet skal af en usprøjtet citron over (grill den evt. som beskrevet ved grillet blomkål).

Spyd med grønsager eller med frugt

Squash, nye løg, cherrytomater og gule peberfrugter. Læg træspyd i blød i koldt vand ca. en halv time - så antændes de ikke.

Skyl alle grønsagerne. Pil løgene. Skær squash og peberfrugter i store tern. Sæt grønsagerne på spyd. Pensl dem med lidt olivenolie, krydr med salt og peber og grill dem til de er gennemvarme og lækre - ca. 5 minutter på hver side. Brug grøntsager der også er fine rå - så er man sikker på, at de får nok.

Til dessert kan man sætte jordbær, stykker af ananas, fersken og banan på spyd og grille som ovenfor. Server med god is eller flødeyoghurt og flydende honning.

Det er måske banalt, men sandt: Madlavning over bål giver mange oplevelser - ikke kun for smagsløgene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her