Læsetid: 1 min.

Guantánamo overlever dom

Højesteret sagde i går, at præsident Bush ikke havde autoritet til at nedsætte militære domstole i Guantánamo-lejren. Nu overvejer Kongressen at give ham bemyndigelsen i stedet
30. juni 2006

BOSTON - Efter et klart nederlag i går i USA's højesteret antydede præsident George W. Bush, at han vil anmode Kongressen om at bemyndige anvendelse af militære domstole til at retsforfølge nogle af de terrormistænkte i Guantánamo-lejren på Cuba.

Men til forskel fra de eksisterende militære domstole i Guantánamo skal de nye være være i overensstemmelse med Genevé-konventionen såvel som USA's militære ret. Årsagen er, at Højesteret i sin kendelse i går erklærede de militære domstole nedsat af præsident Bush i en forordning i 2002 for at være i strid med krigsfangekonventionen og med de regler, som ligger til grund for retsforfølgelse af militært personel i USA.

Fangelejren blev placeret på Cuba for undslippe amerikanske forbundsdomstoles jurisdiktion. Det betød bl.a., at terrormistænkte ikke kunne anfægte deres tilbageholdelse ved en domstol. Endvidere medførte benævnelsen 'ulovlige kombattanter', at de ikke nød beskyttelse af Genevé-konventionen.

Men Højesteret skød disse argumenter i sænk. I sagen Hamdan vs. Rumsfeld havde advokater for Osama bin Ladens tidligere chauffør Ahmed Hamdan argumenteret for, at han burde stilles for en krigsret i USA. Krigsretter følger amerikansk militær ret og Genevé-konventionen.

De fik medhold af Højesteret. Et flertal på fem mod tre dommere sagde, at en præsident ikke har autoritet til at nedsætte militære domstole. Det er Kongressens gebet. Det betyder, at andre fanger i Guantánamo-lejren ikke vil blive stillet for militære domstole.

Analytikere siger, at Bush-regeringen nu kan anmode Kongressen om at vedtage en lov, som legaliserer de militære domstole. Men betingelsen er, at de sigtedes rettigheder skal være på højde med amerikansk militær ret og international lov. Man kan også vælge at retsforfølge fanger ved forbundsdomstole. Det er tidligere sket. Et tredje alternativ er at frigive fanger.

Præsident Bush har flere gange udtalt, at han gerne ser Guantánamo-lejren lukket, og at hans beslutning bl.a. ville være afhængig af Højesterets kendelse. Men i går ville han ikke give garantier. Tværtimod lød det som om, et betragteligt antal fanger vil blive siddende mange år endnu.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu