Læsetid: 2 min.

Er Gud mægtigere end Sony?

Kristne protester i Indien mod filmen 'Da Vinci-mysteriet' har fået følge af muslimske bandbuller imod 'krænkelse af vores fælles tro'. Vold og sultestrejker truer premieren på fredag, men filmens distributør Sony står fast
17. maj 2006

Allah var måske større end Arla, men er Gud mægtigere end Sony ? Efter at forfatteren Dan Brown samlede den vestlige halvkugle i en nyfunden interesse for den tidlige kristendom med sin bog, samler filmudgaven af Da Vinci Mysteriet nu Indiens religiøse minoriteter i højlydte protester. Op til premieren på fredag, har landets katolske organisationer krævet forbud mod filmen, og muslimske bevægelser har meldt sig under fanerne imod filmen, der bl.a. lader Jesus få barn med Maria Magdalena.

"Den hellige Koran anerkender Jesus som profet. Filmen er en fornærmelse mod både kristne og muslimer," siger Mansoor Ali Khan, leder af muslimske lærde.

"Vi muslimer vil hjælpe vores kristne brødre i protest imod angrebet på vores fælles tro," siger han.

Under et møde med politikere i Mumbai, krævede ledere fra de to trossamfund, at filmen forbydes i hele Indien:

"Hvis regeringen ikke gør noget, vil vi selv prøve at få filmen stoppet og er parate til at bruge vold," sagde en talsmand.

Der har i de seneste dage verseret rygter om, at filmens distributør, Sony Pictures, vil udskyde premieren, men Sonys indiske direktør, Vikramjit Roy, siger til BBC:

"Vi fortsætter forberedelserne til premieren på fredag."

Sult og dødstrusler

Lederen af en af de største katolske grupper, Catholic Secular Forum, opfordrer kristne til at sulte sig ihjel i protest.

"Det vil vise, hvor dybt sårede vores følelser er ," sagde Joseph Dias på en pressekonference.

"Det er en kristen måde at protestere på i stedet for at brænde og smadre ting," sagde han.

Men nogle af hans trosfæller tager ikke det kristne budskab så alvorligt. Nickolas Almeida, kristen aktivist i Mumbai, lovede i sidste uge en stor dusør til den, der kan bringe ham bogens forfatter Dan Brown "død eller levende".

"Jeg ved, hvad jeg så og må gøre. Jeg har ingen frygt. Jesus gav sit liv for sit folk," sagde Almeida til indisk presse, der sammenlignede episoden med ministeren fra Uttar Pradesh, der under Muhammed-krisen udlovede en stor sum penge for de danske tegneres liv.

Dagbladet Hindustan Times opfordrer regeringen og Sony til at holde fast.

"Det er Indiens tragedie, at vi, fordi vi giver efter for enhver, der bare demonstrerer højlydt nok, risikerer at blive en reaktionær stat, taget som gidsel af enhver galning, der mener, at hans religion er blevet krænket," konkluderer en leder i avisen.

Monty Pyton-komedien The Life of Brian blev forbudt i Indien, og den dag i dag forhindrer censuren inderne i at blive mindet om, at det er en god ide at se "the bright side of life."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her