Læsetid: 6 min.

Gud har en plan

På Frederiksberg ligger et stort og prangende tempel. Lukket for offentligheden. Præstedømmeleder Jens Andersen fortæller hvorfor og lukker samtidig en dør op til mormonernes verden, hvor homoseksualitet kan fravælges, 'Sex and the City'-kvinden er faret vild, og Gud hvisker sin plan i menneskets øre
5. juli 2007

"Er du et troende menneske?" Bag mig står Jens Andersen, stavspræsident for Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, bedre kendt som Mormonkirken. Foran mig lyser en abstrakt glasmosaik på væggen over et lille bassin af flødeturkise fliser. Tre trin i hver side og et kar så stort, at et voksent menneske kan ligge sammenkrøbet i det.

"Nej". Jeg vender mig og svarer den midaldrende mand i det grovtrådede, blå jakkesæt. Han åbner døren for mig, og vi går videre ind i den tomme kirke på Frederiksberg, forbi Thorvaldsens kridhvide kristusfigur. Få minutter derfra ligger et stort tempel, som blev bygget i 2004, mellem Frederiksbergs cafeer, grønthandlere og værtshuse. Men det er forbudt område, og derfor foregår interviewet i kirken, hvor Jens Andersen har sit kontor.

De sidste dages hellige

Mormoner er et øgenavn, som medlemmerne af kirken har fået, fordi deres religion tager udgangspunkt i Mormons bog, der udkom første gang i 1830.

Jens Andersen er stavspræsident eller præstedømmeleder over alle Jesu Kristi Kirker af Sidste Dages Hellige (SDH) på Sjælland. Medlemmer af kirken er kristne og anerkender bibelen. De tror på, at Jesus i 1820 viste sig for den 14-årige Joseph Smith og gav ham besked på ikke at blive medlem af nogen af de eksisterende kirker. 10 år senere, efter at han havde fået overdraget skrifterne til Mormons Bog indgraveret i guldplader og oversat dem, grundlagde han en ny kirke i staten New York i USA.

"Det var en genoprettelse af Jesu Kristus oprindelige kirke," fortæller Jens Andersen.

I juni måned for 163 år siden blev Joseph Smith og hans bror skudt og dræbt.

"Det, han forkyndte, var vidunderligt smukt, men kontroversielt. Og derfor havde han mange fjender. Han forkyndte blandt andet flerkoneri, og det var der mange, der havde svært ved at forstå," forklarer Jens Andersen.

De sidste dages hellige har ikke praktiseret flerkoneri siden 1898.

"Der findes ind imellem nogle sekter, der prøver at fortsætte dette princip, men de er ikke medlemmer af vores kirke," siger han.

Vi er gået op ad kirkens trapper, og jeg sidder over for stavspræsidenten på hans kontor. Bag ham hænger et enormt, guldindrammet billede af Jesus. Det sædvanlige tilbud om en kop kaffe udebliver. Det strider nemlig mod mormoners tro at drikke the, kaffe og alkohol. Rygning og indtagelse af stoffer er ligeledes bandlyst.

"Det skyldes vores respekt for legemets hellighed og vores forsøg på at leve så rent som muligt," siger Jens Andersen.

Han fortæller, at han i sit liv som troende har modtaget flere åbenbaringer fra Gud.

"Gud kan tale til os på mange måder. Gennem vores drømme eller direkte. Men det sker altid gennem den hellige ånd. Jeg har følt den hellige ånd i mit liv. På samme måde som du ved, at du er elsket af din far, mor mand eller kæreste. En ubeskrivelig følelse af fred, kærlighed og glæde - en slags fornemmelse," siger han eftertænksomt og langsomt.

"Ja, en slags fornemmelse," gentager han stille for sig selv.

Jesus på et landkort

En af de ting, der karakteriserer SDH i forhold til andre former for kristendom, er troen på, at Gud og Jesus har en fysisk form. De kan røre og blive rørt - og måske endda udpeges på et landkort.

"Jeg ved ikke, hvor han bor henne. Men universet er stort, og jeg er sikker på, at Gud og Jesus bor et sted, også fysisk. Og at de er i stand til at kommunikere gennem hele universet via en hellig ånd," siger han.

SDH tror på det evige liv og på, at en familie vil være sammenbundet for evigt.

"Ægteskabet er helligt og det samme er foreningen mellem mand og kvinde, også seksuelt," siger Jens Andersen og påpeger, at afholdenhed før ægteskab er et af kirkens principper.

Skilsmisse betegner han som "en ulykkelig konsekvens af menneskers ulydighed mod Guds befalinger".

"Jeg tror på, at kærlighed er et bevidst valg. Jeg har været forelsket mange gange i mit liv, før jeg giftede mig med Susanne, som jeg elsker, respekterer og er forelsket i. Sammen har vi skabt en familie," siger han og peger hen på et træindfattet billede på det lyse skrivebord.

På billedet er Susanne og Jens, fire døtre og en søn opstillet i et fotostudie.

Den evige familie

Kernefamilien er kirkens fundament.

"Det er ulykkeligt for samfundet, at der bliver flere og flere, som lever alene. Ulykkeligt at se, at der bliver flere og flere skilsmisser. Det er den dårligste måde at løse ægteskabelige problemer på," siger han.

Jens Andersen anerkender, at skilsmisse kan være en nødvendighed. Men mener, at kærlighed er et bevidst valg, "og stræber man efter de højeste idealer, er det muligt at holde sammen, selv i vanskelige tilfælde".

Den enkelte familie kan selv beslutte, i hvilket omfang de vil bruge prævention, men kirken tror på, at ægteskabet er til for at få børn: Man har som ægtepar en hellig forpligtelse til at sætte børn i verden.

"Livet består af valg. Tidens store dilemma er, at man vil det hele. Men vælger man at sætte børn i verden, må man først og fremmest sørge for deres behov. Det kan betyde, at karrieren må stilles i bero i en periode".

Og da det er kvindens primære ansvar at tage sig af børnene og mandens primære ansvar at forsørge familien, giver det sig selv, hvem der oftest bliver hjemme.

"Mænd og kvinder er lige meget værd og er forpligtet til at hjælpe hinanden, men jeg tror ikke på den ligestilling, som verden forkynder i dag. Nemlig at vi alle sammen skal kunne det hele," siger Jens Andersen.

For et medlem af SDH er livet helligt, og provokeret abort opfattes som et brud på Guds plan. Bortset fra de tilfælde, hvor der er fare for morens liv, eller kvinden har været udsat for grove overgreb. I de situationer bør den enkelte søge Guds accept for, hvad der skal ske, mener Jens Andersen.

Kvinden vil ikke blive bortvist fra kirken, hvis der er tale om abort som følge af grove overgreb. Men ellers er abort en alvorlig overtrædelse af Guds bud, og hendes medlemskab af kirken vil blive taget op til overvejelse.

Kirken tror heller ikke på homoseksuelle partnerskaber.

"Homoseksuelle er Guds børn ligesom du og jeg. Men de har valgt en seksualitet, der ikke er i harmoni med Guds bud og befaling," siger Jens Andersen og fortsætter:

"Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan tingene hænger sammen, der er jo så mange forskellige retninger inden for seksuelle udfoldelser, som man kan påstå er medfødt. Uanset hvad så siger vi, at Guds plan for menneskets lykke er, at man vælger at leve i en monogamt ægteskab - mand og kvinde. Vi tror, at det er muligt for alle mennesker at omvende sig. Vi begår jo alle forkerte handlinger".

Det hellige tempel

En forgyldt engel navngivet Moroni troner på et 15 meter højt tårn i udkanten af Frederiksberg. Her ligger det hellige tempel. Med facade ud mod Borups Allé.

Templet på Frederiksberg er det sted, hvor familier og ægteskaber kan blive beseglet til at vare for evigt. Bogstaveligt talt. Det er et sted, hvor De Sidste Dages Hellige udfører ceremonier, som hjælper dem til at nå deres evige mål; at nå tilbage til Gud.

Udelukkelsen af offentligheden kan virke mystisk. Mormoner deltager sjældent i samfundsdebatten, hvor andre religiøse stemmer råber i munden på hinanden. Midt på Frederiksberg i et tempel, der, ud fra billederne, er moderne som de nyeste københavnercaféer, holdt i hvidt og stål, holdes gamle traditioner i hævd, og verdens påvirkninger vælges fra.

"Vi tror, at Gud har forordnet det sådan, at templet er forbeholdt de troende, så det ikke vil undergå en forandring og forvanskes ved nye påvirkninger. Templet er helligt for os, men ikke hemmeligt. Hvis du tror, vil jeg invitere dig til at blive døbt. Og hvis du bliver døbt, vil jeg invitere dig ind i templet," siger Jens Andersen.

Jeg forlader kirken gennem en stålindfattet glasdør og står igen midt i Frederiksbergs mylder af barnevogne, guldkvinder, modebutikker og sushi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her