Læsetid: 4 min.

Guds ord til politikerne

Folketingets medlemmer står tilsyneladende aldeles magtesløse over for et årligt tilbage-vendende problem, skønt de er hard core-beslut-ningstagere. Igen og igen har de svært ved at høre, hvad præsten egentlig siger
5. oktober 2005

Folketinget var også i kirke i går. Der er tradition for, at samlingen indledes med en gudstjeneste i Slotskirken, og i år prædikede den grønlandske toppolitiker Jonathan Motzfeldt, der engang har været sognepræst. Men hvad mente de ærede medlemmer så om Gudstjenesten?

En af dem, der havde hørt noget, var overborgmester-kandidat Søren Pind.

- Hvad kan du huske fra prædikenen, Søren Pind?

"Jo," siger han, "der var det med det lille barn, der stedes for Vorherre, og som så viser sig at være den største af os alle sammen."

- Et billede på hvad?

"At magthavere sidder og banker løs på hinanden, men når virkelighedens verden kommer ind, så er det uskyldige, lille barn det største af alt. Det var godt, synes jeg."

- Var der andet, der var godt?

"Ja, at man starter Folketingsåret med at gå i kirke og mindes om, at der er ting, der er større end det daglige slagsmål. Og godt, at man startede med Ingemanns Lysets engel går med glans. Da var jeg bare færdig."

Helt forfærdelig

Men mange andre havde ingenting hørt. Det gælder bl.a. forsknings- og teknologiminister Helge Sander: "Jeg sad og tænkte på, at i denne flotte kirke, der blev genskabt efter påskens ulyksaligheder for en halv snes år siden- er akustikken helt forfærdelig. Jeg kan derfor ikke udlægge teksten, og jeg har lige talt med, jeg tror, det var Eva Kjer, som sad samme sted som jeg. Dobbelt ærgerligt, fordi det i år var min ven Jonathan Motzfeldt, der prædikede."

To, der stod sammen - også om at have været i kirke - var Folketingets formand Christian Mejdahl og konservative Helge Adam Møller.

- Kan du huske noget, Christian Mejdahl?

"Ja, det kan jeg da, for han prædikede ud fra Lukas-evangeliet om, hvem der var den største."

- Sagde han noget specielt til MF'erne?

"Han havde os da i tankerne."

- Hvad fik du ud af prædikenen, Helge Adam Møller?

"Den var opbyggelig med noget om de små børn, og det var godt, for jeg havde selv mine to døtre på ni og 11 år med, men jeg er ikke sikker på, de forstod alt, for der var jo lidt accent. Men en god og stemningsfuld højtidelighed var det. Jeg tror, det var fadervor, der blev bedt på grønlandsk, men det nåede jeg ikke at tjekke."

Meningsløst?

Jesper Langballe, der selv er præst, var ligeledes i kirke.

- Kan du huske noget af det, præsten sagde?

"Nej, ikke et ord. Jeg kunne simpelthen ikke høre noget."

- Bliver det så ikke meningsløst, når man ikke kan høre Guds ord?

"Jo, det kan man godt sige. Sidste år tog jeg både daværende kirkeminister og teknologiministeren i ed på, at det blev bedre. I ordentlige, veludrustede kirker er der en hovedtelefon, så man kan få lyden ind direkte fra præ-stens mund."

- Connie Hedegaard, kan du huske noget af det, præsten sagde?

"Ja, han han talte bl.a. om Hans Egede, og han sagde, at den mindste skal blive den største."

- Tror du, han tænkte på Danmark?

Det troede miljøministeren nu vist ikke rigtigt. Men også hun havde haft problemer med akustikken.

En del af MF'erne var ikke i kirke. Det gjaldt eksempelvis Claus Hjort Frederiksen, der var til møde. Helle Thorning Schmidt sagde, at hun heller ikke havde været der. Ej heller Per Kaalund, der frejdigt indrømmede, at han sjældent kommer der, selv om han er medlem af folkekirken - ligesom Lotte Bundsgaard er medlem, men alligevel ikke har ladet sine børn døbe. De må vente, til de selv kan tage stilling.

Villy Søvndal havde holdt gruppemøde i SF. Det skulle dog ikke ses som en demonstration. (Han fortalte også, at SF nu vil få præsidiet til at se på den nye trend med, at ministre trækker udtalelser tilbage. "Man kan ikke bare lade det sagte være usagt," og det er et problem i forhold til minsteransvarlighedsloven.)

Rohde var der

Men hvad med Jens Rohde, der for få år siden forargede Venstres indenrigsmissionske medlemmer, fordi han gik i motionsrummet i stedet for i kirken? Jo, han havde været der.

- Kan du huske noget af det præsten sagde?

"Jeg kan ikke lige komme på noget, for det er ikke der, jeg har mine tanker lige nu," sagde Rohde og travlede videre.

Den, der havde hørt mest, var nok Jonathan Motzfeldts kollega Lars Emil Johansen, der henviste til grønlændernes møde med kristendommen og tilføjede: "Det var flot med grønlandsk sangkor i Slotskirken. Og kirkegang er jo ikke bare, hvad præsten siger. Jonathans prædikener er ikke bare fortolkning af en tekst i Bibelen, men også fortællinger med kirkeligt indhold. Men jeg synes Slotskirkens akustik bør forbedres straks."

- Vil du tage det op i Folketinget?

"Vi snakker om det hvert år. Måske er der nogle af os, der bør gøre noget ved det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her