Læsetid: 5 min.

En guerillasoldat iblandt os

Hans værker bliver anset for at være hærværk og drengestreger, men ikke desto mindre har den mystiske graffiti-kunstner Banksy fundet vej til verdens mest berømte gallerier. Muren i Israel er næste mål
9. august 2005

Hans kritikere har i lang tid affærdiget ham som en uansvarlig spasmager, næsten på niveau med teenagere, der pjækker fra skole for at gå ned i parken og skære deres budskaber ind i bænkene med en kniv. Men den britiske graffiti-kunstner Banksy - som tidligere på året opstillede et maleri af en spydkastende huleboer, der skubber en indkøbsvogn, på British Museum - er langt om længe ved at overbevise skeptikerne om, at han og hans imponerende stencils (graffiti malet efter skabelon, red.) ikke bare er en joke.

Sidste uge risikerede han liv og lemmer, da han med fare for at blive opdaget af israelske sikkerhedsvagter lavede ni malerier på den palæstinensiske side af Israels sikkerhedsmur. Der var blandt andet et billede af børn, der graver et hul for at komme gennem muren, og et billede af en stige, der tilsyneladende fører over muren og ned på den anden side. For en kunstner, der har skaffet sig sit omdømme ved at spraymale store billeder, blandt andet af politibetjente med smiley-ansigter, er det uden tvivl det hidtil mest politiske budskab, han er kommet med.

Steve Lazarides, leder af www.picturesonwalls.com, der sælger Banksys originale værker og udgiver hans bøger, mener, at udskejelserne i Palæstina ligger fint i tråd med Banksys tidligere værker.

"Han er en af de få kunstnere nutildags, hvis kunst rent faktisk indeholder et budskab. Størstedelen af hans værker er stærkt politiske," siger Steve Lazarides.

"De har mange forskellige niveauer i sig, og de er fyldt med humor, men mindst 90 procent er en kommentar til samfundet. Det er meget mere end bare en joke og har samtidig mere gennemslagskraft end størstedelen af de værker, der bliver betragtet som 'rigtig' kunst."

Hårdtarbejdende

De to mænd mødtes for cirka otte år siden, og siden da har Picturesonthewalls solgt Banksys bøger og malerier i flere end 100.000 eksemplarer til de mange fans, deriblandt modeskaberen Paul Smith. De originale værker bliver solgt for op mod 10.000 britiske pund (ca. 110.000 kroner, red.).

"Han er en af de mest hårdtarbejdende personer, jeg nogensinde har mødt. Og ligesom de fleste kunstnere er han perfektionist," siger Steve Lazarides.

Banksy selv er efter alt at dømme udmærket tilfreds med at blive omtalt som graffiti-kunstner, men hans ven synes, det er en noget upassende titel:

"Ingen omtaler Basquiat (afdød amerikansk kunstner, red.) som en simpel graffiti-kunstner. Det samme gælder for Banksy. Hans kunst er ude på gaden, men det er også den eneste lighed med graffiti."

Banksys nye værker er uden tvivl fyldt med barske politiske protester, samtidig med de er gennemsyret af hans typiske respektløshed. Kunstneren forklarer sjældent sine værker, men har udtalt til The Independent: "Hvis du kan lide at danse, så tager du på ferie til Ibiza. Hvis du kan lide mure, så tager du til Palæstina."

Gennem sin forlægger, Jo Brooks, fortsatte han:

"Israels mur er en skændsel. På den israelske side er der fyldt med velplejede plæner og store biler, mens der ikke er andet end støv og arbejdsløse mænd på den anden side. Jeg ser en spændende mulighed for at forvandle verdens mest krænkende og nedværdigende bygningsværk til verdens længste galleri af ytringsfrihed og dårlig kunst. Og det tror jeg, jeg kan hjælpe til med."

Han tilføjede: "Derudover elsker jeg Palæstina. Der er fyldt med store mure og falafel-forretninger, og så er der møgbeskidt - det minder én om Glastonbury."

Hemmelighedsfuld

Den inderlige moralske indignation skinner tydeligt igennem, men kilden til Banksy's politiske engagement er lige så stort et mysterium som resten af hans liv. Han værner nøjsomt om sin identitet, ikke mindst på grund af det ulovlige i at bestige mure og broer og indhylde dem i provokerende kunst.

Efter sigende hedder han Robert Banks, er omkring 30 år gammel og har et par arrestordrer hængende over hovedet. Ikke usandsynligt eftersom han formodes at være vokset op i Bristol. Ifølge et tidligere interview er han søn af en kopimaskine-reperatør og en receptionist, mens han selv har været i lære som slagter ("jeg lær-te at bruge knive," har han sagt. "Man kan lave de smukkeste ting med dem."), men det blev altsammen afvist af hans forlægger i sidste uge.

Banksys hjemmeside en manual til, hvordan man skærer de bedste skabeloner ud, og det giver muligvis en smule indsigt i mandens indre: "Vær opmærksom på, at der kommer nogle fantastiske kunstværker og minimum én nat i spjældet ud af at gå til værks efter at have drukket sig sanseløs beruset," advarer han.

"Når du forklarer situationen til politiet, er det en god idé at være så fornuftig som muligt. Graffiti-tegnere er ikke rigtige forbrydere. Det bliver jeg altid mindet om, når jeg møder de rigtige forbrydere, som betragter det at bryde ind et sted uden at stjæle noget, men blot for at efterlade et maleri af ens eget navn skrevet med meterhøje bogstaver som noget af det mest åndssvage, de nogensinde har hørt om."

Det er dog ikke sikkert, at politiet falder for argumentet om, at "folk kigger på et graffiti-billede og beundrer, hvorledes kunstneren skaffede sig adgang via nedløbsrøret".

Nej til McDonald's

Uden et cv er Banksys kunstværker nødt til at tale for sig selv. Første gang han nåede ud til et stort publikum, var da han blev hyret af Blur til at lave coveret til deres album Think Tank. Siden da har han efter sigende afvist at lave reklame-kampagner for store amerikanske multinationale selskaber som McDonald's og Nike, der ellers havde de store sedler fremme. Banksy har sneget et maleri af Tesco tomastsuppe ind på et galleri i New York og spraymalet Tate-galleriet til med spørgsmålet: "Alle kunstnere er klar til at lide for deres kunst, men hvorfor er så få af dem klar til at lære at tegne?"

Karen Wright, redaktør på magasinet Modern Painters, har tidligere på året meldt ud, at Banksy ville være en mere interessant kandidat til den prestigefyldte Turner-pris end nogen af de nominerede kunstnere. Hans nye værker overbeviser hende højst sandsynlig om, at hun havde ret.

Men Banksy går ikke op i den slags formel anerkendelse: "Om man så smed alt mit lort ind på Tate Modern og fik Tony Blair til at åbne udstillingen, mens Kate Moss kørte rundt på rulleskøjter og delte pindemadder ud, ville det stadig ikke være lige så spændende som at gå ud og male noget rigtig stort et sted, hvor man ikke må."

Information og The Independent

Oversat af Anders Haahr Rasmussen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her