Læsetid: 3 min.

Guld og arbejdsro til Ramsland

Succesen ruller videre for Morten Ramsland, der netop har modtaget årets boghandlerpris 'De Gyldne Laurbær'
27. januar 2006

Ikke nok med, at den 34-årige forfatter Morten Ramsland har skrevet en vildtvoksende, fabulerende og talentfuld roman.

Tildelingen af boghandlernes årlige pris 'De Gyldne Laurbær' skriver endnu et kapitel til Morten Ramslands personlige succeshistorie.

Med laurbærrene i hånden kommer den unge forfatter i selskab med blandt andre Ib Michael, Peter Seeberg, Peter Høeg, Svend Aage Madsen, Jakob Ejersbo og Christian Jungersen, som tidligere har modtaget prisen på baggrund af en afstemning blandt landets boghandlere og deres ansatte.

Siden sidste forår, hvor Morten Ramslands anden og stærkt anmelderroste roman Hundehoved udkom, har tingene taget fart for forfatteren.

På et år har Ramsland skiftet det noget stilfærdige liv som handicapmedhjælper i døgnvagt ud med tilværelsen som fuldtids succesforfatter, der pludselig befinder sig i mediernes utrættelige søgelys og i en byge af flotte priser.

Allerede nu er Hundehoved blevet solgt til oversættelse på de europæiske hovedsprog plus det løse, og der har været så megen rift om manuskriptet blandt de udenlandske forlæggere, at bogen har kunnet hente honorarer hjem i millionklassen.

Det er ikke mere end et par måneder siden, Ramsland modtog en anden prestigefuld pris fra Statens Kunstfond på 75.000 kr. for Hundehoved.

Ramsland ser nu ud til at tackle den overvældende opmærksomhed med rimelig ro. Der hviler en vis tilbagetrukket eftertænksomhed over hans fremtoning i offentligheden. Både når Alt for Damerne lancerer ham som frontfigur i en artikelserie om "Mænd vi kan li'", og når Information interviewer ham om hans forhold til magt og autoriteter. Der fremhæver han sig selv som en slags "outsider, og som, en der oplevede tingene lidt på afstand", som en person der har det svært med autoriteter og nagelfaste ideologier.

Gode grunde

Ud over glimmer og blitzlys giver hædersbevisningerne forfatteren tid og frihed. Til at rejse rundt i verden med ægtefællen og de to små børn. Senest forlod familien Brabrand i tre måneder for at rejse rundt i Cuba. Men det giver også Ramsland fred til at gøre det, han er rigtig god til: At skrive bøger.

For det er værkerne, det kommer an på. Og der er gode grunde til, at Hundehoved er braget igennem den litterære lydmur.

Slægtsromanen Hundehoved er "en vildtvoksende og livsklog fabulering, der i særlig grad er mændenes og manddommens historie. Tæt befolket med hundehoveder: eksistentielle flygtninge, hulemænd, skvatmikler, stædige forførere, drukmåse, svindlertyper, søfarere, drømmere og potente slagsbrødre. De almindelige og alligevel uendeligt skæve eksistenser har hver deres at bokse med. Skyld og skam og svig er en barselsgave i familien og grundtemaer i romanen.

Og har personerne ikke allerede noget på samvittigheden, får de det hurtigt. Der er nok at flygte fra. Og intet ansvar er stort nok til, at man ikke kan løbe fra det," hed det i anmeldelsen her i bladet, da bogen udkom.

Ramsland er naturligt nok hemmelighedsfuld omkring, hvad næste bog handler om, men der bliver arbejdet i værkstedet. Næppe en slægtsroman mere, sagde han ved prisuddelingen, og pointerede at der jo er mange andre familier at skrive om.

Frugtbare spor

Der er i hvert fald masser af kød på de tematikker, Ramsland har gjort til sine i romanerne, særligt Hundehoved: Familien overfor individet, mænd og manddom, ansvar og flugt.

Ramsland har selv fremhævet Aksel Sandemose, Frisch og Marquez som nogle af sine litterære forbilleder. Og særligt Sandemose har trukket frugtbare spor ind i Ramslands romanunivers.

Måske kan Ramsland også hente inspiration til sin familie-tematik hos Strindberg og hans forførersker, som Ramsland har skrevet kandidatspeciale om, da han færdiggjorde sit litteraturstudium i 1999. Vi får se!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu