Læsetid: 2 min.

Guld til Belgien

Trier måtte tomhændet forlade Cannes, mens næsten alle de andre favoritter fik en pris hver
23. maj 2005

Cannes - Der var ingen hæder til dansk film, da priserne lørdag aften blev uddelt på filmfestivalen i Cannes. De belgiske filmbrødre, Jean-Pierre og Luc Dardenne, fik Guldpalmen for L'Enfant, der tager tråden op fra deres tidligere film, blandt andet Le fils og Rosetta, og fortæller historien om ung, uansvarlig hustler, som pludselig skal forsøge at leve op til ansvaret som far for sit nyfødte barn.

Brødrenes minimalistiske og naturalistiske stil, der lader publikum følge lige i hælene på hovedpersonerne, kræver engagement, men kan så også resultere i sjældent intense, følelsesmæssigt stærke oplevelser. Man kan dog diskutere, om ikke L'Enfant er en light eller i hvert fald mere mainstream udgave af Rosetta, der overraskende indbragte brødrene Guldpalmen i Cannes i 1999.

Stærke kvinder

Så var festivaljuryen med den serbiske instruktør Emir Kusturica i spidsen mere på linje med kritikerne, da den besluttede sig for at give Grand Prix til Jim Jarmusch for Broken Flowers. Filmen, der har Bill Murray i hovedrollen, deler tema med L'Enfant og flere andre af konkurrencens film og handler om en midaldrende Don Juan, som finder ud af, at han har en søn og må tage sit liv op til grundig revision.

Populært var det også, at den ubestridte Guldpalme-favorit, Michael Hanekes thrillerdrama Hidden, indbragte den østrigske filmskaber en pris for instruktion, mens manuskriptprisen gik til Guillermo Arriaga, som har leveret det komplekse og dynamiske forlæg til Tommy Lee Jones' moderne western, The Three Burials of Melquiades Estrada.

Samme Jones fik fortjent skuespilprisen for sin præstation i filmen som en retskaffen cowboy, der sætter sig for at finde ud af, hvem der har dræbt hans ven, mexicaneren Melquiades, og bringe vennens lig hjem til Mexico.

Prisen for bedste kvindelige hovedrolle gik til den israelske komiker Hanna Laslo, der spiller den ene af tre stærke og meget forskellige kvinder i Amos Gitaïs Free Zone, et både dramatisk og humoristisk portræt af situationen i Mellemøsten lige nu. Filmen er indimellem lige lovlig firkantet og prædikende, men det er samtidig en af Gitaïs mest medrivende, ikke mindst på grund af Hanna Laslo og amerikanske Natalie Portman i en af de andre hovedroller.

Juryens 'lille' pris gik til kineseren Xiaoshuai Wangs Shanghai Dreams, en af festivalens få og ikke særligt interessante asiatiske film.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her