Læsetid: 2 min.

'Gush Katif falder ikke'

Oppositionen mod Sharons Gaza-plan er fuld af optimisme ved gårsdagens landevejsprotest
28. juni 2005

KFAR HAROEH - Stands op, og tænk helt forfra! står der på store bannere, som modstandere af efterårets israelske rømning af Gazastribens bosættelser holder op langs vejsiden.

En måned efter de store demonstrationer, der lammede al trafik ved alle større vejkryds i det centrale Israel, er oppositionen ude igen, men denne gang står de blot langs vejsiden og beder medtrafikanter tænke sig om en ekstra gang.

At dømme efter udviklingen her ved Kfar Haroeh, en religiøs moshav mellem Tel Aviv og Haifa, er der mange, som gør dette, for til tider går trafikken helt i stå.

"Mordechai Eliahu (rabbiner med tilknytning til bosætterbevægelsen, red.) bad os om ikke at forstyrre, men vi kan jo se, at folk af sig selv standser op for at tænke sig om," siger Mordechai Bar Dagan fra Kfar Haroeh.

"Der er flere og flere, der ser råddenskaben i Sharons beslutning, som jeg er sikker på aldrig bliver ført ud i livet."

Kirsebærret

Bar Dagan bygger en stor del af sin optimisme på den israelske soldat, der søndag sagde fra midt under demoleringen af nogle bygninger på Gazastriben.

De stod tomme og var ved at blive istandsat af radikale bosættere, som ville indrette en ny bastion mod rømningsplanerne.

"Han var ingen overraskelse," siger Bar Dagan.

"Vi vidste, det ville komme før eller siden, men lige nu er han kirsebærret på toppen af flødeskummen. Han er symbolet på den folkelige modstand, som er ved at tage form for alvor."

Israelsk radio oplyser, at vejsiderne på hele strækningen mellem Haifa i nord og Ashkelon i syd samt mellem Tel Aviv og Jerusalem er spækket med parkerede biler og demonstranter, der som her uddeler orange strimler, som forbipasserende i stor mængde sætter på bilerne.

Modstanden har gjort den orange farve til sit symbol, og en ny undersøgelse viser at den lige nu er den mest succesfulde kampagne i landet.

Arrangørerne har bebudet, at mandagens fredelige demonstration blot er en påmindelse om, at det kan gå hen og blive mere dramatisk.

Raketter mod Netanya

"Vi optrapper kampen, og næste gang går vi tilbage til en egentlig blokade af vejene," siger Moria Amgar, som er lærer i det nærliggende Netanya.

"Dette gælder ikke kun Gush Katif, men angår hele det jødiske folk, for efter at de (palæstinenserne, red.) har fået Gaza, vil de kræve mere, og så varer det ikke længe før de sidder derovre på Vestbredden og skyder raketter mod Netanya. Denne kamp bliver meget voldsom, men vi vinder. Gush Katif falder ikke."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her