Læsetid: 1 min.

Gyldendal gav efter for borgerligt pres om Encyklopædien

Vinterens nye netversion af Den Store Danske Encyklopædi viser sort på hvidt, at Gyldendal har givet efter for pres fra borgerlige kritikere. Det udtaler værkets tidligere chefredaktør, Jørn Lund, i dag i forlængelse af den borgerlige jubel over sejren
10. februar 2007

Siden Den Store Danske Encyklopædi kom på gaden i 1994, har borgerlige kritikere anklaget værket for at være venstreorienteret.

Men da Gyldendal i vinter lancerede den nye netudgave af Encyklopædien, kunne kritikerne finde, at deres klagepunkter var skrevet ind i værket.

"Gyldendal har givet efter. Det kan slet ikke diskuteres," udtaler tidligere chefredaktør for Encyklopædien, Jørn Lund, i dag.

Som chefredaktør nægtede Jørn Lund selv at lade sig påvirke af kritikerne, der blandt andre talte historiker og journalist på Berlingske Tidende Bent Blüdnikov og professor Bent Jensen.

"Mit rationale dengang var, at 20 historiekonsulenter og en dygtig redaktion på seks mennesker ikke bare kunne underkendes af nogen, der lige pludselig skreg op," siger han.

Ikke desto mindre ser netudgaven i dag meget anderledes ud end den oprindelige bogudgave - af værdi: 21.500 kroner.

Det er dog, ifølge værkets historieredaktør Gert Posselt, ikke ensbetydende med, at den oprindelige Encyklopædi har mistet sin troværdighed og værdi.

"Det betyder ikke, at værket ikke er godt nok, men blot, at det er et spejl af den tidsalder, det er blevet til i," siger han.

Encyklopædiens nye chefredaktør Lars Boesgaard kan godt følge Jørn Lunds kritik.

Nødvendigt at rette

"Der var nogle kritikere, der ikke mente, at blandt andet kommunismen var beskrevet ordentligt, og det har vi fundet nødvendigt at rette. Hvis det var det, de ønskede, så har de opnået, hvad de ville," siger han.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) er tilfreds og glad for, "at Gyldendal er blevet klogere".

"Der skal være styr på tingene," siger han - og det gælder også den danske historie.

"Formålet er ikke at hovere, men bare at påpege, at det hele tiden er nødvendigt at diskutere, hvordan vi forholder os til vores fælles historie - vi bliver hele tiden klogere," siger kulturministeren.

Sektion 2 "side 6-7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her