Læsetid: 5 min.

Hård amerikansk kritik af Foghs krisestyring

Bush-regeringen var sen til at melde sin solidaritet med Danmark. Uden for regeringskredse mener man, at krisen kunne være blevet holdt indendøre
20. februar 2006

BOSTON - Det tog nedbrændingen af et par danske ambassader, inden præsident George W. Bush greb telefonen, ringede til sin ven Anders Fogh Rasmussen og erklærede sin solidaritet med den danske regering og det danske folk.

I dagene op til denne opringning var ikke alene Pia Kjærsgård (DF), men også store dele af den danske befolkning rystede. Hvorfor skulle det tage så lang tid? Her havde Danmark som én af de få vestlige USA-allierede sendt 550 soldater til Irak. Det mindste, Danmarks statsminister kunne forvente i en så alvorlig national krise, var ubetinget opbakning fra USA.

Den kom så, men telefonsamtalen var fortrolig. Dagen før - den 6. februar - holdt viceudenrigsminister Daniel Fried pressemøde i Washington for at mane til ro.

"Det afgørende er, at vi udtrykker solidaritet med danskerne," sagde Fried. Næste sætning fra viceudenrigsministeren lød: "Men sagen om tegningerne er jo kompleks."

Her ligger angiveligt forklaringen på forsinkelsen. USA's regering havde en ambivalent holdning til Fogh-regeringens håndtering af Jyllands-Postens tegningerne.

"En regering kan ikke være ansvarlig for, hvad pressen trykker. Derfor kan den ikke udstede en undskyldning. Men tegningerne krænker muslimer, så det ville være tilstedeligt og nyttigt at anerkende, at de er stødende," forklarede Fried.

Diplomatisk svar

Og det havde Fogh Rasmussen da også gjort et par dage inden i interviews med arabiske tv-stationer, hvilke af nogle i Danmark blev tolket som et knæfald. Men det er klart, at hvis USA kunne have bestemt, burde statsministeren have reageret langt tidligere i det lange forløb, der startede den 30. september.

Kritik af den danske regering kunne der imidlertid ikke blive tale om. På et pressemøde i Bruxelles i sidste uge - efter et kort solidaritetsbesøg i Danmark - blev viceudenrigsministeren spurgt, om det havde taget for lang tid for Fogh at reagere, og om han skulle have mødt de 11 muslimske ambassadører.

Fried svarede som den typiske diplomat. "Jeg vil sandelig ikke stå her og kritisere den danske regering." Underforstået: Kritikken er faldet under fortrolige omstændigheder.

Sagen er nemlig, at Muhammed-krisen ikke bliver let at løse for vestlige demokratier og diplomater. Det vil tage lang tid, forudser Fried. Og det er altså en ekstra byrde for USA, som allerede slæber rundt på mange og store udfordringer i Mellemøsten, Pakistan og i andre lande og religioner med store muslimske befolkninger.

Udenfor regeringskredse i Washington er der generel enighed om, at den danske regering kunne have gjort mere for at holde krisen om tegninger indendøre. Selv tidligere USA-ambassadør i København, Richard Swett, slutter sig til kritikerne.

"Der var flere oplagte muligheder for at slukke ilden, inden den blev til en storbrand. Det var fornærmende at trykke karikaturerne. Men der er ingen undskyldning for, at imamerne rejste til Mellemøsten og ingen undskyldning for volden," siger han til Information.

Den tidligere ambassadør erkender, at regeringens indvandrerpolitik og behandlingen af det muslimske mindretal kan have spillet ind.

"Men den er ubetydelig i forhold til den reaktion, vi så fra de radikale imamer," siger Swett.

Andre udenrigspolitiske eksperter i Washington med et rimeligt godt kendskab til danske forhold giver udtryk for en noget skarpere kritik af regeringen, skønt de alle stiller sig solidariske og forstående over for den vanskelig situation, Danmark befinder sig i.

Uforståeligt argument

"Jeg har svært ved at forstå, hvorfor jeres statsminister ikke blot kunne fordømme offentliggørelsen af tegningerne og samtidig sige, at han ikke kunne hindre avisen i at trykke dem, fordi der er ytringsfrihed i Danmark. Jeg ville tilføje, at min holdning som regeringsleder er den samme, når det gælder antisemitiske og antikristne karikaturer," siger Robert Hunter, tidligere amerikansk NATO-ambassadør og seniorrådgiver ved Rand Corporation, til Information.

Tidligere viceforsvarsminister Lawrence Korb deler stort set Hunters holdning. Han er i dag seniorforsker ved den demokratiske tænketank Center for American Progress og har i alt besøgt Danmark 30 gange.

"Jeg kan simpelthen ikke forstå argumentet, at den danske regering skulle krænke den danske presses ytringsfrihed ved at tage afstand fra profettegningerne. Regeringen har da også ytringsfrihed. Den har lov til at have en mening om, hvad pressen trykker," siger Korb til Information.

"Herudover kan jeg ikke forstå, hvorfor Fogh afviste at møde ambassadørerne. Det hjælper da altid at tale sammen. Men så snart krisen væltede ud over de danske grænser, gjorde han ret i at stå fast. Det var alligevel for sent at stoppe snebolden."

Både Hunter og Korb er opmærksomme på, at problemer med at assimilere muslimske indvandrere i Danmark og andre europæiske lande forværrer situationen.

"Uden det ville sagen om karikaturerne aldrig have spredt sig og eksploderet," mener Korb.

'Et diplomatisk svigt'

Et fascinerende spørgsmål, nogle iagttagere i Washington stiller sig, er, om den danske regering kan have været fuldstændig tonedøv i sin bedømmelse af den sprængfarlige situation i den islamiske verden.

"De må da have fulgt reaktionerne på Guantanámo, Abu Ghraib og de løse rygter om amerikanske soldaters mishandling af koranen. Sidstnævnte resulterede i voldsomme demonstrationer sidste efterår i Pakistan," siger Gordon Adams, professor i internationale anliggender på George Washington Universitys Elliot School.

"I længere tid har vi vidst, at selv den mindste anstødelige ting i et vestligt land straks bliver kommunikeret videre med megafon til muslimske lande. Det er virkeligt et diplomatisk svigt ikke at kunne forudse reaktionen på den danske avis' karikaturer. Jeres regering havde jo flere måneder," siger professor Adams til Information.

Han undrer sig imidlertid også over, at den amerikanske regering tilsyneladende har undervurderet konsekvensen af profettegningerne.

"Man skulle tro, at vi med alle vores øjne og øren verden rundt ville have advaret den danske regering i tide. Men her er det måske også glippet," siger Gordon Adams, der har besøgt Danmark flere gange.

"Læren af denne affære er, at europæiske regeringer ikke kan skelne kunstigt mellem deres indvandrerpolitik og udenrigspolitik. Der er en nøje sammenhæng."

Alle eksperterne er enige om, at det er muslimers fornemmelse af at være anset for andenrangsborgere i deres værtslande og generelt i forhold til vestlige magter, som har givet næring til den alvorlige internationale krise.

"Muslimer føler sig dybt ydmyget. De har en lang hukommelse og tilhørte engang en stor civilisation. Nu bliver der ovenikøbet gjort nar af deres profet i Vesten," siger Adams.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu