Læsetid: 2 min.

En hård hund

Først var han milevidt foran konkurrenterne. Nu er han nummer to efter en elendig kongrestale samt en fortalelse om personlig smag i underbukser og blondiner. Men Davis har en politik - blot er den, siger skeptikerne, alt for hulemandsagtig
22. november 2005

"Der var passion i vores ægteskab i starten. Men det er der vel ingen som har efter 32 år."

Ak ja, det er ikke nemt at være potentiel politisk førstedame, når man hverken har evnerne eller lysten.

David Davis' bedre halvdel, Doreen, er notorisk pressesky og selv om hun arbejder som hans privatsekretær i valgkredsen i det vestlige Oxfordshire, holder hun sig helst væk fra det politiske liv.

Men op til de konservative partimedlemmers afgørelse af, hvem der skal være leder af partiet, var der ingen vej udenom. Doreen Davis gav et interview til Daily Mail sidste uge, og i det afslørede hun også, at hun stort set aldrig så sin mand. Tidligere har hun kaldt ham "noget af en mandschauvinist", og fortalt at han aldrig har skiftet en ble på parrets tre børn.

Nedladende sexist

"Hun prøvede på at være morsom," forsvarede David Davis sig surt, i radioprogrammet 'Woman's Hour' på BBC forleden, men det hoppede intervieweren, BBC-veteranen Martha Kearney ikke på. Davis optrådte i programmet sammen med sin rival, David Cameron, og begge blev taget med bukserne nede - næsten bogstaveligt talt - da de af den rutinerede Kearney blev spurgt om deres smag i netop underbukser.

Efter tavshed og tøven afslørede Cameron, at han var til boksershorts og Davis, at han var til Y-fronts.

"Ganske forudsigeligt" mente modekommentatorerne "for Cameron er 39, mens Davis er 56."

I samme radioprogram hoppede Davis - som har siddet i Underhuset siden 1989, været juniorminister for Europa i den sidste konservative regering og ellers bryster sig af at være langt mere erfaren og politisk rutineret end Cameron - lige i fælden og svarede på spørgsmålet "Blondiner eller brunetter?" "Blondiner - åh nej min kone er brunette," lød det. Cameron holdt klogt sin mund, og efterfølgende var dommen knusende fra den magtfulde konservative kvindeorganisation: "Nedladende og sexistisk," lød det.

Action Man

Ikke den bedste uge for den konservative skyggeindenrigsminister, som ellers fra starten var storfavorit til posten som ny partileder efter Michael Howard.

Davis er en rutineret politiker. Han er traditionalist, en anden betegnelse for højrefløjen i partiet, og voksede op med sin enlige mor i socialt boligbyggeri - noget han aldrig bliver træt af at fremhæve - for at distancere sig til Camerons old-Tory baggrund. Davis gik i statsskole, Tooting Bec Grammar School, og vandt derefter et stipendium til Warwick University. Senere tog han en grad på London & Harvard business school. Han er også er tidligere soldat i specialstyrkerne, SAS. Han er gift med Doreen og har tre børn og to børnebørn.

Han advokerer lavere skatter, øget privatisering, moderat EU-skepsis (her har han modereret sig under kampagnen) og en skrap udlændingepolitik. Han afviser at de konservative har brug for at ændre sig, men nok at kommunikationen til vælgerne om, hvad partiet står for, har været for ringe.

Davis leverede en elendig kongrestale ved det konservative årsmøde for to måneder siden, som brat gjorde en ende på hans favoritstatus. Men medlemmerne har det sidste ord, og det er fortsat muligt, at de foretrækker en 'sand konservativ', som Davis kalder sig selv, frem for en, der er blevet brandet som Blairs arvtager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her