Læsetid: 2 min.

Hård kritik af integrationsrapport

Den nye rapport fra Integrationsministeriets tænketank får drøje hug af integrationskonsulenter. Blandt andet bliver den kritiseret for ikke at være fremadrettet
14. marts 2007

Den nye rapport om værdier og normer blandt nydanskere fra Integrationsministeriets tænketank møder hård kritik fra folk, der i daglige arbejder med integration.

"Hvad man overhovedet kan bruge sådan en rapport til?" lyder det fra integrationskonsulent og radikal politiker Manu Sareen.

"Rapporten kigger jo slet ikke fremad ved at se nær-mere på, hvem der har pro-blemer, og hvad deres bag-grund er. Den spørger heller ikke: hvorfor? Så det ender i det rene gætværk," siger han.

Den voldsomt eksponerede rapport, der udkom i man-dags, er udarbejdet af Inte-grationsministeriets 'Tæn-ketank om udfordringer for integrationsindsatsen i Danmark'.

Her har 4.478 indvandrere og efterkommere fra muslimske lande svaret på en række spørgsmål, som så er blevet sammenlinget med svar fra etniske danskere.

Den viser blandt andet, at mens 83 procent af dansker-ne mener, at homoseksuali-tet er i orden, så er det kun mellem otte og 57 procent af nydanskerne, der svarer ja til det spørgsmål.

Ifølge rapporten er der også langt færre nydanskere, der mener, at abort og skilsmisser er i orden.

"Det er klart, at der er disse forskelle, når man måler det op imod danskerne, der jo har haft flere hundrede år til at vænne sig til homoseksua-litet. Jeg ville meget hellere vide, hvordan disse holdnin-ger udvikler sig over tid blandt indvandrere og efter-kommere," siger Manu Sa-reen.

Han er også meget kritisk over for, at man har valgt at dele svarene op i oprindel-seslande.

"Det er meget unuanceret. En tyrker fra Istanbul har meget mere til fælles med mange moderne danskere end en tyrker fra landet. Og i Danmark har vi en stor overrepræsentation af tyrkere fra landet. Det ville have givet langt mere brugbare svar, hvis man havde taget højde for socioøkonomiske baggrunde ved at opgøre svarene i socialklasser," siger Manu Sareen.

Dårlige spørgsmål

Også integrationskonsulent Fahmy Almajid langer ud efter rapportens metode.

"Rapporten rammer helt ved siden af, når den spørger ind til ligestilling. Når flere nydanskere end etniske dan-skere svarer ja til spørgsmå-let om, hvorvidt mænd har mere ret til at arbejde end kvinder, så hænger det sammen med, at de fleste mænd blandt nydanskere synes, at de skal forsøge familien. De mener, at det går ud over deres mandighed. Men det betyder ikke, at de ikke går ind for ligestilling," siger han.

Knap så skeptisk er Torben Tranæs, forskningschef i Rockwool Fondens Forsk-ningsenhed.

"Jeg er ikke så bange for, at vi får gravet en masse informationer frem. Det er godt at få på bordet. Der er selvfølgelig noget selektivitet i det, lige når det kommer ud og bliver omtalt i pressen. Men når støvet har lagt sig, så har vi glæde af al denne type viden," siger forskningschef Torben Tranæs.

Rapporten har ført til en række politiske udmeldinger. For eksempel vil Dansk Folkeparti nu presse på for at få vedtaget et centralt sæt af værdier, som er særligt danske, ligesom integrationsminister Rikke Hvilshøj har været på banen med skarpe politiske udmeldinger.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Lotte Bundsgaard, anerkender, at en rapport som denne kan blive misbrugt.

"Der er da altid en risiko for, at sådanne undersøgel-ser bliver udnyttet politisk. På den anden side er meget fornuftigt at se på, hvilke værdier der gør sig gældende i samfundet, især i forhold til det enkelte menneskes rettigheder," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her