Læsetid: 3 min.

Haarder opfordrer studerende til at klage

Uddannelsesinstitutionerne gør ikke nok for at vejlede de studerende, der har fået afslag på merit, viser ny undersøgelse. Undervisningsministeren retter nu en direkte opfordring til de studerende: Klag noget mere!
21. maj 2007

Tag til udlandet og studér. Sådan lyder den gentagne opfordring til danske studerende. Men mange løber ind i problemer, når de vender hjem og skal have overført merit fra en udenlandsk uddannelse, påpeger undervisningsminister Bertel Haarder.

Han langer nu hårdt ud efter uddannelsesinstitutionerne, som ifølge ministeren er for karrige med meritten, og Haarder opfordrer de studerende til at klage mere, hvis de får afslag på meritansøgninger:

»De studerende finder sig i for meget. Jeg så gerne, at de klagede noget mere, for de studerende skal beskyttes mod den institutionelle protektionisme,« siger Bertel
Haarder (V).

Ministeren henviser til, at det såkaldte Kvalifikationsnævn, hvortil studerende kan klage over meritafgørelser, kun har modtaget ti klager i de seneste to år.

Der findes ikke centrale opgørelser over, hvor mange studerende, der får afslag, men ifølge ministeren mangler der vilje til at se uddannelserne i et bredere perspektiv.

»Det kan ikke passe, at alle uddannelser har en bestemt udformning. Der er selvfølgelig nogle kernefag, de studerende skal have, men ellers kan uddannelser sammensættes forskelligt med andre fag på samme niveau. Det afgørende er ikke, at studerende med samme eksamenspapirer har haft samme fag på samme niveau,« siger Bertel Haarder og tilføjer: »Hvis vi ikke bliver bedre til at give merit for utraditionelle uddannelsesforløb, er der ingen, der vil tage til udlandet, eller også vil det medføre forlænget studietid, og det styrker ikke motivationen.«

Haltende vejledning
På Københavns Universitet kan man dog ikke genkende ministerens udlægning af den generelle meritsituation.

Souschef i Studieadministrationen, Merethe Markvard, peger på, at stort set ingen får afslag på deres meritansøgninger.

»Vi ser meget positivt på merit. Det viser en udredning, som vi netop har gennemført,« siger hun og peger samtidig på, at universitetet kun har haft en sag for Kvalifikationsnævnet – som universitetet vandt.

Til gengæld er der stor forskel på praksis for merit blandt såvel universiteter som Centre for Videregående Uddannelser. Undervisningsministeriets styrelse, CIRIUS, har gennemført en undersøgelse af de videregående uddannelsers praksis vedrørende anerkendelse af udenlandske kvalifikationer, og den viser, at kun godt halvdelen af institutionerne giver korrekt vejledning om de studerendes klagemuligheder.

Det får undervisningsministeren til at rette en hård kritik af universiteter og øvrige videregående uddannelsesinstitutioner:

»Det er mig bekendt i direkte modstrid med almindelige forvaltningsprincipper, og det skal ændres,« siger Bertel Haarder.

Siden 1. april i år er Kvalifikationsnævnet udvidet til også at behandle klagesager fra personer med danske uddannelseskvalifikationer, og ifølge ministeren oplever mange studerende også, at de ikke får tilstrækkelig merit, når de skifter uddannelse inden for landets grænser.

Ræven vogter ikke gæs
Men denne udvidede beføjelse til nævnet omfatter dog ikke uddannelser under Videnskabsministeriet. Ved studie-skift fra et universitet i Danmark til et andet ligger klageinstansen hos universiteterne selv – mod Bertel Haarder vilje.

»Men vi ville gerne tilgodese universiteternes ønske om selvstyre. Nu håber jeg blot, at vi ikke sætter ræven til at vogte gæs,« siger han.

Formand for rektorkollegiet, Jens Oddershede medgiver, at der historisk set er belæg for at sige, at der gives temmelig mange afslag:

»Men rent statistisk får de fleste dog ja,« siger han.

At det nu bliver op til universitetsrektorerne at nedsætte et klageudvalg bestående af et medlem fra universitetet samt en udefrakommende, er ifølge Oddershede en fornuftig ordning. Det bremser nemlig den fagimperialisme, der ifølge rektorformanden har hersket på de enkelte studienævn, som tidligere har skulle afgøre merit fra en dansk uddannelse til en anden.

»Der har været en faglig tradition for, at det, der ikke er magen til vores, er ikke godt nok«,« siger Jens Oddershede, som i øvrigt bakker op om ministerens opfordring til de studerende om at klage noget mere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her