Læsetid: 2 min.

Haarder i søgelyset

Rigsrevisionen skal undersøge den tidligere integrationsministers favorisering af computergiganten IBM
28. september 2005

Bertel Haarders særbehandling af computergiganten IBM lander på Rigsrevisionens bord. Det bekræfter kilder i revisionen, efter at Folketingets Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen i går meldte hus forbi.

Begge instanser er i gang med at undersøge den omfattende forskelsbehandling, som Udlændingestyrelsen har praktiseret i Haarders ministertid. Ifølge Ekstra Bladet har styrelsen systematisk favoriseret bl.a. en række store danske virksomheder, et cirkus og en stor sportsklub, der har fået opholds- og arbejdstilladelser uden om styrelsens normale procedurer.

Dokumenter, som Information er i besiddelse af, viser, at Bertel Haarder sidste forår hjalp IBM med at få 300 udenlandske it-medarbejdere til landet uden om den individuelle sagsbehandling, Udlændingestyrelsen ellers foretager. Det er første gang, at ministeren er blevet sat i forbindelse med den ulovlige forskelsbehandling.

Handlede efter ordre

På et koordinerende møde mellem ombudsmanden og Rigsrevisionen i går meddelte Hans Gammeltoft-Hansen, at IBM-sagen efter hans mening falder uden for den undersøgelse af Udlændingestyrelsens praksis, som hans kontor er ved at søsætte.

Ifølge Informations kilder skyldes det, at styrelsens aftale med IBM er udarbejdet "efter ordre oppefra," hvilket i denne forbindelse vil sige, at ordren kan være kommet direkte fra Bertel Haarder eller fra Integrationsministeriets daværende departementschef Niels Preisler.

Hans Gammeltoft-Hansen bekræfter over for Information, at "IBM-sagen rækker ud over de uregelmæssigheder, der tilsyneladende er foregået i Udlændingestyrelsen."

"Det er jo en helt anden myndighed, der har været indblandet her, nemlig Integrationsministeriet," siger Hans Gammeltoft-Hansen. At aftalen med IBM på papiret er indgået med Udlændingestyrelsen, rokker ikke ved ombudsmandens opfattelse af sagens rette sammenhæng.

Ifølge Informations kilder er Rigsrevisionen klar til at overtage undersøgelsen af IBM-sagen.

"Vi har fået et pålæg fra statsrevisorerne om, at vi skal tage os af de dele af sagen, som ombudsmanden ikke tager sig af," siger kilden, der understreger, at også sagen om Haarders involvering vil blive "undersøgt til bunds."

Haarder har i flere medier afvist, at IBM-aftalen er indgået i strid med god forvaltningskik. IBM fik de 300 opholdstilladelser igennem uden individuel sagsbehandling, "fordi de var ens," lyder hans forklaring. Det afviser flere fagforeninger, der har kendskab til ansøgningerne, imidlertid. Ansøgerne kom fra forskellige lande, og de havde bl.a. vidt forskellig uddannelsesbaggrund, fremgår det af Ekstra Bladets afsløringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her