Læsetid: 2 min.

Haarder stikker næsen i sagerne om højskolers misbrug af udlændinge

1. november 2005

Der skal mere styr på rekrutteringen af kinesiske studerende til højskoler i Danmark. To ministre ser nærmere på retningslinjer og læser kritisk rapport.

Både Undervisningsministeriet og Integrationsministeriet går nu ind i sagen om Ask Højskoles misbrug af kinesiske studerende. Det meddelte undervisningsminister Bertel Haarder (V) mandag til Folkehøjskolernes Forening (FFD).

Ministeren havde indkaldt til mødet efter, at to tidligere lærere har afsløret, hvordan Ask Højskole i Malling i Århus har taget imod kinesiske studerende og ikke mindst deres penge for senere at lukke øjnene for, at kineserne forsvinder ud i Europa til en tilværelse som illegal arbejdskraft.

"Såfremt det, vi har hørt om Ask Højskole, er rigtigt, er det helt uantageligt. Nu vil vi studere de to læreres rapport, men der er ingen tvivl om, at det er kritisabelt," siger Bertel Haarder.

Ifølge FFD er der i dette efterår 35 kinesiske studerende på skolen. Heraf udløser kun de 17 statstilskud, og ingen af dem er hoppet fra.

De to ministerier vil desuden gennemgå det sæt af retningslinjer, som højskoleforeningen har udstukket for højskolerne vedrørende udlændinge på højskole.

"Retningslinjerne ser umiddelbart ret skrappe ud, men for en sikkerheds skyld har jeg lovet, at både vi og Integrationsministeriet melder tilbage, om de er betryggende," siger Bertel Haarder.

Retningslinjerne fremgår af det såkaldte Kina-netværk for folkehøjskolerne. I netværket, som er frivilligt, tilslutter højskolerne sig et sæt etiske retningslinjer i forbindelse med rekrutteringen af udenlandske studerende.

Det kinesiske netværk

Folkehøjskolernes Forening ringer i disse dage rundt til samtlige højskoler i Danmark dels for at indskærpe, at retningslinjerne eksisterer og dels for at få flere til at tilslutte sig netværket. Ask Højskole er med i Kina-netværket, men har ifølge rapporten alligevel rekrutteret unge kinesere uden om.

FFD retter i øvrigt en kritik mod udlændingemyndighedernes kontrol med udenlandske studerende. De sikrer sig ikke i tilstrækkelig grad, at de studerende lever op til kravene på en dansk højskole, før de giver dem opholdstilladelse, mener FFD.

"Det er ekstremt uacceptabelt, hvad der har fundet sted på Ask Højskole, og vi må konstatere, at her er interviewene ikke gået tæt nok på," siger generalsekretær, Kim Hjerrild.

Udlændingestyrelsens underdirektør, Inge Bruhn Thomsen, afviser kritikken og henviser til, at nogle højskoler er mere samarbejdsvillige end andre.

"Højskolerne har jo også et medansvar for at sikre sig, at deres elever kan få udbytte af deres kurser. De må også sikre sig, at de har det fornødne grundlag for at kunne følge med i kurset. Vores opgave er at påse, at de regler, der er opstillet i lovgivningen for at kunne give opholdstilladelse, er opfyldt," siger Inge Bruhn Thomsen.

Udlændingestyrelsen har i år givet 337 tilladelser til udlændinge, der ønsker at komme på højskole i Danmark, mens 216 har fået afslag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her