Læsetid: 3 min.

Hårdkogt på norsk

Frode Grytten sætter problemer under debat i ny velskrevet krimi. Men uden at skrive sig helt op i den norske superliga
11. januar 2007

Ligesom svenskerne fyrer nordmændene med jævne mellemrum eminent gode krimier af. Sådan er det bare. Den mest prestigefyldte krimipris, man kan vinde deroppe, er Rivertonprisen, der igennem årene er gået til så fine forfattere som Karin Fossum og Jo Nesbø. Sidste års pris vandt forfatteren Frode Grytten med romanen Flydende bjørn. Bogen er nu udkommet på dansk, og forventningerne er naturligvis høje. Romanen er da også god, men Frode Grytten har endnu ikke skrevet sig helt op i den norske superliga. Dertil er plottet for svagt og samfundskritikken for banal.

En hårdkogt fortæller

Flydende bjørn foregår i provinsflækken Odda, der skildres som et helt igennem ufedt sted. Globaliseringen har overflødiggjort byen, hvis industri langsomt er uddød og har efterladt undergrunden stopfuld af tungmetaller, folk er arbejdsløse og aktive i hjemmeværnet, de spiller radiobingo og går til norgesmesterskaber i bilstereo.

Vores fortæller og hovedperson er journalisten Robert Bell, Bergen-avisen BT's eneste medarbejder i Odda. Frode Grytten har adopteret Bell til Norge fra den amerikanske hardboiled-thriller. Han er desillusioneret, småfordrukken og udstyret med et poetisk sprog, der er rigt på kyniske metaforer og prosaisk konstaterende oneliners. Og det fungerer godt. Han er en velskrevet figur, der både formår at vække latter, sympati og forargelse.

En ung mand findes druknet i sin bil i floden Opo, også kaldet 'Flydende bjørn' ligesom bogen. En eller anden må have presset ham ud over vejkanten. Men hvem?

For de lokale hjemmeværnsmænd med slet skjulte racistiske overbevisninger er svaret enkelt. Gerningsmændene skal utvivlsomt findes blandt serberne fra det lokale asylcenter. Den unge afdøde mand havde netop været oppe at toppes med nogle af de mørklødede sataner, og nu har de søgt hævn.

Medierne, der lynsnart koloniserer Odda som fluer på en lort, er mere interesserede i en hurtig, spektakulær historie end sandheden og istemmer ukritisk fordømmelsen af serberne. Men for Robert Bell er sagen ikke helt så entydig. Han kan ikke indkredse, hvad det er, men der er et eller andet, der ikke stemmer, siger hans - fra generationer af post-sherlock-holmeske detektiver nedarvede - vage, tågede intuition ham. Og det er der jo nok noget om.

Men hvem er så gerningsmanden? Det sætter Bell sig for at undersøge, og hans opklaringsarbejde bringer ham i berøring med kyniske storkapitalister, der suger de sidste livsdråber ud af det allerede udpinte Odda. Bells undersøgelser forplumres imidlertid noget af, at han ligger i med politimesterens kone. Og kompleksiteten reduceres ikke ligefrem af, at politimesteren er hans egen bror. De temmelig akavede familieforhold har en invaliderende indvirkning på Bells psyke, og hans opførsel bliver romanen igennem gradvist mere selvdestruktiv. Som læser frygter man, at han skal nå at få ødelagt sig selv, før han får opklaret forbrydelsen.

Virkelig velskrevet

Flydende bjørn er virkelig velskrevet. Frode Grytten betjener sig stilsikkert, legende let og innovativt af sproget, og det gør absolut bogen værd at læse. At Grytten har villet følge traditionen, hardboiled-thrillerens såvel som den skandinaviske krimis, op for at lade historien bevæge sig ud over det rent opklaringstekniske er fint, men netop her ender bogen desværre med at halte lidt. Kærlighedshistorien bliver aldrig bundet ordentligt sammen med opklaringshistorien, og samfundskritikken når aldrig ud over den lidt ligegyldige, gode gamle politisk korrekte problematisering af massemedier, storkapital og filistrøs landsbyracisme.

* Frode Grytten: Flydende bjørn. Oversat af Poul Bratbjerg Hansen. 248 s., 275 kr. Gyldendal. ISBN 87-02-04671-7.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu