Læsetid: 2 min.

Hæder til Haneke

Jakob Thuesen blev med 'Anklaget' den eneste danske prisvinder ved uddelingen af de europæiske filmpriser, hvor Michael Hanekes Caché løb med det meste
5. december 2005

At lave mad er som at lave film; lige så mange forskellige retter, der findes i verden, lige så mange forskellige slags film findes der med forskellige opskrifter, udseender og smagsoplevelser.

Det var Det Europæiske Filmakademis tema for galla-uddelingen af årets europæiske filmpriser i Berlin, og derfor måtte man som publikum stå model til ikke så få søgte mad-allegorier om filmens store tag-selv-bord med det europæiske haute cuisine kontra amerikansk fast food, og aktørerne på den brogede europæiske filmscene som en stor omgang røræg.

Årets vinder af flest kokkehuer blev østrigske Michael Hanekes psykologiske thriller Caché med Juliette Binoche og Daniel Auteuil som et ægtepar, der modtager anonyme videooptagelser af deres hjem og daglige færden. Forsøget på at finde gerningsmanden medfører en paranoid selvransagelse, og den begavede historie får undervejs sociale og historiske implikationer. Hanekes veldrejede skyldstudie og mest imødekommende film i årevis blev belønnet med priserne for bedste film, instruktion og mandlige hovedrolle samt kritikerprisen.

Det var imidlertid en temmelig uentusiastisk Haneke, der tre gange var på scenen for at modtage sine priser. Han havde ikke forberedt nogen takketale, for som han annoncerede på tysk, kunne han efterhånden ikke lave andet med alle de nomineringer, filmen har fået. Sidste gang på podiet glemte han nær at få prisen med ned. I skarp kontrast stod Julia Jentsch' åbenlyse glæde, da hun to gange fik en pris som bedste skuespillerinde for Sophie Scholls sidste dage. Først kåret af publikum, siden af akademiets medlemmer.

Talentpris til Thuesen

Jakob Thuesen blev den eneste danske prisvinder, da han modtog Fassbinder-prisen som det mest spændende nye talent for sin spillefilmdebut Anklaget. Jakob Thuesen skriver i øjeblikket på en ny spillefilm og lagde efter uddelingen ikke skjul på, at prisen varmer, når man skal videre efter debuten.

Trods de mange nomineringer til især Brødre og Manderlay måtte dansk film således ellers gå hjem på tom mave, en skæbne der også overgik Dardenne-brødrenes guldpalmevinder L'Enfant. Wim Wenders' fotograf Franz Lustig vandt prisen som bedste fotograf for de stilsikre scope-billeder from over there i Don't Come Knocking, hvorfra man i løbet af aftenen på storskærm kunne se George Clooney takke for kåringen af Good Night, and Good Luck som bedste ikke-europæiske film.

Med en række andre kategorier og en træg afvikling blev uddelingen en udmattende affære, der ikke skabte den tænkte gejst og glæde over europæisk film anno 2005.

Sean Connery kastede lidt stjernestøv og sjove anekdoter af sig ved hyldesten af hans samlede karriere, men ellers var der langt mellem godbidderne. Det vil ikke skade med lidt mere uhøjtidelig fast food-stemning over feltet ved organiseringen af næste års menu i Polen.

Samtlige prisvindere kan ses på www.europeanfilmacademy.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her