Læsetid: 3 min.

Hær af spørgsmålstegn

22. november 2000

»Det er uimodsigeligt, at denne robuste uafhængige militære kapacitet potentielt kan underminere samhørigheden i den USA-dominerede NATO-alliance, og endog en dag gøre den lige så overflødig som Warszawa-pagten.«
Leder i den britiske avis The Guardian

Mandagens udenrigs- og forsvarsministermøde i Bruxelles var et af de møder, der får påklistret etiketten ’historisk’ i aviserne. Når det efterhånden må skurre som en alt for ofte hørt kliché, er det ikke kun, fordi Bruxelles-pressen mangler sproglig fantasi, men også fordi der rent faktisk sker en hel del i EU i disse år.
Nede i den petit-historiske afdeling tæller det, at Danmarks udenrigsminister Niels Helveg Petersen i mandags blev interviewet til CNN. Den globale nyhedsspreder ville vide, hvordan det hang sammen, at bidraget fra Danmark til EU’s 60.000 mand store udrykningsstyrke lå på et rundt nul. For ikke så længe siden havde samme CNN fat i statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Det var noget med euro-afstemningen.
Uanset om man finder mønten og EU-militæret historiske eller ej, er det utvivlsomt blandt årtiets mest markante politiske projekter i Europas historie, og i begge tilfælde skyldtes CNN’s interesse ikke det markante bidrag, men det markante fravær af dansk deltagelse.
Det er efterhånden en gammel nyhed, at de fire forbehold fra 1993 har sat Danmark ud på et EU-sidespor, som den sære, lille, rige mand i nord. Ude i verden omkring os kan det dog stadig vække en blanding af skadefro undren og nyfigen interesse.
En frustreret forsvarsminister Hans Hækkerup var med til mandagens møde som det absolut tyndeste øl, og han undlod ikke at sige det, som alle ved, at både regeringen og dele af oppositionen mener: »Danmark taber indflydelse.« Det danske fravær i en EU-styrke, der hovedsageligt skal foretage sig ting, som Danmark med glæde slutter op om i NATO og FN-sammenhæng, er et paradoks, der kun bliver endnu mere grelt af, at de neutrale nabolande Sverige og Finland går med i EU-styrken. For ikke at tale om tilløberne, Tyrkiet og hele striben af gamle jerntæppelande.

Hækkerup efterlyste en debat om følgerne af det danske forsvarsforbehold, så snart Nice-traktaten er på plads. Det er en god ide, der ikke kommer for tidligt. Den bakkes op af SF’s formand Holger K. Nielsen, der i et nyhedsbrev denne uge kom med efterlysninger til en hvidbog over dansk EU-politik: »Hvordan virker forsvarsundtagelsen i forhold til et dansk sikkerhedspolitisk engagement? Giver den f.eks. begrænsninger og/eller muligheder i forhold til en mere markant indsats omkring civil sikkerhedspolitik? Hvilke muligheder ligger der i at give EU en stærkere stemme i forhold til USA i den globale politik? Har Danmark interesse i at støtte en sådan styrkelse af EU’s udenrigspolitik?« spørger SF’s formand.
Der er ingen tvivl om, at der skal tages grundigt fat om netop disse spørgsmål, før nogen dansk regering tør tænke på at udskrive den nødvendige folkeafstemning, der, ifølge både Hækkerup og Nyrup, slet ikke er på trapperne.

Til SF’s spørgsmål føjer mange flere sig: Hvordan sikres det, at EU’s spirende åbenhedskultur ikke får et tilbageslag, når samarbejdet med det mere fortrolighedsglade NATO får krop og sjæl? De første tegn på mere tåge er for længst set omkring sommerens vedtagelse af undtagelser til EU-aktindsigt på forsvarsområdet. Helt aktuelt har det ikke været muligt at få præcise, officielle tal på, hvor mange mand, og hvilket materiel, hvert EU-land vil bidrage til styrken med. Det danske nul er det sikreste tal, pressen har set.
Og hvordan sikres borgerne, at beslutninger om de kommende EU-aktioner træffes på åben og demokratisk vis? Og hvor i de offentlige budgetter skal de komme fra, de nye penge til eventyret, der efterlyses med stadig tydeligere røst fra NATO’s generalsekretær og EU’s udenrigspolitiske chef Javier Solana?
Både de store og små linier i strukturen bag EU-forsvaret vil blive lagt de næste måneder og år. Det er en skam, at danskerne i første omgang må nøjes med at snakke med hinanden om den ny uniform, som resten af EU lige nu er i fuld gang med at sy sig.

cobla

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu