Læsetid: 2 min.

Haiku bestemmer vejret

Viggo Madsen er bekymret for haikuernes direkte indflydelse på det danske vejr og frygter vinteren, men synes det har været sjovt at redigere dem. Dog er der et par sprækker i det ellers gode samarbejde mellem de to redaktører
9. august 2006

I snart otte måneder har vore læsere dagligt kunnet se japansk inspirerede haikudigte øverst på kultursiderne. De er blevet redigeret af forfatterne Bo Lille og Viggo Madsen. Sidstnævnte antræffer vi telefonisk:

- Ni måneder svarer til en graviditet. Hvordan er det gået?

"Det har været utroligt sjovt og spændende, og barnet ser ud til at blive velskabt."

- Har det været svært at fremskaffe et haiku til hver dag?

"Tværtimod! I starten fik vi mange snedigte, så vi har en del overliggere. Men Bo er noget betænkelig, for han synes ikke, vi skal påføre læserne endnu en hård vinter."

- Siger du, at der er en direkte sammenhæng mellem haikuerne i Information og vejret?

"Det er der da. Når der stod tordenvejr i dem, blev det tordenvejr, og det har regnet, når der stod regnvejr. De fleste vejrudsigter, vi har forudskikket, har holdt stik, og det er ikke bare mundsvejr. Så det kan godt være, vi får kolde fødder til december og bringer nogle mere almene."

Viger for fødderne

- Har læserne været flinke til at overholde de stramme regler med 5-7-5-stavelser i tre linjer og en årstid nævnt eller antydet?

"Stort set, ja. Men hvis digtet er lynende godt, så viger vi gerne fra versefødderne. Jeg er dog nok lidt mere kompromisvillig end Bo. Så vi har vores små 'ture', men bliver altid enige til sidst."

- Hvordan har de etablerede digtere reageret på opfordringen til at deltage?

"Mange store navne deltaget-Marianne Larsen, T.S. Høeg, Rolf Gjedsted, Jørgen Sonne og Benny Andersen."

- Fra starten ønskede I ikke, at der skal stå 'Dagens haiku' over dem. Hvorfor ikke?

"Man behøver vel ikke skrive syltetøj på en syltetøjskrukke. Men Bo blev svag over for en læser og indførte det. Jeg vil gerne afskaffe det igen, så digtet ikke bliver båret som et åg af de stakkels tre linjer. Men det er et slagsmål, vi mangler at tage."

Send flere haikuer

- Er I interesserede i, at læserne sender flere ind?

"Absolut, men jeg ansvarer ikke for følgerne."

- Får I abstinenser, hvis haikuerne efter planen stopper med årets udgang?

"Ja, for der har fandengalemig været gode digte. Tag Jo Hermanns fra april:

Pludselig strejfet

retter gartneren sig op

og kaster skygge

Det er et af de bedste haikuer på dansk. En mand står og graver kartofler op. Så mærker han solen i nakken, retter sig op, og i det samme kaster han en skygge. Kan du se, hvordan digtet gør sig selv levende undervejs? Alene det, at der er kommet stof af den karat ind-så rejser Informations læser sig op, strejfet af digtet, og siger: Ja, for fanden!

Ikke sandt?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her