Læsetid: 3 min.

Halalfrikadeller og luftpostej

Bør de kulturradikale og ægte borgerlige holde sammen mod Dansk Folkeparti? Det mener Klaus Rothstein, som i går dystede med Claes Kastholm
28. maj 2005

Skal alle børn spise frikadeller af svinekød, eller må vuggestuer og børnehaver også tilberede frikadeller af halalkød, så de muslimske børn kan nyde menuen?

Det er ét konkret udtryk for den værdikamp, som måske slet ikke er, eller måske altid har eksisteret.

I hvert fald var netop den sag et af de få håndgribelige eksempler i den kulturkamp, som debattørerne Klaus Rothstein og Claes Kastholm i går udkæmpede.

Anledningen var et såkaldt frokostsymposium, arrangeret af den nystiftede borgerligt-liberale tænketank CEPOS.

Klaus Rothstein, aktuel med bogen Tid til forundring, var vandret direkte ind i løvens hule. For med på Kastholms flanke var en række frontkæmpere på værdislagmarken: historikeren Bent Jensen, den liberale guru Christopher Arzrouni, sognepræst Edith Thingstrup foruden CEPOS-folkene selv.

"Kulturdebatten i Danmark kalder på ironi," indledte Klaus Rothstein og begav sig så ud i et forsøg på at definere, hvem de kulturradikale er, på hvem så stort et ansvar for den skæve samfundsudvikling hviler.

Er de kulturradikale hele spektret fra Stalin-tilbedere over reform-pædagoger i 70'erne til nutidens radikale?

Nej, mente Rothstein. De kulturradikale er kendetegnet af en række holdninger, som dybest set også burde være gældende for humanistiske konservative og frisindede liberale. Kort sagt, der burde være en alliance mellem de kulturradikale og dele af Venstre og De Konservative.

Det går godt

Mod hvem da? Alliancen må have en fjende?

"Den ægte front er mellem Venstre og Konservative og Dansk Folkeparti på den anden side. Dansk Folkeparti står for det anti-moderne gennembrud. Hvor længe kan vi opretholde billedet af at være et frisindet land," spurgte Klaus Rothstein og opfordrede retorisk de borgerlige til at tone rent flag:

"Vi har siden Grundtvigs tid hygget os ved tanken om, at vi er frisindede. Hvorforikke droppe det og sige, at vi nu hylder de kristne værdier, det nationale og kærligheden til den næste, forstået som den, der står lige ved siden af os og ikke ude i verden".

Manisk besat af DF

Claes Kastholm, der i dag er formand for statens fagudvalg for litteratur, ville ikke lege med på Rothsteins tankegang:

"Du er besat af Dansk Folkeparti, nærmest manisk. Det er næsten som med nynazisterne og de autonome, der gensidigt holder hinanden i live," sagde Claes Kastholm.

Han forsøgte at indkredse, hvad den vidtløftige kulturkamp rent faktisk handler om:

Den handler om finansloven, om konkrete forandringer, der foretages i samfundet, mener Kastholm.

Værdikampen kan ses, føles og røres i dagligdagen - den handler om realisme, mener han.

Værdikampen handler desuden om at bevæge danskerne fra at være klienter i samfundet til at være borgere.

Værdikampen ifølge Kastholm er desuden et opgør - med besættelsens tilpasning, med 1970-pædagogikken. Og kampen handler om at få gjort det nationale til en identitetsramme og reduceret statens rolle i den enkeltes liv, mener han:

"Og der må vi sige, at skattestoppet er en stor landvinding. For den ændrer forholdet mellem væksten i den offentlige sektor og den private," sagde Claes Kastholm.

Også skolesystemet, hvor VK-regeringen har indført nationale test, diverse kanoner med obligatorisk pensum og en fokus på faglighed, er et eksempel på, at værdikampen går i den rigtige retning, mener Kastholm.

Den tidligere undervisningsminister Ulla Tørnæs og gymnasiereformen er en streg i regningen - for det er ren radikal politik, mente Kastholm dog.

"Det ser godt ud," sagde en tilfreds Kastholm som dom over den foreløbige kamp.

Den liberale debattør Christopher Arzrouni var dog ikke enig i, at regnebrættet for kulturkampen så fornuftigt ud:

"Der står stadig mange pluspoint til de kulturradikale," mente Arzrouni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her