Læsetid: 4 min.

Halløj i Madrid

Der bliver rokeret rundt på stjernerne i den sagnomspundne klub Real Madrid, hvor selv de mindste detaljer ende-vendes i pressen, og hvor kravene fra fans og bestyrelse er himmelhøje
12. juli 2006

Så blev det endelig afgjort. Ramón Calderón blev mandag den 3. juli officielt Real Madrids nye præsident. Ronaldo bliver, Beckham ligeså.

Øverst på indkøbslisten for den kommende sæson står AC Milans brasilianske playmaker Kaka, den hollandske kantspiller Arjen Robben fra Chelsea og Arsenals spanske midtbanespiller Cecs Fabregas. Thomas Gravesen er næppe at finde på Estadio Santiago Bernabéu efter sommerferien. Den tyrkiske klub Galatasaray har vist stor interesse for danskeren.

Valgkampen i Madrid har tangeret en farce. Senest blev 10.000 brevstemmer annu-leret. Kandidaterne har overbudt hinanden med lovninger om succesfulde trænere - heriblandt en berømt dansker - og stjernespillere, som skulle bringe resultaterne tilbage til hovedstadsklubben.

Nogle har slået på agtværdige traditioner og ønsket mytologiske koryfæer som Vicente del Bosque tilbage i trænerfolden. Andre har givet tilsagn om kommercielle strategier, der ville få selv pengemændene bag Silvio Berlusconis Milan til at ryste på hovedet.

Men sådan er det med Real Madrid. Store følelser og ornamentale forjættelser har altid været en del af 'de hvide'. Fansene er forkælede. De glemmer ikke Alfredo di Stéfanos femdobbelte sejrsrække i 50'erne, Butraguenos æstetiske lækkerier i 80'erne eller Zidanes ubetalelige helflugtere og tæmninger lige efter årtusindskiftet. Til gengæld er pokalerne udeblevet. Real har ikke vundet sølvtøj de sidste tre år.

55 årige Calderón er jurist og kender Real-sagerne indefra. Han var i flere år en del af den legendariske Florentino Pérez' bestyrelse, og Calderón vil på afgørende fronter fortsætte Pérez' linje. Det var under Pérez' enevælde, at Real Madrid gik fra at være en økonomisk skrøbelig skude til at blive et flagskib i fodboldens moderne orden, hvor medierettigheder og Pre Season Tours kom øverst på dagsordenen. Byggematadoren Pérez fik seks år som rorgænger for Real Madrid. De tre første år var spektakulære. Champions League-sejr og førsteplads i La Liga. Langsomt, men sikkert blev Galacticos-mandskabet en realitet, først Figo, så Zidane, så Ronaldo. Og så Beckham.

Bold er også marketing

Det var her, Pérez ifølge mange kritikere solgte drømmen om klubstorhed til djævlen. Det er det vendepunkt, Real Madrid stadig slås med. Hellere skovle bonuser fra det overdådige fodboldmarked til sig og profitere på de økonomiske guldgruber Asien og USA, som beckhamania havde været med til at åbne. Hellere dét end at fortsætte med gode gamle del Bosque, bomstærke Claude Makelele og et forsvar med rygrad anført af kaptajnen Fernando Hierro.

Og Calderón vil også have Beckham. Som han udtaler:

"Beckham er umådelig vigtig for os i enhver henseende. Han er en førsteklasses spiller. Fansene beundrer ham meget, og så er han selvfølgelig også fra et kommercielt synspunkt en meget vigtig person."

Da Becks kom til klubben i 2003, var den daværende sportsdirektør Jorge Valdano - El Filosofo - også begejstret, næsten som et historisk ekko af Calderóns retorik: "Man kan aldrig have for mange stjerner. Handlen med Beckham er formidabel for os i Real Madrid, fordi den både gør marketings- og sportsafdelingerne ekstremt glade."

Billigere billetter

Nu har Calderón sat navne på sin stab. Ikke overraskende skal italienske Fabio Capello bestride posten som cheftræner. Sportsdirektør bliver Pedja Mijatovic. Real Madrid-tilhængere kender ham som den enlige målscorer i Champions League-finalen i 1998 mod Juventus. Capello-Mijatovic-duoen betyder sandsynligvis også et farvel til et stykke vaskeægte Madrid-historie, Emilio Butragueno, som ventes at forlade klubbens ledelse.

Capello har gjort et scoop. Han kommer til en gigantklub, hvor selv de mindste detaljer endevendes i spansk presse, og hvor himmelhøje krav fra både bestyrelsen og de forvænte fans er hverdagskost. Men Capello undgår at tage del i Juventus' tvangsnedrykning fra den italienske Serie A som konsekvens af den verserende dommersag, som i skrivende stund også risikerer at ramme Milan, Lazio og Martin Jørgensens klub Fiorentina. Derfor ankommer Capello ikke bare til Real Madrid med frisk trænerblod og gode løfter. Nej, han har håndbagagen fuld af let forslået Juventus-materiale. Flere af stjernerne fra Juve, heriblandt Zambrotta, Cannavaro og Emerson - og muligvis Gianluigo Buffon - menes at være til leje, alt imens den italienske mesterklub afsoner sin straf.

Til gengæld truer både Milan og Chelsea med at indberette Real Madrid til FIFA, efter at den spanske ledelse har ført "hemmelige" forhandlinger med Chelseas Robben og Milans Kaka. Robben er dog så godt som sikker til næste sæson, hvorimod Real Madrid i kampen om at vinde Kaka kan håbe på, at de italienske domstole forviser Milano-klubben til Serie B.

Tilbage står et Real Madrid, der har sat téten i fodboldens modernitet, og som nu skal balancere knivskarpt mellem jagten på kommerciel succes i en globaliseret verden og en ligeså indædt fight om succes på fodboldens 'rene' præmisser. Pérez-eleven Calderóns første dribling i dét spil synes dog at gå rent ind: Han fastholder Reals Pre Season Tour, men til gengæld lover han billigere billetter for klubbens tusindtallige fans - også til udekampene. Og han vil holde fast i Ronaldo. Også selv om Capello tidligere har udtalt sig negativt om den store brasilianer.

Calderón ved godt, at Real Madrid lider af 'Ronaldo dependencia' (afhængighed). De kan ikke score mål uden ham. Og mål har de hårdt brug for i det spanske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her