Læsetid: 2 min.

Halv vin, halv sandhed

12. august 2006

Alkoholikere gør det! Kristne fanatikere gør det! Nogle gange endda også med gravide. Og nu har jeg også gjort det: Drukket mig en ordentlig flaske alkoholfri vin. Hvorfor dog, vil mange spørge. Er du syg? Nej, er svaret. Jeg er såmænd bare anmelder i den billige ende, og alkoholfri vin, må da være billigt?! Desuden gør jeg en dyd ud af at bevæge mig på kanten af både glasset og denne klumme med fare for at falde til den forkerte side. Derfor forsøgte jeg også at se både mere sekulær og mindre rødmosset ud, da jeg betalte for vinen.

. For spørgsmålet er egentlig, om det overhovedet kan betegnes som vin. Ifølge EU-lovgivningen skal vin for at kunne blive kaldt vin, faktisk have et mindsteindhold af alkohol, uden at det nærmere er specificeret. Og det har den rødvin, jeg har smagt da også. Mindre end en halv procent, står der på etiketten. Nok til at folk, der ikke kan tåle alkohol, eller er på antabus, bør tænke sig om, inden de skænker op.

Men hvordan smagte vinen så, og nedsætter den kolesterolets skadelige virkning? Lad os tage det sidste først. Et eller flere glas alkoholfri vin hver dag bør være gavnligt, hvis den erstatter almindelig vin. Vinen rummer kun en tredjedel kalorier i forhold til almindelig vin, men er - så vidt jeg kan regne ud - stadig fuld af de velgørende stoffer i rødvinen, selvom alkoholen er fjernet. Og det kan ske på flere måder. Den mest nænsomme metode er ifølge producenten Ariel en kold filtreringsproces. (Ariel har intet med vaskepulver at gøre, og metoden gør ikke eventuelle rødvinspletter lettere at fjerne fra kridhvide sommergevandter.) Alkoholen fjernes fra en velsmagende vin, der er produceret på vanlig vis via gæring, lagring på træfade og så videre. På den måde skulle vinen beholde de oprindelige smags- og duftnuancer. Herunder også de stoffer i vinen, der mindsker kolesterols skadelige virkninger.

Noget saftagtig

Hvad så med smagen? Den rødvin, jeg smagte, nemlig Ariel Rouge, skuffede altså. Også selvom ekspedienten sagde, at den var hæderlig, men at de hvide og mousserende fra Ariel skulle være bedre. Ariel Rouge var saftsuseme noget saftagtigt. Næsen var lovende. Men på ganen og tungen blev den ikke ved med at udvikle sig, som selv jævnt gode vine gør. Om det var den manglende alkohol eller filtreringsprocessen eller min veludviklede forudindtagethed, der var skyld i min jævnt hen middelmådige smagsoplevelse, er svært at sige. På flasken står, at vinen i blindsmagninger har vundet guldmedaljer i konkurrence med rigtige vine. Så, prøv det! Om ikke andet så for at tage fusen på folk, som jeg har hørt, at nogle engang gjorde i et forsøg. De uvidende forsøgspersoner blev udsat for alkoholfri vine i den tro, at det var rigtig, gode vine. Det sjove var, at en stor del af forsøgspersonerne opførte sig som om, at havde drukket rigeligt med ægte tocifrede procenter. Inviter nu, hæld vinen på karaffel, skamros vinen, lyv om prisen og slut så aftenen med at råbe: In vino veritas: Længe leve branding, længe leve placebo! De vil takke dig ... dagen efter!

Ariel Rouge, Premium dealcoholized wine, mindre end 0,5 procent, 75 cl, Holte Vinlager, kr. 45,-.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her