Læsetid: 3 min.

Halvdelen af palæstinenserne er underernærede

Folkesundheden i Gaza og på Vestbredden er bekymrende forringet af Israels blokader og det internationale samfunds boykot, noterer FN-rapport
23. februar 2007

JERUSALEM - Omkring 46 procent af husstandene i Gaza er ramt af underernæring eller står i overhængende fare for at blive det. Det viser en FN-rapport om følgerne af Mellemøstkonflikten og den globale boykot af det Hamas-ledede palæstinensiske selvstyre.

Ifølge rapporten, der er den første af sin art, siden boykotten blev indledt, efter at Hamas overtog regeringsmagten i marts sidste år, er problemet "primært en konsekvens af den begrænsede økonomiske adgang til fødevarer, der igen er et resultat af de rådende politiske vilkår".

Rapporten, der er produceret i fællesskab af FN's Verdensfødevareprogram og FAO, tegner et dystert billede af folkesundheds-situationen i de besatte palæstinensiske områder. Forholdene er navnlig dystre i Gaza, hvor fire ud af fem familier har måttet skære kraftigt ned på deres budget alene i første kvartal af forrige år.

Rapporten anerkender, at "de traditionelt stærke bånd" imellem de palæstinensiske familier reducerer risikoen for "akut hungersnød". Men den advarer om, at den tiltagende underernæring siden begyndelsen af Anden Intifada i 2000 og det indtægtstab, mange har lidt som følge af boykotten, nu "må give anledning til dyb bekymring om palæstinensernes helbredstilstand".

Under 1,68 dollar per dag

Rapporten er den seneste af en række redegørelser, der beskriver den stadig dybere palæstinensiske fattigdom som resultat både af de blokader, der umuliggør eksport, og af den internationale boykot af selvstyremyndighederne. Den udkommer på et prekært tidspunkt, da både USA og Israel netop har signaleret, at de vil fastholde boykotten også efter, den kommende Fatah-Hamas-koalitionsregering overtager magten, medmindre denne klart anerkender Israel, giver afkald på volden og lover at overholde alle tidligere indgåede aftaler med Israel.

FN-rapporten finder, at 34 procent af husstandene - den gruppe, der har en indkomst under 1,68 dollar per dag og et lille og faldende madbudget - er "ernærings-usikre". WFP definerer officielt 'ernæringsusikkerhed' som "en husstands mulighed for til alle tider at kunne producere eller fremskaffe den minimale mængde mad, der er nødvendig for et sundt og aktivt liv". Den tilføjer, at yderligere 12 procent af husstandene er umiddelbart udsatte for også at blive ernæring-usikre.

Skønt den anerkender, at "en betydelig mængde humanitærbistand per capita" i nogen grad inddæmmer problemet, påpeger rapporten, at nogle familier drives til desperate handlinger for at skaffe mad - deriblandt frasalg af jord, smykker og andre aktiver - som kan gøre "uoprettelig skade på deres indtægtsgrundlag". Den påpeger også, at de begrænsninger, selvstyremyndighedernes budgetter, den private sektor og jobskabelsesprogrammerne er pålagt, "efter alt at dømme vil øge palæstinensernes afhængighed af humanitærbistand og vanskeliggøre varige forbedringer."

Rapporten fremhæver, at mange palæstinensiske familier er blevet klemt mellem stigende madpriser - delvis som følge af afbrudte forsyninger grundet blokader - og hastigt faldende indkomster. Ikke blot betyder dette, at mange får vanskeligt ved at spise sig mætte. Det får også alvorlige følger for kostsammensætningen, hvor der nu hersker mangel på frugter, sukkerprodukter, olivenolie og fisk, som normalt udgør basismåltiderne i Gaza.

Rapporten noterer også, at for andre familier - deriblandt "de nye fattige", som lider under tabet af indtægter fra selvstyremyndighederne - er der sket en "nedgang i kvaliteten og kvantiteten af den konsumerede mad".

Allerede en tilsvarende rapport fra 2004 konstaterede "en langsom, men støt" vækst i under- og fejlernæring i de palæstinensiske husstande, der afspejlede sig i hæmmet vækst hos børn, vitaminmangel, anæmi og lignende symptomer hos en mindre del af befolkningen.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her