Læsetid: 4 min.

Hamas som demokratisk ret

Amerikanske trusler om at lukke for støtten giver kun den islamiske bevægelse ny støtte blandt palæstinenserne
20. december 2005

YAABED - Abdallah Khilani har ikke svært ved at forklare den nye valgsejr, Hamas har indkasseret ved sidste uges runde af palæstinensiske lokalvalg. Som viceborgmester i byen Yaabed i den nordlige ende af Vestbredden føler han på vegne af sin by den ensomhed, han er sikker på de fleste af hans medborgere har på det personlige plan.

"Vi er helt overladt til os selv. Vores situation er desperat, men der kommer ikke nogen hjælp noget sted fra, og det er jeg sikker på er hovedforklaringen," siger han fra sit skrivebord på byens rådhus.

Hamas har flertal

Fem uger før det palæstinensiske parlamentsvalg betragter mange dette som bekymrende, og både USA og EU antyder nu, at man vil stoppe støtten til det palæstinensiske selvstyre, hvis denne tendens fortsætter. At Kongressen i Washington i sidste uge med stemmetallet 397-17 besluttede, at Hamas ikke bør have lov til at opstille til parlamentsvalget, er disse dages store samtaleemne i Yaabed, og selvom han er dybt forankret i hovedfraktionen i PLO, Fatah, betragter viceborgmesteren det som rivende forkert.

"Bevægelser som Hamas får fremgang og vælgerstøtte når befolkningen lider, for som organisation har de midler til at afhjælpe nogle af problemerne. Jeg er ikke enig i Hamas' synspunkter og finder det hele bekymrende, men på den anden side er det jo befolkningens demokratiske ret at stemme på, hvem de vil, og jeg finder de amerikanske trusler forargelige," siger han.

Siden december sidste år er der blevet afholdt valg i 263 palæstinensiske kommuner på Vestbredden og Gazastriben, og ved torsdagens fjerde runde vandt Hamas så overbevisende, at flere iagttagere nu mener, at Fatah er godt på vej til at have mistet fodfæstet endegyldigt i befolkningen. I dag har Fatah flertallet i 121 byer og landsbyer, mens kommunalbestyrelsen i 81 øvrige har Hamas-flertal. Men fordi Hamas ved den sidste runde satte sig på en stribe vigtige byer, lever kun 700.000 palæstinensere i Fatah-kontrollerede kommuner, mens 1,1 million har Hamas på rådhuset.

By uden strøm

"Et svigt fra USA og EU på denne baggrund er nok det sidste, vi har brug for lige nu," siger Abdallah Khilani. Ved valget for et år siden satte Fatah sig på ni af de 13 pladser i Yaabeds bystyre, men han forudser, at dette komfortable flertal hurtigt kan blive undermineret, hvis hans by meget længere skal forsøge at klare sig uden hjælp udefra.

"Fatah og selvstyret i Ramallah opfattes som det samme, men selvstyret er så totalt udsultet at de er ude af stand til at støtte os," forklarer han. "Hamas derimod har et socialt netværk og private fonde, der gør et stort og flot stykke arbejde - forstå mig ret, hvad det angår, har jeg intet imod Hamas. Men det er også med til at skaffe dem en masse vælgere."

Mens jeg sidder i hans lille kontor er en ny krise under opsejling. Hele byen har i flere år været uden fast strømforsyning og sørger for sine 15.000 indbyggere med kommunale generatorer. Men på grund af stigende priser på dieselolie er elektriciteten i Yaabed tre gange så dyr som andre steder på Vestbredden, og dette er blevet til en ond cirkel. Forbrugerne kan ikke betale regningerne, og derfor er der heller ikke penge til at købe nyt brændstof.

"Vi har olie til 72 timer endnu. Så er det slut med strømmen her i byen," siger viceborgmesteren resigneret. "Du må regne med at over 2.000 mennesker før havde job i Israel. De har de ikke længere, og det sætter sig i hele byens økonomi, som i øvrigt aldrig har været stærk."

Har lagt våbnene

Der er i dag ingen israelske spærringer ved vejene ud og ind ad byen. Landsbyerne er også åbne, og det er enkelt at komme til Jenin. Men at komme blot lidt længere bort, til Nablus eller Ramallah er uhyre kompliceret, og dette bidrager til at øge isolationen i denne del af Vestbredden, som alle dage har været fattig.

Situationen er den samme i landsbyen Sanur, nogle kilometer syd for Yaabed. Her vandt Hamas ved torsdagens valg fem af de ni pladser i bystyret, men fordi en af de nyvalgte Hamas-politikere sidder i israelsk fængsel, står organisationen lige over for de fire Fatah-folk.

"Det er en uafgjort situation," siger Ziad Ahmed Ayasi, der er sekretær for bystyret og over for Information præsenterer samme billede som i Yaabed. Også her var byens 4.000 indbyggere tidligere økonomisk afhængige af israelske arbejdspladser, som nu er borte, og man er rykket sammen om et magert landbrug. De vanskelige tider er forklaringen på Hamas' vælgerfremgang.

Fatah er splittet

"Hamas har virkelig lagt våbnene," siger Khaled, der er købmand i Sanur og selv har stemt på Hamas. "Jeg har før stemt på Fatah, men har ikke set resultater, og nu er min tålmodighed slut. Hamas lover os et bedre liv, og jeg stoler på dem."

Sanur var indtil den israelske rømning i efteråret nabo til en bosættelse, der havde taget samme navn som landsbyen. Den er borte nu, og det samme er den væbnede modstand. Ifølge Khaled har Hamas ændret stil.

"De er blevet til politikere, og vi stemmer på dem fordi de vil hjælpe os socialt," siger han. "Naturligvis gør de det i religionens navn, men jeg har aldrig solgt alkohol i min butik, så det kan være lige meget. Folk stemmer ikke på Hamas fordi de er blevet religiøse, men fordi de er skuffede over at Fatah har stolet på udenlandske løfter, som alligevel aldrig er blevet til noget."

Han ser den aktuelle splittelse i Fatah som del af samme sag. At Marwan Barghouti og andre unge Fatah-politikere for nylig brød med Fatah for at danne deres eget parti - Al Mustaqbal, eller Fremtiden - ser han som udslag af samme træthed over Mahmoud Abbas og hans palæstinensiske ledelse.

"Fatah har siddet ved magten i 40 år," tilføjer han. "Folk vil gerne prøve noget andet, og det må verden respektere."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her