Læsetid: 3 min.

Handel og Service gør op med den danske aftalemodel

Dansk Handel og Service melder sig som den første fagorganisation klar til at diskutere den danske model på arbejdsmarkedet. Men en revision af modellen er fuldstændigt unødvendig, siger HK
22. juni 2005

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Handel og Service (DH&S) opfordrer nu - som den første danske faglige organisation - til en grundig drøftelse af sammensætningen af den danske arbejdsmarkedsmodel.

"Vi kan se en lang række svagheder ved den danske model, som den udvikler sig i øjeblikket," siger administrerende direktør for DH&S Søren B. Henriksen.

Han sætter blandt andet spørgsmålstegn ved, om det er hensigtsmæssigt, at arbejdsmarkedets parter forhandler velfærdsgoder som feriefridage, børnepasning og pension, der kun gælder for visse dele af arbejdsmarkedet.

"Sammenblandingen på arbejdsmarkedet fungerer godt, så længe det handler om lønkamp, men når samfundspolitik i form af sociale ydelser bliver indblandet, bliver det et misk-mask mellem arbejdsmarkedet og regeringens velfærdsmodel," siger Søren B. Henriksen.

Fælles mindsteløn

DH&S kritiserer også de decentrale lønforhandlinger i de enkelte virksomheder. En central mindsteløn vil give større klarhed, mener Søren B. Henriksen.

"Den danske model fungerer udmærket på centralt niveau, og der kan være mange arbejdsmarkedsforhold, der kan fremmes via trepartsforhandlinger. Problemet er, at den mindsteløn, der bliver forhandlet ved de centrale overenskomstforhandlinger, reelt ikke har betydning, fordi fagbevægelsen hæver mindstelønnen i de enkelte virksomhedsaftaler. Det gør arbejdsmarkedet uigennemsigtigt," siger Søren B. Henriksen.

Klarhed omkring mindstelønnen vil have både nationale og internationale fordele, mener Søren B. Henriksen.

"Når lønnen er forskellig fra virksomhed til virksomhed, er det svært for det offentlige at fastsætte tilskudsordninger. Det gør det sværere for marginaliserede grupper at komme ind på arbejdsmarkedet," påpeger han.

En fælles mindsteløn vil gavne Danmark i forhold til konkurrence fra Europa og resten af verdenen, da det ville gøre det nemmere for udenlandske virksomheder at gennemskue det danske lønsystem.

"Når man skal fastsætte en overenskomstmæssig løn for udlændinge, skal man i dag foretage gennemsnitsberegninger for lønnen på et bestemt arbejdsområde. Kunne man bare slå op i en central overenskomst, ville det være enklere," siger Søren B. Henriksen.

Tegn på opbrud

Udmeldingen fra DH&S kommer efter Information i sidste uge bragte en artikel, hvor to arbejdsmarkedsforskere opfordrede arbejdsmarkedets parter til at opgive kampen for at bevare den danske model, som den ser ud i dag. Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Per Kongshøj Madsen kalder udmeldingen fra Dansk Handel og Service interessant, men vurderer, at der skal ske et internt opbrud i organisationerne på lønmodtagersiden, før en reel revision af arbejdsmarkedsmodellen kan finde sted.

Per Kongshøj ser dog visse tegn på, at der er ved at ske en erkendelse i fagbevægelsen. Han henviser til en artikel i denne uges udgave af LO's ugebrev A4, der beskriver hvorledes fagbevægelsens kamp for at få overenskomster i hus med virksomheder, der lovligt underbetaler arbejdskraft fra Østeuropa, handler om den danske models overlevelse.

"Der er røre på dette område i øjeblikket, ingen tvivl om det," siger Per Kongshøj. Et decideret opbrud vil dog næppe finde sted, vurderer han.

"I øjeblikket er fagbevægelsen meget fast i kødet. Opfattelsen er, at kampen mod illegalt arbejder skaber interesse for fagbevægelsen. Dette er også en markedsføringssag," siger Per Kongshøj

Det er vi ikke modne til

DH&S' modpart på lønmodtagersiden, HK, afviser da også en revision af aftalemodellen.

HK mener tværtimod, at den danske model står stærkt i fremtidens konkurrence fra EU og resten af verden, fortæller EU-konsulent Torben Kajberg.

"I debatten efter nej'erne til forfatningstraktaten viser det sig, at den danske model står som et ideal i andre europæiske lande. Derfor virker det besynderligt at ville demontere modellen," siger Torben Kajberg.

Han kalder problemet med underbetalt arbejdskraft fra Østeuropa 'marginalt', men HK tager gerne en drøftelse af, om EU-direktiver kan implementeres anderledes end i dag, fortæller Torben Kajberg.

"Vi har i HK ikke været så berøringsangste for at gennemføre EU-direktiver gennem lovgivning, som man har været andre steder i fagbevægelsen," siger Torben Kajberg. Men på lønområdet siger HK fra.

"Vi er ikke modne til revision," understreger Torben Kajberg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu