Læsetid: 2 min.

Handicappede børn smides ud af deres børnehave

24 handicappede børn, der i to år har været integreret rundt om i almindelige børnehaver og skoler i Københavns Kommune, skal nu tvinges over i en specialinstitution - det er billigere for kommunen, som mangler millioner på budgettet
27. februar 2007

Nu kan 24 handicappede børn i Københavns Kommune snart for sidste gang vinke farvel til deres normale legekammerater i lokalområdet.

De handicappede børn tvangsflyttes nemlig til specialinstitutioner, der er isoleret fra det omgivende samfund, og som børnene typisk kun kan komme til og fra i taxa eller handicapbus.

Der er sandsynligvis politisk flertal i Københavns Kommune for at skrotte en to år gammel forsøgsordning, hvor to dusin børn med autisme har kunnet gå i almindelige børnehaver og skoler i nærheden af deres hjem. Forsøget har opbygget ekspertise i kommunen og givet positive resultater med hensyn til børnenes sociale tilpasning. Børnenes forældre har også været meget tilfredse med ordningen.

Alligevel mener kommunen nu, at integrationsforsøget er for dyrt og for dårligt.

Jan Andreasen (S), der er medlem af kommunens børne- og ungdomsudvalg, siger, at integrationen af de handicappede børn er dobbelt så dyr som de traditionelle tilbud i specialbørnehaver og -skoler. Det skyldes, at hvert barn med autisme skal have en pædagog tilknyttet, som er efteruddannet til at yde intensiv støtte efter en bestemt metode, kaldet ABA.

"Vi bliver nødt til at se på, hvad tingene koster," siger Jan Andreasen. "Hvis fortalerne for forsøgsmetoden var kommet med en model, der kostede det samme som de traditionelle tilbud, ville det måske have set anderledes ud. Oven i de store omkostninger kommer så vurderinger, der betegner forsøgsmetoden som en tvivlsom gevinst. Vi p0litikere har modtaget to rapporter fra forvaltningen, som viser, at der muligvis er en lille social gevinst ved ABA, men at metoden ikke er overlegen, hvad angår udvikling af sprog og intelligens hos børnene. Så lige for øjeblikket er det tilbud i specialbørnehaver og -skoler, der bakkes op," siger Jan Andreasen og påpeger, at der ikke vil være penge til at opretholde pladsgaranti til alle autistiske børn, hvis det dyre integrationsforsøg fortsættes.

Forældrene ved bedst

Majbritt Mamsen (K), der ligeledes er medlem af børne- og ungdomsudvalget, er lodret imod integrationsforsøgets nedlæggelse.

"Det er jo den ordning, hvor børnene rykker sig mest," fastslår hun. Det hele er blevet til et spørgsmål om kroner og øre, og rapporternes blandede vurdering af forsøgsordningen er blot et påskud til nedlæggelsen af forsøget, mener hun.

"Sådan nogle rapporter kan jo sige forskellige ting, alt efter hvem man spørger. Jeg lytter mest til forældrene, der vel ved, hvad der er bedst for deres børn, og forældrene er tilfredse," siger Majbritt Mamsen og betegner Socialdemokraternes bekymring for pladsgarantien som "noget vås". Hvis viljen var der, ville det også være muligt at finde penge til fortsættelse af integrationsforsøget et eller andet sted i budgettet, mener hun og peger blandt andet på mulige besparelser ved at sammenlægge skoler. Integrationsforsøget indstilles kort tid efter, at trecifrede millionoverskridelser på Børne- og Ungdomsforvaltningens budgetter er kommet for dagen. Besparelserne på integrationsordningen falder således på et tørt sted, men forekommer dårligt timet i forhold til FN's nyligt vedtagne handicapkonvention, der foreskriver udstrakt integration af handicappede i de normale miljøer, herunder almindelige børnehaver og folkeskoler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her