Læsetid: 5 min.

Harvards epokegørende rektorvalg

Rektor Larry Summers mistede sit job, da han påstod, at kvinder ikke er så egnede til videnskabsforskning som mænd. Hans efterfølger, Drew Faust, er kvinde og angiveligt feminist
16. februar 2007

CAMBRIDGE, Massachusetts - Der var engang, da amerikanske jøder ikke kunne blive optaget på Harvard University, og universitetsporten var lukket for sorte amerikanere. Selv hvide kvinder blev holdt ude. De måtte nøjes med at studere på Radcliffe College, Harvards pige-college.

Siden er tiderne ændret radikalt. I 1977 blev Radcliffe integreret i Harvard. Kvinder blev ligestillet med mænd. Men mange fortsatte med at søge ind på Radcliffe College. I 2000 blev det tidligere pige-college omdannet til et forskningsinstitut inden for humaniora, og som ny dekan valgte Harvard Drew Gilpin Faust, en historieprofessor med speciale i den amerikanske borgerkrig.

Sidste søndag, syv år senere, blev Faust udnævnt til Harvards første kvindelige rektor.

Når Harvard Universitys bestyrelse vælger en ny rektor, er det altid lidt af en verdensbegivenhed. Det sker faktisk sjældent. Harvard har kun haft 27 'præsidenter', siden det blev grundlagt af engelske nybyggere i 1636. USA har derimod haft 43 præsidenter.

Drew Faust er den 28. rektor. Mange af hendes forgængere bestred stillingen i årtier. Det agter hun også at gøre, fortalte hun tirsdag Harvards daglige avis The Harvard Crimson, der skrives og redigeres af college-studerende.

"Jobbet kan være utroligt stressende. Men det er også en vidunderlig udfordring og indebærer et enormt ansvar. At blive rektor for Harvard er velsagtens den højeste udmærkelse, man kan opnå i den akademiske verden kloden rundt," fortæller Stephen Greenblatt, én af Harvards 20 særligt udvalgte universitetsprofessorer. Han underviser i engelsk litteratur.

Alene driftsbudgettet, som Harvards nye rektor skal administrere, kan tage pusten fra de fleste. Det er på tre mia. dollar om året. Universitetets fond ligger på 30 mia. dollar, fordelt i rede penge mellem fakulteter og utallige institutter. Harvard har 2.400 professorer, lektorer og adjunkter ansat. 6.700 studerende i alderen 18 til 22 læser til bachelor-grad og bor samtidig på universitetets kollegier. Over 12.000 læser til master-grad og/eller ph.d.

Ambitiøst projekt

Selve universitetsparken ligger i midten af Cambridge - en forstad, der ligger klos op ad Boston. De to byer er adskilt af Charles-floden. Under Harvard hører en række universitetshospitaler beliggende i Boston. Sidste år vedtog universitetet et ambitiøst bygningsprojekt, der skal ligge i forstaden Allston, lukt på den anden side af Charles-floden fra Cambridge.

Allston er i forvejen vært for Harvard Business School, og om 10 år vil størsteparten af de naturvidenskabelige fag, herunder forsknings-laboratorierne, være flyttet til Allston. Det er blandt andet meningen, at Harvards stamcelleforskning skal finde sted i dette kvarter.

Set i det lys er stillingen som rektor for Harvard University fantastisk indflydelsesrig, siger professor Greenblatt.

"På mange måder er universiteter den amerikanske civilisations største bedrift. De er skabt over flere århundreder og bidrager mere til vores styrke som nation end vores militær og kapitalmidler. Intet andet land har tradition for privat finansiering af universiteter og forskning som USA. Statslig finansiering, som Tyskland nu vil prøve, rækker simpelthen ikke. Men det er altså derfor, at konsekvenserne af en Harvard-rektors beslutninger kan være så vidtrækkende."

Pebet ud

Drew Faust overtager roret efter en af de mest turbulente perioder i Harvards lange liv. Hendes forgænger, Larry Summers, blev bogstaveligt talt pebet ud af universitetets største fakultet for humaniora og videnskaberne efter at have begået et par eklatante fejltrin af striks politisk karakter.

Summers blev professor i økonomi på Harvard i en alder af 28 år, senere cheføkonom i Verdensbanken og USA's finans- og økonomiminister under Bill Clinton. På denne baggrund valgte Harvards bestyrelse ham til rektor i 2001. Men Summers arrogante, bryske og bedrevidende stil koblet sammen med en ukultiveret fremtræden og en tendens til at træde minoriteter over tæerne skabte med tiden en tillidskløft vis á vis lærerstaben.

I februar sidste år vedtog et flertal af fakultetets professorer et mistillidsvotum. Det kunne universitets bestyrelse, i hvilke de fleste medlemmer var udpeget af Summers, ikke sidde overhørig.

Som den første rektor nogensinde blev han afsat. Af særlig betydning for udfaldet var hans udtalelse på en konference i Cambridge i januar 2005 om kvinders angiveligt mindre egnede anlæg til videnskabelig forskning.

Udtalelsen blev mødt med en storm af kritik. Rektor Summers nedsatte herefter et udvalg, der skulle tage stilling til kvinders manglende karrieremuligheder inden for naturvidenskaberne på Harvard. Set i bakspejlet er det ironisk, at han udpegede Drew Faust til udvalgsformand.

Da Faust kort efter sin udnævnelse søndag blev bedt om at kommentere sin forgængers kontroversielle iagttagelse, svarede hun lakonisk:

"Min opfattelse er, at kvinder er egnede til at udrette hvad som helst, og det inkluderer at være rektor for Harvards universitet."

Selv er hun vokset op i sydstaten Virginia i en konservativ familie, hvor "man sagde hr. og frue til andre hvide og tiltalte sorte med deres fornavn". Da hun var syv, bad hun i et brev præsident Dwight Eisenhower om at ophæve raceadskillelsen i sydstaterne. Hun kunne aldrig få sig selv til at acceptere moderens motto, at "vi kvinder må leve i en mands verden".

Så Drew (i sydstaterne er det stadig almindeligt at bruge drengenavne til piger) søgte ind på et pige-college i Massachusetts, fik sin master på et andet pige-college i Pennsylvania og sin doktorgrad i amerikansk historie på University of Pennsylvania, hvor hun underviste i 25 år som professor, inden hun overtog ledelsen af Radcliffe Institute for Advanced Study i 2000.

Trangere kår for 'old boys'

Det ville være et understatement at notere, at kvindelige professorer på Harvard og i hele den amerikanske universitetsverden hilste Fausts udnævnelse med begejstring. Én af dem er Harvard-professor i kunsthistorie, Irene Winter.

"Det er af stor symbolsk betydning for kvinder på Harvard og andre universiteter," siger Winter, en af den nye rektors venner.

"Drew er en engageret historieforsker og intellektuel meningsdanner. Den tilbageblivende old boys-praksis i lærerstaben vil derfor få trangere kår, og samtidig giver det unge kvinder på universitetet en saltvandsindsprøjtning. Men jeg er ikke i tvivl om, at hun vil stille samme akademiske krav til alle, uanset deres køn, som Harvard altid har gjort," siger Irene Winter.

Alle seks bøger skrevet af Drew Faust handler om individuelle skæbner i det amerikanske Syden før og under borgerkrigen - med et særligt eftertryk på kvindernes historie. Nu må Harvards nye rektor opgive forskning, skrivning og undervisning i en alder af 59.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her