Læsetid: 3 min.

Hattedame-finanslov

4. november 2002

DET ER en uambitiøs finanslov for 2003, som VK-regeringen i weekenden forhandlede på plads med Dansk Folkeparti. Der laves stort set ingenting om på det samfund, som Anders Fogh Rasmussen & Kompagni for et år siden kaldte stivnet. Ud af et statsbudget på mere end 450 mia. kr. flyttes der i bedste fald rundt på fem til seks mia. kr. – svarende til måske halvanden procent.
De danskere, der tjener på finansloven, er præcist som sidste år de mest velhavende – idet de på grund af skattestoppet får de største rabatter på afgifter og især boligskatter. Som kompensation for det milliardtilskud, som højrefløjen sidste år tog fra landets fattigste pensionister ved at gøre den særlige pensionsordning individuel i stedet for solidarisk, deles der nu en ny almisse ud. En ældrecheck på 5.000 kr. om året til de godt 125.000 pensionister, der kun har folkepensions grundbeløb og pensionstillæg, er dette års aflad.

DANSK FOLKEPARTI, som altid har ført denne form for symbolpolitik, hvor man med den ene hånd snupper meget store værdier fra de svageste, men med den anden hånd deler lidt godter ud til dem, har udtænkt ældrechecken.
Den er meget håndgribelig og til at forstå for enhver – modsat den indviklede ændring af den særlige pensionsordning fra sidste år, som fordoblede de rigestes afkast og halverede de fattigstes. Den solidariske opsparing gav i gennemsnit 280.000 kr. til alle, der i et helt arbejdsliv havde indbetalt til ordningen – uanset indkomst. Den individuelle opsparing giver 560.000 kr. til den, der har tjent en halv million kroner i gennemsnit – og blot 215.000 kr. til den, der har tjent 200.000 kr. i gennemsnit. De danskere, der hverken har en privat pensionsopsparing eller en ATP-ordning, vil få et langt lavere beløb fra den særlige pensionsordning, fordi de typisk i lange perioder er uden arbejde.
Det langsigtede tab, som de fattigste får på ændringen af pensionen, vil ikke blive kompenseret af den nye ældrecheck. Den nye ældrecheck bliver på 3.075 kr. om året efter skat – svarende til otte kroner og 40 ører om dagen. Eller et halvt formbrød. Der er rent ud sagt tale om banal hattedame-politik, som reelt er en fornærmelse mod de svageste ældre.

ÆLDRECHECKEN gælder foreløbigt kun i et år, hvilket antyder, at finansminister Thor Pedersen (V) trods alt kan se, at der ikke er noget perspektiv i den. Der er i den grad behov for at lave en ægte reform af den offentlige støtte til landets ældre. I år ventes der at være 700.000 folkepensionister – et tal, der er i vækst både på grund af den nedsatte pensionsalder og den ændrede demografi. De har alle i dag – uanset deres personlige økonomi og boligformue – stort set identiske offentlige ydelser: Pension med tillæg, lån til ejendomsskat, halvering af ejendomsværdiskatten, varmetillæg, hjælp til rengøring med mere. Det sker på trods af, at den rigeste femtedel af pensionisterne i gennemsnit har mere end en million kroner i formue, en årlig personlig indkomst på næsten 180.000 kr. og en friværdi i ejerboligen på 1,2 mio. kr. De samlede udgifter var sidste år på 58,2 mia. kr. – et beløb, som ventes at vokse til 72,5 mia. kr. i 2006. Det svarer nu til, at hver ottende krone, der bruges af det offentlige, går direkte til landets pensionister. Der er derfor åbenlyst behov for, at der prioriteres stærkere i denne sektor – ikke blot, at der gives mere til nogle og det samme til alle andre.
Der er ganske enkelt behov for, at der også tages noget fra nogle – også selv om de borgerlige politikere næppe har modet til at gøre noget ved dette.

FINANSMINISTEREN har haft let ved at gennemføre dette års finanslov. Inden de store klodser faldt på plads med Dansk Folkeparti, havde regeringen indgået 18 mindre delaftaler med forskellige partier. Pia Kjærsgaard har åbenlyst mistet indflydelse i forhold til sidste års aftale. Hun havde ønsket, at ældrechecken skulle have været tre gange så stor som den blev – hvilket ville have givet alskens samfundsøkonomiske problemer – og hun havde krævet store besparelser på u-landshjælpen og på børnechecken til indvandrerfamilier. Allerede om få måneder indleder Thor Pedersen forhandlingerne om finansloven for 2004 – det er den, hvori der er lovet skattelettelser. Det bliver anderledes indviklet og perspektivrigt end den netop indgåede uambitiøse finanslov.

-dt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her