Læsetid: 2 min.

Haute culture

Den franske regering lancerer global offensiv i den evige kulturkrig mod den angelsaksiske verdens dominans af især Europa. Chirac vil også gerne lige sikre sig lidt guldstøv til sit eftermæle
24. maj 2006

PARIS - Det sniger sig ind overalt - engelsk. Både på sin helt egen insisterende måde via rockmusik og magasiner men også i det franske sprog, som på trods af præsident Jacques Chiracs erklærede og evige krig mod den underminerende angelsaksiske kultur blander sig med gallernes modersmål hver eneste dag.

Okay fortrænger d'accord, og bye konkurrerer med au revoir. Da jeg forleden ville købe klistermærker til familiens yngste, bad jeg pænt om autocollants, hvorefter kvinden i butikken sagde "Ah, les stickers" - dog med 'fransk' tryk på endelsen.

En chef hedder leader og når noget er smart, siger alle de franske unge, at det er plus cool. Det synes at være en tabt krig selv om modstand fra regeringens top sidste år forhindrede en ellers hårdt tiltrængt reform i den franske skole til fordel for tidligere, bedre og mere engelsk.

Hvorom alting er, så satte den franske regering i sidste uge alle sejl til i endnu et strategisk modtræk i den store engelsk-franske kulturfejde.

Et helt nyt offensivt program for det såkaldte 'Kulturelle oversøiske diplomati' blev lanceret forrige tirsdag af præsidenten selv, som ifølge kilder ser initiativet som en del af sit eget eftermæle, når hans embedsperiode slutter til foråret næste år.

Chirac - der ved sidste EU-topmøde i Bruxelles præsterede at udvandre i vrede sammen med både sin udenrigsminister og sin finansminister, fordi Ernest-Antoine Seillière, fransk formand for den europæiske arbejdsgiversammenslutning UNICE, slog over fra fransk til engelsk til præsidentens udtrykte skuffelse og forargelse.

Kampagne med ansigt

Det aktuelle initiativ består først og fremmest i skabelsen af et nyt agentur, Cultures France, som vil få et budget på 220 mio. kr. og bl.a. skal puste liv i to allerede eksisterende organisationer, nemlig den franske kunstnersammenslutning og Foreningen for Udbredelsen af Franske Tanker.

En anden del af initiativet er 'Campus France', som skal promovere uddannelses- og arbejdsmuligheder for oversøiske studerende særligt fra Kina og Indien. En tredje indsats bliver udvidelse og restaurering af franske gymnasier og kulturinstitutter i udlandet.

Udenrigsminister Phillipe Douste-Blazy annoncerede samtidig, at den franske skuespillerinde Fanny Ardant - vil blive kampagnens ansigt udadtil. Noget som tidligere kulturelle indsatser ifølge ministeren har manglet:

"Resultatet af vort arbejde (med kultur, red.) har ikke altid stået mål med indsatsen. Hvad vores oversøiske kulturelle strategi mangler, er et kendetegn, et varemærke for produktet," sagde ministeren.

Endelig har regeringen afsat 400 mio. kr. til at fremme undervisning i det franske sprog over hele verden. Regeringen håber, at planen vil vise sig mere effektiv end en anden af Chiracs nyeste planer: lanceringen af en ny tv-kanal CNN à la française. Kilder i Elysée-palæet hævder, at kanalen vil gå i luften til efteråret - om end store dele af den nye kanals udsendelser ifølge aviserne vil komme til at foregå på - engelsk!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her