Læsetid: 1 min.

Havnebro med fejende sving

Realdanias tilbud om en fodgængerbro mellem Skuespilhus og Opera er en gevinst for havnen og hovedstaden
2. marts 2007

Realdania præsenterede i går det projekt til en cykel- og fodgængerbro i Københavns Havn, som fonden er indstillet på at sætte penge i.

Broen er tegnet af skue-spilhusets arkitekt Lene Tranberg og i store træk baseret på den idé, tegnestuen præsenterede i en konkurrence for et par år siden. Dengang valgte dommerkomiteen at diskvalificere forslaget, fordi det anviste en lidt anderledes placering på stedet end den, konkurrencebetingelserne forudsatte.

Ingen, ej heller dommerne, var imidlertid i tvivl om, at Lundgaard & Tranbergs udkast var det bedste. Derfor er det godt, at det nu for alvor er kommet i spil med Realdanias mellemkomst.

Attraktion

Ideen er at lade broen forløbe i et S over havneløbet mellem skuespilhus og opera. Derved opleves havnerummet både på langs og på tværs undervejs fra Kvæsthusgade til Holmen. Og så kommer S-figuren heller ikke i retnings-karambolage med den godt nok usynlige, men snorlige akse mellem Operaen og Amalienborg.

Foruden broen til cyklister og fodgængere gælder forslaget et underjordisk parkeringsanlæg og en havne-have på Kvæsthus-siden. Så helheden er en understregning af sammenhængen mellem de to havnefronter og spektakulære kongelige scener. S-formen vil vel ligefrem bøde lidt på operabygningens håbløse tykmavede glasfacade og formidle rundheden med de skarpe kanter i havnen.

Københavns Kommune har hidtil valgt at skrinlægge alle broplaner på stedet til fordel for vandbusser. Men der er grund til at tænke om igen, for selv om en delvis overdækket bro i vinterhalvåret kan være sin sag for et operaklædt publikum, er det at foretrække for skift mellem metro og busser eller en tur i bil rundt om det halve Amager. Og i sommerhalv-året på gode dage bliver promenaden et hit for både turister og studerende på Holmen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her