Læsetid: 2 min.

HCA-fond fralægger sig ansvar

HCA 2005 Fonden skyder en del af skylden for underskuddet i forbindelse med det store show i Parken på det britiske produktionsselskab. Kulturministeren glæder sig over, at vi ikke skal se flere store shows fra fondens hånd
10. maj 2005

HCA 2005 Fonden lægger nu en del af ansvaret for millionunderskuddet i forbindelse med det store H.C. Andersenshow i Parken den 2. april over på det britiske produktionsselskab Initial, som fonden havde hyret til at skaffe udenlandske optrædende til showet.

Ifølge redegørelsen formåede Initial nemlig ikke at skaffe de topnavne, som var det væsentligste og helt afgørende element for, at økonomien i showet kunne hænge sammen.

"Initial kunne ikke levere tilstrækkelige topnavne, hvilket havde store konsekvenser for showets indtægter fra billetsalg og tv-salg(...) Dette er i korte træk baggrunden for, at fonden relativt kort tid før showets afvikling selv måtte engagere sig i arbejdet med at skaffe de nødvendige store navne, herunder Jean Michel Jarre, Daniel Bedingfield, Olivia Newton-John og Tina Turner," skriver fondens bestyrelse i redegørelsen.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) modtog i går redegørelsen, som han selv med kort varsel havde bestilt efter, at det i sidste uge kom frem, at showet mønstrede et underskud på 35 millioner kroner - 13 millioner større end budgetteret.

I redegørelsen understreger bestyrelsen dog, at showet under alle omstændigheder ville have givet underskud - også selv hvis den amerikanske sangerinde Tina Turner ikke havde belastet budgettet med en udskrivning på 5,8 millioner kroner for ca. 10 minutters optræden.

"Argumentet for at gøre det (at hyre Tina Turner, red.) var et ønske om at få de resterende billetter solgt," skriver bestyrelsen.

Kulturminister Brian Mikkelsen siger i en kommentar til rapporten, at han er glad for, at H.C. Andersen 2005 Fonden ikke er "produktionsansvarlig" for flere projekter i 2005.

Brian Mikkelsen træffer sin konklusion med henvisning til, som det hedder i udtalelsen, "forløbet forud for åbningsshowet og de problemer, fonden helt åbenlyst har haft med at styre et så stort projekt".

Men i øvrigt mener ministeren, at der nu skal ses fremad, og han forventer, at bestyrelsen nu igangsætter arbejdet med en spareplan, som kan sikre, at "de mange flotte projekter", der er planlagt i resten af året, løber af stablen som planlagt.

Brian Mikkelsen er glad for, at bestyrelsen har sagt ja til at udarbejde et særligt informationsmateriale til Folketingets kulturudvalg, som giver mulighed for at følge projektets fremdrift tæt.

"Jeg er også glad for, at bestyrelsen signalerer, at den vil vise størst mulig åbenhed i arbejdet fremover. Jeg har lyttet mig til, at der er et politisk ønske om, at fonden i sit fremtidige virke anvender offentlighedslovens principper. Det vil jeg derfor opfordre den til," fastslår kulturministeren.

Minimalt tv-salg

Det fremgår ikke af redegørelsen, hvor stort et underskud HCA 2005 Fonden ville have stået med, hvis den havde undladt at indgå millionkontrakten med Tina Turner, eller hvordan økonomien havde set ud, hvis den amerikanske sangerinde havde formået at skaffe fulde huse. Kun 28.000 betalende gæster overværede det stort anlagte show.

I redegørelsen oplyser bestyrelsen med bestyrelsesformand - odenseborgmesteren Anker Boye (S) - i spidsen, at showet kom til at koste i alt 59 millioner kroner. Fonden havde budgetteret med et underskud på 22 millioner kroner, men underskuddet voksede imidlertid til 35 millioner kroner.

Indtægterne fra showet blev på 24 millioner kroner, hvoraf kun 1,5 millioner blev tjent ind ved salg af showet til udenlandske tv-stationer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her