Læsetid: 3 min.

Hede Havana-nætter, homoer og propagandaløgne

Kriminalgenren nærmer sig kunst i Leonardo Paduras roman om det cubanske maskespil. Forlaget - ironisk nok Ole Sohns - kan roligt udgive de næste i serien
8. april 2006

At der skulle gå ni år fra originaludgivelsen på spansk, til cubanske Leonardo Padura endelig på dansk får udgivet romanen Maskespil i Havana, skyldes formentlig alene, at danske forlæggere har mere end svært ved at forholde sig til international litteratur på andre sprog end engelsk. Det er en stor skam, for danske krimielskere og øvrige kvalitetslitteraturelskere kunne have fortjent Paduras bog for længe siden. Den er ganske enkelt fremragende.

Maskespil i Havana er den første af fire romaner i Paduras romancyklus Havanakvartetten, og forlaget kan man sindsro bestille oversættelserne af de næste tre i rækken.

At kalde den bærende figur, kriminalkommisær Mario Conde, for excentrisk, er en mild underdrivelse. Han falder fint i kategori med genrens øvrige superkommisærer, der er besværlige - tenderende det utilpassede - og som har anstrengte forhold til kvinder, får for meget røg og aldeles for meget sprut og i øvrigt har en skeptisk indstilling til tilværelsen. Så langt er man på sikker krimiklassisk grund.

Men når kommisæren hverken skal virke i Stockholm, Ystad eller Oxford, men i stedet i hede Havana-nætter mellem bøsser, transvestitter og mystiske eksistenser, får krimielskere noget helt nyt at forholde sig til.

Lefler ikke for systemet

Al den fascination, man kan have af Cuba - med dets velrullede cigarer, fattigdom, smukke mennesker, heftig erotik - folder sig ud på den allermest kvalificerede måde. Plottet er solidt: En død transvestit findes kvalt i Havana-skoven, og fra det øjeblik, den døde viser sig at være søn af en karrierediplomat, vælter forviklingerne ned over kommisær Condes syndige hovede. Vi møder Condes venner og fjender, finder ind i hans tvivl om meningen med livet og overraskes gang på gang, når nye lag afdækkes af en rigt facetteret person.

Undervejs udstilles tåbelighederne i det cubanske system - sult, fattigdom og propagandaløgn - med så tilpas stor kærlighed til Cuba, at det stadig er muligt for forfatteren at bo og virke i Havana. Bogen lefler på ingen måde for systemet på Cuba, og Leonardo Padura har i løbet af karrieren i flere omgang haft vanskeligheder med myndighederne på grund af sin kritik. Ironisk er det, at netop den forhenværende DKP-formand Ole Sohns forlag skulle samle bogen op. Stort set samtidig med, at forlæggeren indtrådte i Centralkomiteen for det danske kommunistparti, sørgede dets cubanske søsterparti for, at Padura blev tvangsforflyttet fra sit hidtidige journalistiske virke. Men sådan har alle jo lov til at blive klogere.

Læs bogen langsomt

Leonardo Padura evner på én og samme gang at holde sit plot kørende og fortabe sig i inciterende detaljer. Padura evner at beskrive erotik, så det emmer af varme tropenætter, tage læseren med i undergrundsmiljøer, der i sig selv kunne være en Cubarejse værd, og lade det hele foregå på et sprogligt niveau, der ligger langt ud over en gennemsnits-kriminalroman.

Sprogbehandlingen i oversat litteratur kan være svær at gennemskue. Men oversætter Peter Siibasts arbejde opleves det meste af vejen flot, og kun i passager med direkte tale løber han ind i vanskeligheder. Her bliver sproget for ofte underligt fladt, og at lade ældre, homoseksuelle kulturpersonligheder sige ord som "de dersens" forekommer direkte utroværdigt.

Maskespil i Havana bør læses langsomt og med god tid til at nyde detaljerne, den blide underfundige humor og de mange litterære referencer, mens billederne af faldefærdige huse, mangotræerne, bourgainvillaerne og skønne mennesker suser forbi.

Undervejs vil mange sikkert irriteres over forlagets valg af typografi. Garamond har elendig læsbarhed, og Pandura har i forvejen proppet sin roman med så megen intensitet, at man ikke behøver typografiske forhindringer for at stoppe op og tænke over meningen med det hele.

Leonardo Padura: Maskespil i Havana, 239 sider, 249 kr. Forlaget Sohn. ISBN:87-990361-7-7. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her