Læsetid: 3 min.

Helbred Afrika i vores hjerter

At få Afrika til at smile igen kan blive det 21. århundredes smukkeste gave, skriver en af kontinentets største nulevende forfattere
16. september 2006

Hjerteformede Afrika er verdens følelsesmidte. Kontinenter er i lige høj grad metaforer, som de er steder. På samme måde som folkeslag er åndelige tilstande af menneskeheden - så særprægede i, hvad de hver især repræsenterer, som liljekonvaller, roser og påskeliljer.

Har vi glemt, hvad Afrika er? Afrika er vores drømmeland, Afrika er vores åndelige hjemland. Der findes et åndeligt rum i hvert et menneske, som er Afrika. Vi har alle et Afrika i os. Så når Afrika uden for os er syg af problemer, er det Afrika inden i os, der gør os syge med neuroser. Hele den vældige mængde af neuroser, anoreksi og uforklarlige sygdomme i verden kan meget vel være en indirekte følge af Afrikas vanskeligheder.

Vi må helbrede det Afrika, der er i os, hvis vi igen skal blive hele mennesker. Vi må hele det Afrika, der er uden for os, hvis menneskeracen atter skal betræde fredens vej på en ny dynamisk måde. Der findes et forhold mellem et folks problemer og verdens problemer i atmosfæren. Afrikas problemer bidrager kolossalt til den enorme vægt og omfang af verdens lidelser. Og denne lidende verden påvirker enhver på denne planet, påvirker vore børn og deres sundhed, påvirker vores søvn, vores angst, vores uerkendte lidelser. Thi det er muligt at lide uden at vide det.

Så derfor er vi nødt til at helbrede vores indre Afrika. Vi må genopdage det sande Afrika, latterens og glædens Afrika, originalitetens og improvisationens Afrika, legendens, historiefortællernes og legens Afrika, farverigdommens og generøsitetens Afrika, Afrika med dets gæstfrihed og venlighed over for fremmede, den vældige barmhjertigheds Afrika, visdommens, ordsprogenes, spådomskunstens og paradoksernes Afrika, opfindsomhedens og overraskelsernes Afrika, Afrika med dets firedimensionelle tidsopfattelse, magiens Afrika, troens og tålmodighedens Afrika, Afrika med dets udholdenhed og dybe fortrolighed med naturens veje og skæbnens hemmelige cyklusser.

Vi er nødt til at genopdage Afrika. Europas første opdagelse af Afrika var forfejlet. Det var ikke nogen opdagelse, men en fejlsyns-akt. Europæerne så og overleverede til senere tidsaldre et Afrika baseret på, hvad de så som vigtigt. De så ikke Afrika. Og dette forfejlede syn på Afrika er en del af problemerne i dag. Afrika blev set ud fra et grådighedens synspunkt - ud fra, hvad man kunne få ud af det. Og det, man ser, er det, man skaber. Hvad man ser i et folk, er hvad man i sidste ende skaber i det. Det er nu på tide, at vi se på Afrika på ny. Det er nu på tide, at vi renser mørket væk fra den vestlige verdens øjne.

For verden burde nu begynde at se lyset fra Afrika, se dets sollys, dets klarhed, brillians og skinnende skønhed. Hvis vi vil se det, vil det åbenbares for os. Vi ser kun, hvad vi vil se. Kun hvad vi ser og ser på ny, vil åbenbares for os. Afrika har ventet, i århundreder, på at blive opdaget med kærlighedens øjne, med en elskendes øjne. Der findes ingen sande syn uden kærlighed. Vi er nødt til at lære at elske Afrika i os, hvis menneskeheden skal begynde at lære sand lykke på jorden at kende.

Vi elsker Amerika i os. Vi elsker Europa i os. Og vi er begyndt at respektere Asien i os. Kun det Afrika, der er i os, er uelsket, uset, upåskønnet. De første skridt i retning af en genfødsel af menneskeheden er at gøre alle disse kontinenter i os selv hele. Vi er menneskehedens totale sum. Hvert eneste individ er hele menneskeheden. Det er Afrikas tur til at smile. Dette vil blive det 21. århundredes smukkeste gave: at få Afrika til at smile igen.

Derefter vil menneskeheden kunne begynde at tænke på universet, selv de fjerneste af dets stjerner, som sit sande hjem.

Ovenstående tekst er Ben Okris åbningstale til Kapittelfestivalen i Stavanger, Norges store internationale kulturfestival, som i år under titlen 'Sort og Hvidt' sætter fokus på Afrika og Danmark

© Ben Okri og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

udland@inforation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her