Læsetid: 4 min.

Held og lykke, Kong George

Årets fodboldspiller i 1996, George Weah, kommer ud i sit livs hårdeste kamp, hvis han bliver Liberias nye præsident
3. november 2005

Liberia er et land, hvor 85 procent af indbyggerne er arbejdsløse, og hvor der knapt findes fungerende skoler eller hospitaler. Næsten en tiendedel af befolkningen omkom i den 14 år lange borgerkrig, der sluttede for to år siden. De fleste af dem blev ikke dræbt i kampe, men hugget ned af narkotikapåvirkede børnesoldater.

Liberia er muligvis det eneste land i verden, hvor den unge generation tæller flere analfabeter end den ældre. I det seneste to år har det været et FN-protektorat besat af 15.000 FN-soldater. Om få dage skal Liberia så holde præsidentvalg.

Liberianerne har allerede stemt i første runde, hvorved kandidatfeltet blev indsnævret fra 22 til to. Den 8. november skal de vælge mellem de to tilbageværende.

Den ene er Ellen Johnson-Sirleaf, en Harvard-uddannet økonom, der har arbejdet for Verdensbanken, og har kontakter og indsigter, der kan blive til stor nytte for at skaffe det plagede land den udenlandske hjælp, det så desperat behøver. Bliver hun valgt, bliver hun desuden Afrikas første kvindelige præsident.

Den anden er George Weah, en liberiansk født tidligere fodboldstjerne, som aldrig har gået skole, aldrig har haft et rigtigt job og bor i Fort Lauderdale, Florida.

Ingen politisk erfaring

Hvilken af de to står med de bedste chancer for at redde Liberia fra nye blodbad og hjælpe den vestafrikanske nation på rette kurs igen? George Weah, forunderligt nok. Om end det må tilføjes, at selv ikke hans chancer tegner særlig gode.

"Jeg har ikke brug for politiske erfaringer for at skaffe jer skoler," proklamerer Weah over for sine vælgere. "Jeg har ikke brug for politiske erfaringer for at skaffe jer lys og vand eller for at se, hvor dårlige veje vi har."

Og mange lytter til budskabet velvidende, at Weah kommer fra en lige så fattig og belastet baggrund som de selv.

Kong George

George Weah blev født i et slumkvarter i Monrovia som et af 13 børn, der blev forladt af deres forældre og derpå opdraget af bedsteforældre i en hytte i et sumpområde.

Det var hans usædvanlige talent for fodbold, der førte ham først til Cameroun og derfra til Europa, hvor han i 1996 opnåede sin sports højeste individuelle anerkendelse - at blive udråbt til 'Årets Internationale Spiller'.

For de unge mænd i Liberia, hvoraf langt de fleste er vilde med fodbold, er han det største idol. Og unge mænd er der mange af i Weahs hjemland: Næsten halvdelen af vælgerbefolkningen er under 30 og en fjerdedel under 25. Det er derfor, at Kong George, som de kalder ham, står til storsejr i 2. runde-valget den 8. november og dermed til at blive sit lands nye præsident.

Er dette så en happy end-historie? Hvor gunstige er udsigterne til, at denne 39-årige ekselitesportsmand uden uddannelse og ledelseserfaring fra hverken erhvervsliv eller politik kan styre sit land fornuftigt - eller bare holde sammen på det?

Bedre end Johnson-Sirleafs. Hun er nemlig ameriko-liberianer, dvs. efterkommer af de frigivne amerikanske slaver, som grundlagde Liberia i 1847, og skønt hun ikke kan lastes for deres gerninger, er denne afstamning et betydeligt politisk handicap. De amerikanske eksslaver, som genbosatte sig på den vestafrikanske kyst opbyggede nemlig en samfundsmodel, der var en tro kopi af den, de kendte USA's sydstater - blot med dem selv i toppen af hierarkiet.

De lokale afrikanere blev underkastet et tvangsarbejdesystem, mens stemmeret forbeholdtes de amerikanske nytilkommere (som aldrig har udgjort mere end fem procent af Liberias befolkning). Og selv om det undergik visse forandringer gennem årene, skulle dette tokastesystem komme til at bestå indtil for 25 år siden.

Børnersoldater

Det kvarte århundredes tumult og borgerkrig, der siden har raseret Liberia, begyndte, da den analfabetiske sergent Samuel Doe anførte en revolte, der væltede det ameriko-liberianske styre i 1980. De væbnede sammenstød mellem rivaliserende militser og krigsherrer blev kroniske, og brugen af børnesoldater blev normalt, samtidig med at stort set hele Liberias økonomi og infrastruktur blev ødelagt. Massemyrderierne er tilsyneladende et afsluttet kapitel i dag, men om det vil forblive et sådant, vil afhænge af, om den nye præsident formår at overbevise sit folk om, at Liberia definitivt har ladt borgerkrigene bag sig.

Ameriko-liberianer

Og det her, at Johnson-Sirleaf, hendes kvaliteter ufortalt, næppe vil kunne levere varen. Som et 66-årigt medlem af den gamle ameriko-liberianske elite mangler hun simpelthen street credibility - den folkelige appel, som vil kunne overtale de titusinder af demobiliserede drengesoldater uden umiddelbar udsigt til forbedring af deres livssituation, om, at der ved magten er en person, som forstår deres vrede og utålmodighed.

På papiret er George Weah klart mindre kvalificeret end Ellen Johnson-Sirleaf til at stå i spidsen for en effektiv regeringsforvaltning og opbygning af økonomien. Men den barske realitet er, at det vil tage flere år, før Liberia kan skaffe job og uddannelse til alle disse vrede, unge mænd, som deltog i landets borgerkrige - uanset hvem der bliver præsident. Og mister de tålmodigheden, risikerer landet tilbagefald til sin nylige rædselsepoke.

Kamp bare at overleve

Derfor vil den nye præsidents vigtigste opgave blive at overbevise dem om at bevare tålmodigheden, og Weah har i det mindste en chance for at få held med sig.

Men han løber også stor risiko for at blive dræbt. Han forlod Liberia af frygt for sit liv og bosatte sig for år tilbage med sin familie i Florida, da Liberias daværende diktator, Charles Taylor, havde ladet hans hus nedbrænde, fordi han havde antydet, at landet havde brug for en FN-intervention.

Han er nu vendt tilbage for at tackle en ny situation, der kun er marginalt mindre farlig. Kong George har brug for masser af held, hvis det skal lykkes ham at frelse Liberia - eller bare overleve sin embedsperiode.

Gwynne Dyer er uafhængig journalist og kommentator. Hans klummer bringes i aviser i 45 lande

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her