Læsetid: 3 min.

Hele horisonten rundt

Et alternativ til idiotiseringen: Nyt nummer af kulturmagasinet Lettre Internationale er på gaden
21. maj 2005

Hvad er det værd, og hvad er jeg værd, er de to spørgsmål, som her i det unge 21. århundrede dominerer sendefladen. Alt imens globaliseringen omtales som nøglen til nutiden, fejrer provinsialiseringen store triumfer på tv. Seerne er idioter, synes at være en fremherskende forestilling hos de journalister, der som seernes repræsentanter følgelig stiller sig an som idioter. Og midt i denne ligegyldighedernes vagtparade fristes man til at minde om Aristoteles' vise ord: "Alle mennesker har en naturlig trang til at tilegne sig viden."

Aristoteles citeres i en artikel om Herodot og den litterære reportages oprindelse, og tidsskriftet Lettre Internationale satser beundringsværdigt på at bevise denne læresætning bl.a. med Ryszard Kapucinskis glimrende lille artikel om linjen fra Herodot til moderne reportageskrivere.

Reportagen kommer fra tre kilder, skriver Kapucinski, nemlig forberedelsen, rejsen og samtalen med andre mennesker. Den litterære reportage blander genrerne for at fremme forståelsen af 'de andre', og reportageskribenten oversætter ikke fra sprog til sprog, men fra kultur til kultur.

Om sådanne oversættelser skriver Juan Goytisolo i artiklen "Migrationens metaforer", hvor han diskuterer farerne ved at bedrive metafor. Har mennesker rødder eller fødder? Er indvandrerne trækfugle eller termitter? At vælge metafor er at vælge politik. Ligesom hos Kapucinski er anliggendet, hvordan sameksistens lader sig realisere.

Global provins

Dette nummer af Lettre Internationale hviler på to søjler, dels en række artikler om danske medier, dels en række eksempler på litterære reportager, og fra den platform gives der et inspirerende panorama over brydningen mellem provinsialisme og globalisering.

Medieartiklerne indledes af et meget informativt rids af Danmarks Radios historie ved Georg Metz, fint fulgt op af en samtale mellem Weekendavisens chefredakør, Anne Knudsen, den tidligere generaldirektør for DR Christian S. Nissen og den tidligere chef for tv-avisen Lasse Jensen. Christian Nissen efterlyser i denne samtale journalister, der har en historie, de brænder for at fortælle, og en sådan journalist præsenteres i Katrine Nyland Sørensens samtale med Poul Nesgaard.

Apropos idiotiseringen af tv-journalistikken er det tankevækkende at høre Nesgaard sammenligne den tid, hvor man søgte at fremhæve de steder, hvor folk sagde noget interessant, og dagens tv, hvor man i stedet bevidst går efter at vise de ting, hvor folk kvajer sig mest.

Da Nesgaard lavede programmer som I sandhedens tjeneste, bevægede han sig ind i en genre, der var beslægtet med den litterære reportage. I sandhedens tjeneste arbejder også de reportageskrivere, som i resten af dette nummer af Lettre Internationale bidrager til at udvide læsernes horisont. Her er en enkelt klassiker, uddrag fra Ernst Jüngers skildring af kampene ved vestfronten under Første Verdenskrig og en stribe reportager fra nutidens kampzoner: om fodbold som katalysator for oprøret mod præstestyret i Iran, om volden i Liberia, om et besøg i det nordlige Ugandas failed zone, om en mislykket forsoningsceremoni i Kroatien og sidst men ikke mindst en helt utrolig historie fra Sierra Leone.

"I mangotræets skygge" hedder Linda Polmans reportage om drengediktatoren Valentine Strasser, som hun møder i hans forældres bølgeblikshytte under bemeldte skygge, ludfattig og arbejdsløs. Han drog i 1992 fra slagmarken ind til hovedstaden for at kræve sin løn, men endte med at blive kupleder og præsident, indtil han selv blev tvunget væk fra magten.

Han vender hjem fra sit eksil i London, mobbet væk af sine gamle landsmænd, og vækker opsigt ved at tigge om mad i et folkekøkken, og mange øjenvidner erklærer, at han må være blevet skør, fordi "ingen besindig statsleder ville forfalde til en sådan tiggerskikkelse". Men et andet øjenvidne, Linda Polman, giver en levende beretning om dette forfald - og samtidig præcise streger til et portræt af den stammende Valentine Strasser med de runde barneøjne.

Hvad rager Sierra Leone mig, er der måske en og anden, der kunne tænke. Nåja, nu omfatter horisonten altså 360 grader, og Lettre Internationale henvender sig til de læsere, der har en naturlig trang til at vide om andet og mere, end hvad det er værd, og hvad jeg er værd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her