Læsetid: 3 min.

Over hele landet flygter studerende fra datalogistudier

Frafaldet på datologiuddannelserne på flere universiteter er helt enormt stort. Et dårligt socialt miljø og usædvanligt høje faglige krav får del af skylden
19. juni 2006

Der er næsten ingen kvinder og et elendigt studiemiljø på datalogiuddannelserne i Danmark. Samtidig er det faglige niveau virkelig højt. Den cocktail skræmmer et ekstremt stort antal studerende væk fra uddannelsen til datalog.

På Københavns Universitet er det hele syv ud af 10 studerende, der dropper ud af datalogistudiet i løbet af de første fire år. Det viser to nye undersøgelser, som Danmarks Evalueringsinstitut har fået udarbejdet. Et internationalt panel af eksperter har vurderet datalogiuddannelserne på Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Eksperterne peger på, at uddannelsernes helt store problem er, at de studerende i stort omfang dropper ud. Specialkonsulent i Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Birgitte Grum-Schwensen peger på tre mulige forklaringer.

"I første omgang handler det om, at de studerende, der starter på uddannelsen har urealistiske forventninger til studiet. De bliver overraskede over, at det faglige niveau er meget højt," siger hun.

Når mange studerende knækker halsen på svære opgaver, går det ud over det sociale miljø på studiet.

"Frafaldet har en selvforstærkende effekt. Når læsemakkerne falder fra i læsegrupperne er det ikke så sjovt længere," siger hun.

Ingen kvinder

Det sociale miljø bliver heller ikke bedre af, at der stort set ikke er nogen kvinder, der vil være dataloger. Alle uddannelserne har oplevet et fald i andelen af kvinder på studiet fra meget få til stort set ingen.

På KU blev der for eksempel optaget 14 procent kvindelige studerende i 2001. I 2005 var der ikke mere end tre procent kvindelige studerende, der kom ind på uddannelsen.

"Det giver sig selv, at det gør noget ved det sociale miljø," som Birgitte Grum-Schwensen udtrykker det.

Ekspertpanelet anbefaler, at uddannelserne gør en indsats for at øge antallet af kvalificerede studerende, især flere kvalificerede kvindelige studerende.

Siden undersøgelserne blev iværksat er der indført krav om, at man minimum skal have matematik på A-niveau for at komme ind på studiet. Derudover peger rapporterne på, at arbejdsmængden er utroligt stor på datalogstudierne.

"Hvis først man er kommet bagud, er det svært at følge med på studiet," siger Birgitte Grum-Schwensen.

Den tredje årsag til, at de datalogistuderende har langt højere frafald end andre studerende på naturvidenskabelige fag, er, at de sidst i studieforløbet bliver headhuntet af virksomheder, endnu før de har afleveret speciale.

"Når de er bachelorer kan de få så vellønnet et job, at det er tillokkende at droppe ud af uddannelsen. Nogle starter firma. Andre bliver headhuntet," siger hun.

Taler med kvinderne

Aalborg Universitet har et lidt lavere frafald end de andre uddannelser.

"Den meget projektorienterede undervisning har tilsyneladende en fastholdende virkning," siger hun og tilføjer, at det ikke er muligt at kopiere fremgangsmåden i Aalborg på KU, da det handler om, at de i Aalborg grundlæggende har en anderledes opbygning af deres uddannelser.

Eksperterne anbefaler, at alle uddannelserne formulerer en strategi for, hvordan de kan mindske frafaldet på uddannelserne. Ingen af uddannelserne har ifølge EVA en strategi for, hvordan de vil komme det høje frafald til livs.

Studieleder ved Det Naturvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet, Sven Skyum, kan ikke helt genkende billedet i rapporten.

Han fortæller, at de på uddannelsen har foretaget en undersøgelse af de studerendes tilfredshed med det materiale, de fik udleveret forud for studiet.

Her var 80 procent tilfredse med informationerne, men han erkender, at det måske ikke er helt retvisende, idet dem der er droppet ud ikke er blevet spurgt.

Desuden har de forbedret den folder, som de deler ud til kommende studerende, som skal gøre det mere klart, hvad det egentligt vil sige at læse datalogi.

"Det kan være alt lige fra et meget teoretisk matematisk studium til noget meget kreativt med design," siger han.

For tiden overvejer de at lave flere forskellige retninger på datalogi, men vil ikke sænke niveauet generelt.

"Vi har ikke tænkt os at sænke niveauet for at producere flere," siger Sven Skyum.

Problemet med at få kvinder søger ind på datalogi, ville han utroligt gerne gøre noget ved.

"Vi er nede på at have fem procent kvinder. Det er ikke godt for miljøet," siger han og fortæller, at de har forsøgt at gøre deres kvindelige undervisere mere synlige og har snakket med pigerne på uddannelsen om, hvad man kan gøre. Men uden at finde en løsning.

Det frafald, der sker fordi datalogistuderende får arbejde, ser han ikke som et problem.

"Det ville være dumt at gøre noget ved det. Jeg ser det som et positivt problem. Hvis konjunkturerne vender, er det ikke dem, der står først for. Det er andre grupper indenfor it, der ryger først," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu