Læsetid: 4 min.

Har Helle skabt et vinderhold?

Helle Thorning-Schmidt har nu valgt de ansigter, der skal markedsføre hendes politik. Og det har formanden gjort klogt
19. april 2005

Det er et styrket hold, som Socialdemokraternes nye formand, Helle Thorning-Schmidt, sender på gaden for at kæmpe mod statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Thorning-Schmidt har efter at have gennemgået 44 mere eller mindre udførlige skemaer fra sine partifæller i Folketinget sat holdopstillingen. Lykketoft slap uden om skemalægningen, da han afleverede nøgler til den Socialdemokratiske førerbunker, og det 47. skema - fra Svend Auken - var helt blankt - for man må vel, som Auken sagde, "forbeholde sig ret til at gå skemaløs i graven".

Nu er det ikke Auken, men yngre kræfter, der bliver lagt i graven med Helle Thorning-Schmidts valg. Forklaring følger, men først de vigtigste udnævnelser hos Socialdemokraterne.

Henrik Sass

Nyrups fortabte søn vender hjem med Henrik Sass Larsens udpegelse som finansordfører.

Sass Larsen, tidligere formand for partiets ungdomsafdeling, har en herostratisk berømt karriere bag sig som leverandør af halv-uartige forslag. Lige siden Poul Nyrup Rasmussen trak streger i sandet for, hvad der måtte udliciteres, har Sass Larsen trådt over stregerne. Og altid til højre for stregerne, politisk set.

Han har tæt kontakt til den tidligere ISS-chef og nuværende partisekretær Jens Christiansen og har sammen med retsordfører Morten Bødskov været én af dem, der i kulisserne kæmpede hårdest for Helle Thorning-Schmidt. Udelukkende derfor, mener onde tunger, er han nu blevet udnævnt til finansordfører. Det er en central post, både i de afgørende debatter i Folketinget og fordi de økonomiske forhold trænger ind i snart sagt enhver politisk sag.

Henrik Sass Larsen må siges et være det største spørgsmålstegn i Thorning-Schmidts kabale. Det kræver hårdt arbejde at komme ned i den samlede finanspolitik. Det kræver diplomati, når der skal samles input fra alle de øvrige partifæller før en finanslov. Henrik Sass Larsen kan muligvis levere varen - det er bare ikke bevist endnu.

Samtidig kan Sass Larsens kreative og selvstændige sider blive et problem, hvis han ikke kan tøjle dem. En finansordfører, som sprøjter dækningsløse forslag ud, vil være et problem for partiformanden.

Ole Stavad

Kommunalreformen er udset til at give vælgerne den første forsmag på, at Helle Thorning-Shmidt er en midtersøgende og forhandlingsvillig chef for Socialdemokraterne.

At finde en ordfører på området har voldt store kvaler. Thorning-Schmidt har ikke blot kunnet forfremme en ung støtte - vedkommende ville blive ædt op af indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i de komplicerede forhandlinger. De garvede muligheder på området støttede Frank Jensen. Hun kunne have valgt Klaus Hækkerup, som støttede hende under valget, men han havde for begrænset politisk erfaring til at kunne løfte sagen. Derfor endte det med Stavad.

Problemet er, at Stavad nu kan begynde sin genfødsel med at underkende sig selv og sit eget forhandlingsresultat, der satte Socialdemokraterne uden for indflydelse.

Men det skal Stavad såmænd nok snakke sig ud af, og så er han, sekunderet af Helle Thorning-Schmidt, driftsikker nok til at kunne opnå et resultat. Og levere første fjer i hatten til Helle Thorning-Schmidt og 'Den Ny Begyndelse'.

Svend Auken

Auken går ikke skemaløs i graven, men skemaløs ind i den største politiske udfordring efter kommunalreformen: Afstemningen om EU-traktaten til september.

Her er det hverken dumt eller forbløffende, at Helle Thorning-Schmidt har valgt at forfremme den tidligere partiformand. Han har en enorm folkelig appel - især til venstre - hvilket flere folketingsvalg har vist tidligere. Han kan kort sagt hive ja-stemmer hjem for den EU-begejstrede Thorning-Schmidt. Aukens transnationale miljøproblemer, som kun kan løses i EU-regi, vil udgøre en stærk og entusiastisk faktor ved afstemningen.

Hun undgår samtidig Aukens sædvanlige dybvandsbomber under en valgkamp, hvor han undsiger den førte kurs. Og endelig vil han måske være lidt mere tilbageholdende med kritik af partiformanden efter sin forfremmelse.

Sandy Brinck

Den varme Frank Jensen-støtte Sandy Brinck er kaldt ind som velfærdsordfører.

Igen en ung kvinde som kan understøtte billedet af Fogh-regeringen som nogle gamle reaktionære herrer.

Igen en Jensen-støtte som bindes op på Helle Thorning-Schmidts politik ved selv at skulle stå i spidsen for den.

Hendes modstandere i partiet beskylder hende godt nok for aldrig nogensinde at have tænkt en inspirerende tanke selv, men det gør egentlig ikke så meget i denne sammenhæng. Andre skal nok tænke dem for hende - Helle Thorning-Schmidt for eksempel. Sandy Brinck skal så bare markedsføre den traditionelle, slagne vej for Socialdemokraterne, mens partiformanden selv kan lancere de nye, visionære tanker for den undrende offentlighed.

Grønlands-ordføreren

På de to nøgleområder i kampen mod Fogh - udlændinge og retspolitik - beholder Helle Thorning-Schmidt de nuværende ordførere og signalerer dermed en fortsat stram kurs. Der er lignende genudnævnelser på en række områder, som dybest set ikke betyder en pind for, om Helle Thorning-Schmidt kan lykkes.

De to poster, der kan give størst gevinst, er Mette Frederiksen som socialordfører og eks-SF'eren Christine Antorini som uddannelsesordfører. Frederiksen skal tale om de 800.000 uden for arbejdsmarkedet så selv den mest liberale Venstre-mand bryder hulkende sammen og lægger en femmer i hatten, mens en-mandstænketanken Antorini er det perfekte valg til at matche Bertel Haarder.

Folkeskole og uddannelse er af regeringen udset til kampplads fremover. Socialdemokraterne har indtil videre ikke haft et svar. Det får de nu.

Endelig er der så en klar oprustning af Helle Thorning-Schmidts hold, når det gælder forholdet til Grønland og Færøerne. Her beklæder den erfarne minister og næsten-formand Frank Jensen nu ordførerposten.

Fogh kan bare komme an.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her