Læsetid: 3 min.

Helle Thorning strammer grebet om socialdemokraterne

Endnu en betydende Thorning-modstander forlader folketinget, og 'ungdomsoprørs-gruppen' er etoverstået kapitel
28. marts 2006

Helle Thorning-Schmidt græder tørre tårer, når partiets nuværende miljøordfører og tidligere næstformand i gruppen Pernille Blach Hansen i dag meddeler offentligheden, at hun forlader Christiansborg og den socialdemokratiske gruppe for at tiltræde en chefstilling i Ny Randers kommune.

Pernille Blach Hansen, der støttede Frank Jensen under formandsvalget, har været et af de mest prominente medlemmer af den gruppe af socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der bag linjerne - og enkelte gange i fuld offentlighed - har modarbejdet Helle Thorning-Schmidts lederskab.

Men Pernille Blach Hansens afgang er ikke blot udtryk for en enkelt kritikers farvel. Den er et definitivt farvel til gruppen af yngre talentfulde socialdemokratiske politikere, der havde drømt om en anden og mere venstreorienteret fremtid for det gamle arbejderparti end den, Helle Thorning står i spidsen for. Men nu har de udraderet sig selv - og Helle Thorning sidder trods pauvre meningsmålinger mere sikkert i sadlen i den socialdemokratiske gruppe, end hun har gjort i mere end et halvt år.

Franks farvel fik følger

Allerede inden den socialdemokratiske urafstemning sidste forår varslede den ene formandskandidat, Frank Jensen, at han ville forlade dansk politik, hvis han ikke blev valgt. Det gjorde han ikke, og han holdt sit løfte. Frank Jensen genopstiller ikke ved næste valg og er i praksis allerede forsvundet fra Christiansborg.

Den situation har gjort det vanskeligt for gruppen bag ham at se perspektiverne for fremtiden. Uden noget reelt formandsalternativ er det nemlig svært at holde gejsten oppe - og holde til øretæverne.

Socialordfører Sandy Brinck, der holdt anbefalelsestalen for Frank Jensen ved den ekstraordinære kongres i Odense, trak sig efter flere offentlige kontroverser med ledelsen i efteråret. Hun forlod folketinget til fordel for et job i Amtsrådsforeningen.

Pia Gjellerup har affundet sig med situationen og varetager nu den tekniske post som kommunalordfører.

Mette Frederiksen, der også hører til på partiets venstrefløj - og selv blev nævnt som formandskandidat - blev med det samme indrullet i den nye ledelse og fik sin drømmepost som socialordfører.

En øvelse, der i øvrigt gik ud over Sandy Brinck, som dermed følte sig snigløbet af sin gamle kampfælle.

Og nu har den sidste betydelige Thorning-modstander, Pernille Blach Hansen altså strakt våben.

For selv om det er lykkes at skabe uro om Helle Thornings lederskab, er det ikke lykkes for hendes modstandere at kræve betydelige politiske indrømmelser - ud over fjernelsen af loft over kontanthjælp og dermed sammenbruddet i integrationsforliget i sensommeren.

På velfærdsområdet, efterlønnen, skattepolitikken og udlændingepolitikken har ledelsen i det store hele fået sin politik igennem. Assisteret - og det er væsentligt - af tidligere formand og 'økonomisk vismand' Mogens Lykketoft.

Rustbankerne

Den lomme af modstand mod Helle Thorning, der er tilbage i den socialdemokratiske folketingsgruppe, holder primært til på kontorerne på Christiansborgs ridebane. Her sidder blandt andet den detroniserede efterlønsordfører Bjarne Laustsen, der blev fyret for åben skærm efter at have talt sin nyvalgte partiformand ret imod. Han er medlem af en kaffeklub med det skæve navn 'rustbankerne,' der stammer fra et andet medlem Carsten Hansens tidligere beskæftigelse som varmemester. Men rustbankerne er ikke blot fysisk isolerede på Christiansborg. Uden 'ungdomsgruppen' er de også uden reel betydning i folketingsgruppen. De en simpelthen for få og for ukendte. 'Rustbankerne' kan højst tilføre ledelsen mindre benspænd, men deres 'mentor i ånden' Svend Auken kan stadig tilføre skade.

Aukens drømme

Den tidligere formand, der under hele Nyrups regeringsperiode holdt liv i fløjkrigen gennem sit virke som skyggeformand for en betydelig del af gruppen, har stadig den karisma, der skal til for at knytte folk til sig. Og han er legendarisk for det som flere i den socialdemokratiske ledelse betegner som 'dybvandsbomber', der kan rive stævnen op under enhver socialdemokratisk leder.

Men det sandsynlige er, at Auken, der ikke længere har Frank Jensens politiske karriere at promovere, i stedet vælger at trække sig i forhold til ledelsen og pleje sine forhåbninger om at overtage posten som folketingets formand, når Christian Mejdahl går af.

I mellemtiden vil han kunne opnå en rolle som minder om den, Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech har. Hvor hun råber vagt i gevær, når det liberale tankegods hældes ud over kanten, kan Svend Auken minde om, at Socialdemokraternes ideologiske fundament blev bygget til venstre for midten.

Her kan de midtersøgende ledere så skiftevis ryste overbærende på hovedet og minde om, at den type politikere vist hørte en anden tid til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her