Læsetid: 2 min.

Helle Thornings dygtige drenge

Hvad er det nu, mange erhvervsledere siger, når de ikke vælger kvinder til direktionsgangen og i bestyrelserne. Nåh ja - de vil gerne, men i sidste ende er det jo talentet, som tæller. Og de bedste er (u)heldigvis altid mænd. Er det også sådan i den socialdemokratiske folketingsgruppe?
27. april 2006

Hvem styrer ? Det gør da Helle og hendes drenge. Synes De, det er overdrevet? Ondskabsfuldt? Gider De bare ikke mere indebrændt feminisme?

Lad os blot gå over til oversigten over den nye socialdemokratiske ledelse:

- Carsten Hansen er ny gruppeformand

- Henrik Sass Larsen er ny politisk ordfører

- Morten Bødskov er ny næstformand

- og gruppesekretæren er Lise von Seelen

På de nye ordførerposter finder vi som finanspolitisk ordfører Jan Petersen, John Dyrby som integrationsordfører, Torben Hansen som miljøordfører og endelig Kim Mortensen som energiordfører.

Til de store forhandlinger om fremtidens danske velfærd støttes Helle Thorning-Schmidt af sin nye politiske ordfører samt af veteranen Mogens Lykketoft. Den heldige kvinde, som kom i den nye ledelse, indtog stillingen som sekretær.

Her skal de læsere, som ikke interesserer sig for Christiansborg-finesser, dog notere sig, at en folketingssekretær skam er en 'rigtig' ledelsespost og ikke sådan en type, der laver kaffe eller henter de mange travle mænds nystrøgne skjorter. Pyha - sikken et held.

Uden for ledelsen sidder blandt andre Pia Gjellerup, Christine Antorini, Mette Gjerskov, Karen Hækkerup, Lene Jensen, Kirsten Brosbøl, Anne-Marie Meldgaard. Dertil kan man lægge, at Sandy Brinch har forladt Folketinget, Pernille Blach Hansen har meldt pas og Lotte Bundsgaard nu er fyret.

Ingen kvinder i syne

Hvordan er det nu, det er, når regeringen ikke kan opfylde kvoterne for ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i statslige råd og nævn?

Når kun fire procent af topposterne i det danske erhvervsliv er besat med kvinder ? Når der ikke er et eneste landsdækkende dagblad i Danmark med en administrerende kvindelig chefredaktør? Her snupper vi lige tre svar, og De kan efter temperament og kønspolitisk ståsted selv vælge Deres favorit:

- kvinderne vil ikke magten. De skyer den simpelt hen som pesten, fordi de ikke vil betale prisen på hjemmebanen

- der er bare ikke talentfulde kvinder nok at vælge imellem. De er beskedne og melder sig aldrig. Når de gør, så går det jo fremragende. Har Socialdemokraterne måske ikke en kvindelig formand? Eksisterer Mette Frederiksen ikke længere (svar: jo, men hun er på barsel).

- Mange topledere - af begge køn - befinder sig bedst i et maskulint klima, hvor spillereglerne er kendte. Det er den der Rip-Rap-Rup effekt, som mange ikke gider høre mere om.

Helle Thorning lagde sidste år imponerende ud som personaleleder med at tage en runde medarbejdersamtaler, der signalerede, at en folketingsgruppe kan sammenlignes med en normal moderne virksomhed med ditto ledelsesstil. Men som dygtige virksomhedsledere ved, så kommer forandringer i organisationer først og fremmest ved, at den øverste ledelse udsender nogle signaler om, hvilken type virksomhed, de ønsker. Det gælder også på ligestillingsområdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her