Læsetid: 3 min.

Helle undgår helst fyordet

Socialdemokraternes formand måtte stå skoleret under en velfærdsdebat hos fagbevægelsen i Valby. Hun blev af de livlige tilhørere kort før mødets afslutning tvunget til at sige det forbudte ord - friværdi
10. november 2006

"Det er pis det der, Helle," lød det højt nede fra salen, da Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, onsdag aften søgte at forklare, at nedslidte arbejdere kunne tilbydes flere fleksjob takket være Socialdemokraterne. "De job er der jo ikke," råbtes der, og ordstyreren, tv-journalist Lene Johansen, måtte true salen til ro med en kagerulle medbragt til formålet.

Tilråbene mindede alle om, at dette ikke var tv, selv om Helle Thorning-Schmidt, som hele salen var på fornavn med, aftenen igennem virkede tv-agtigt afglattet. Helle var blottet for den glød og kampgejst, som hendes gode meningsmålinger og de amerikanske demokraters dugfriske sejr ellers kunne have udstyret hende med. Det var op ad Valby bakke for hende, og hun måtte gang på gang forsvare Socialdemokraternes deltagelse i de borgerliges velfærdsreform.

Lav børn i aften

Det var en række fagforeninger, der havde inviteret til offentligt debatmøde i Trekroner Bryggeris restaurerede hus i Valby. Var der et rødt flertal til gavn for velfærden på vej, ville man vide. Det prøvede Helle Thorning-Schmidt, Villy Søvndal (F) og Jørgen Arbo-Bæhr (Ø) at svare på.

Men først hørte forsamlingen to ekspertindlæg. Professor Jørgen Søndergaard fra Velfærdskommissionen truede med 30 års ældrebyrde, dog uden at bruge ordet 'byrde', og professor Per Schultz Jørgensen fra Den Alternative Velfærdskommission fortalte henført om den nordiske velfærdsmodel, så århundredets ventelister næsten tog sig rosenrøde ud.

Omsider fik den Helle, de fleste ventede på, ordet.

"Der har været en historisk lav vækst i den offentlige sektor samtidig med, at vi er blevet rigere," sagde hun. "Socialdemokraternes deltagelse i velfærdsreformen har betydet færre nedskæringer og mere velfærd, selv om Socialdemokraterne gik med til en senere tilbagetrækningsalder," fastslog hun og høstede et tøvende bifald her midt i en af Københavns socialdemokratiske højborge.

Villy Søvndal var til forsamlingens tilfredshed mere i hopla end Helle. Danmark er i en ønskeposition med stor efterspørgsel efter arbejdskraft, sagde han og gav salen et godt råd: "Gå hjem og lav børn allerede i aften". Klapsalverne tordnede, og ordstyreren strålede, for nu lignede det god underholdning.

Ingen misundelsesskat

Villy Søvndal beklagede, at Socialdemokraterne havde forringet efterlønsordningen. Med en ironisk snerren sagde han, at det jo ikke var så galt for alle dem, der senere i livet havde friværdi at gøre godt med. Men for de lavtlønnede lejere var det skidt.

Uha, der slap den farlige 'friværdi' ud.

Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr mente, at velfærden er truet, fordi der går en lige linje fra højere friværdi til flere privatskoler og privathospitaler.

"Det er jo ikke alle, der som Charlotte Dyremose er født med en hest mellem benene," sagde han. Forsamlingen så det for sig og frådede.

Thorning-Schmidt derimod ønskede ikke at tage 'friværdi' i sin mund, før det omsider blev halet ud af hende. En murerarbejdsmand blandt tilhørerne spurgte, om det var rimeligt, at den løn, han fik for at mure en villa op, var en latterlig brøkdel af de formuer, huset snart blev handlet for. Det giver en ulighed, som undergraver velfærden, mente han.

Men Helle var ikke til at hugge eller stikke i. "Danskerne betaler for meget i skat," fastslog hun og nægtede at indføre, hvad hun kaldte misundelsesskat. Skattestoppet står fast, rødt flertal eller ej, sagde hun med udfordrende blik til sine mulige støttepartier.

Arbo-Bæhr havde ikke tænkt sig at pantsætte sin sjæl hos Helle, men støttede da hendes statsministerielle kandidatur. Søvndal, der tidligere på aftenen brugte vendingen, 'hvis jeg bliver socialminister', anbefalede vælgerne at "helgardere sig med SF".

Det røde sammenhold overlevede vist Helles forsvar for friværdien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her