Læsetid: 3 min.

Hellere sulfo end pesticider

31. juli 2006

BERLIN - Da den russiske operastjerne Anna Netrebko for nogle måneder siden blev interviewet i ugeavisen Die Zeit om emnet skønhed, sagde hun om de tyske kvinder: "Jeg synes, at mange tyske kvinder ser rigtig godt ud. Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor de ikke barberer deres ben. Men de tyske mænd kan måske lide det sådan?"

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er der noget om det. Tyskerne er øko. For et par timer siden så jeg en kvinde på gaden. Hun var i begyndelsen af trediverne og iført kortærmet forvasket t-shirt, overallsshorts og Birgenstock-sandaler. Og det er i Berlins hippeste kvarter. Hvor tit er det lige, at man ser sådan en i København?

På legepladsen er der mænd med sygekassebriller, lang hestehale, pludderbukser og en nyfødt baby i en sydamerikansk mangefarvet slynge viklet rundt om deres magre overkrop heller ikke usædvanlige.

Lige da jeg var flyttet til Berlin, kom jeg til at sige til en af mine tyske veninder, lidt i spøg, lidt fordi jeg mente det, at jeg ikke kendte dårligere reklame for økologiske og biodynamiske produkter end dem, der sælger dem.

"De har altid rigtig dårlig hud, elendige tænder, hennafarvet tjavset hår og et totalt livstræt og glædesløst udtryk i øjnene," sagde jeg og grinede.

"Jeg forstår overhovedet ikke, hvad du mener," sagde hun og så på mig, som om jeg havde sagt noget stærkt blasfemisk. Langsomt er det gået op for mig, at det havde jeg faktisk også.

Sorterer affald

Mange berlinere sorterer for eksempel deres affald i to forskellige spande. Bio-affald i den ene og almindelig plastik og den slags i den anden. De bærer det så ned i to forskellige skraldebøtter i gården. Men når skraldebilen kommer torsdag morgen, har jeg den stærkt mistænkt for at hælde det hele ned i den samme kværn. Men berlinerne er glade for at sortere det, og man skal ikke begynde at stille dumme spørgsmål som for eksempel: Hvor ligger den der store bio-affaldsplads-køkkenmødding egentlig?

Hver torsdag er der på Kollwitz Platz i kvarteret Prenzlauer Berg i Berlin økomarked. Her kan man købe lammeskind, æteriske olier, æg fra fritgående høns, naturfarvet garn, hjemmelavet biodynamisk is, krimskrams som dukker og tøfler og sarier fra Indien, Yogite og sten med ens stjernetegn og særlig helbredende virkning. Man kan købe grøntsager og fisk og kød, og det meste af det kommer fra landburg fra gårdene i delstaten Brandenburg, der omgiver Berlin.

Økomarked

Gaby Leopold har en stand på markedet. Tyskerne er kendt for deres fremragende æbler, og hun er del af et 18 hektar stort landbrug i nærheden af Buchow, som laver saft.

"Vi bruger kun frugt, vi selv dyrker. Æbler, kvæder, pærer, kirsebær, rabarber, hyldeblomst, blommer. Og nå ja, så jordbær fra naboen," siger hun og fortæller, at markedet på Kollwitz Platz har eksisteret siden 1996.

"Brandenburg har den største andel af økolandbrug i forhold til hele Tyskland. Men det er også Brandenburg, der forsyner berlinermarkedet, hvor der er stor efterspørgsel på økologiske varer," siger hun og tilbyder Informations korrespondent et glas 'Rhabarberschorle', som er rabarbersaft blandet med dansk vand. Det smager himmelsk i 37 grader.

Hun siger, at selvfølgelig er efterspørgslen på økologiske varer større i de store byer, hvor folk er mere bevidste om den slags. Berlin har et bio-supermarked - liggende på hvert andet gadehjørne - hvor der udelukkende sælges biodynamiske og økologiske varer.

Ingen tvivl om, at økomarkedet går gode tider i møde i Tyskland. Den private forbrugerstiftelse Stiftung Warentest laver forbrugerundersøgelser og er enorm populær især hos de tyske mænd.

Ingen tysk mand tillader for eksempel indkøb af en støvsuger, før der er blevet tjekket priser og kvalitet hos Stiftung Warentest. Forbrugerstiftelsen har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor de advarer mod køb af uøkologisk frugt og grønt, da deres undersøgelser viser, at det er så giftigt, at det er uspiseligt.

Rygterne siger, at nogle berlinere efter undersøgelsen er begyndt at vaske deres grøntsager i opvaskemiddel. Hellere sulfo end pesticider.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu