Læsetid: 3 min.

Helmuth Nyborg har alligevel ikke ret

10. juli 2007

Kan tåber have en høj IQ? Umiddelbart lyder det nok som en modstrid, men hvis man har fulgt Helmuth Nyborgs påstande om, at kvinder er mindre intelligente end mænd, så kan man godt forledes til at tro, at det alligevel er tilfældet.

Helmuth Nyborgs resultater, der udløste et ramaskrig i 2002, er nu igen kommet ud til offentligheden, blandt andet i et interview i Deadline. Hvad Helmuth Nyborgs undersøgelse viser, er, at nor-malfordelingskurven over IQ, tilsyneladende har en større spredning for mænd end for kvinder - selv om der er tale om marginale forskelle. Der er relativt flere mænd med meget lav intelligens og med høj intelligens.

Girafhalses længde

Der, hvor resultaterne er spektakulære, er imidlertid dem med en IQ, der er over 130, svarende til over to standardafvigelser, men det vedrører kun cirka to procent af befolkningen. Det er vanskeligt at tro, at der foreligger et statistisk signifikant materiale for en så begrænset gruppe, mens det er mere nærliggende at tro, at resultatet stammer fra en ekstrapolation af normalfordelingskurven til dette område.

Det sidste kan man godt have indvendinger imod. Alle, der har beskæftiget sig med statistik ved, at der meget ofte er afvigelser i forhold til den teoretiske normalfordeling, når man er ude over to-tre standardafvigelser. Der er ingen kartofler, der vejer over et kilo. og der er ingen giraffer, hvis hals er læn-gere end fem meter, selv om der ifølge den matematiske model, skulle være en endelig sandsynlighed for dette.

Forelskelse

Det er også meget velkendt fra forskningen - især, når det gælder samfundsforhold og helse - at når man på forhånd har forelsket sig i konklusionen, så kommer undersøgelsen også til at pege i den retning. Grænsen mellem selvbedrag og uredelighed er flydende, når man er udenfor de eksakte vi-denskaber. Jeg skal ikke anfægte, at Helmut Nyborgs resultater nok viser, det han påstår.

Det som man med rimelighed kan påpege - som direkte tåbeligt - var, at han gik til medierne med sine sensationelle resultater før de havde været offentliggjort og diskuteret i fagtidsskrifter.

Selv om han ikke har påstået at kvinder generelt er dummere end mænd, så måtte han jo vide, at det ville blive opfattet på den måde. Helt ud i de små familier, hvor manden måske ikke har stået allerforrest i køen, hvor der blev uddelt forstand.

Det andet, man kan anføre er, at en IQ er et mål for, hvor god, man er, til at løse bestemte opgaver. Punktum. At der er en overordentlig stor korrelation til den gruppe, som bestrider samfundets øverste poster på universiteter, i erhvervsliv og politik er korrekt, men i virkeligheden er det langt mere komplekst. Af de cirka 100 nobelpriser, der er blevet uddelt i fysik, er der (vist nok) kun to kvinder (Marie Curie og Lise Meitner).

Dette harmonerer fint med Helmuth Nyborgs undersøgelse, men jeg ville nu være mere end forsigtig med at drage firkantede konklusioner.

Tabloidegnede

Ser man nemlig på den måde, intelligensprøver er udformet, er det ikke særligt overraskende, at de, som er bedst til at løse dem, er teoretiske fysikere og matematikere.

Da den teoretiske fysiker Angela Merkel blev forbundskansler, sagde man spøgefuldt, at intelligensen i regeringen blev fordoblet, men jeg ville nu alligevel være overordentlig betænkelig ved at overdrage et lands regeringsførelse til andre (ikke navngivne) professorer i teoretisk fysik.

Helmuth Nyborgs undersøgelser er i virkeligheden uinteressante og er kun egnet for interne faglige diskussioner og spisesedler i tabloidpressen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her