Læsetid: 4 min.

Den er helt Galathea

Jyllands-Posten har anklaget prodekan på Københavns Universitet, Katherine Richardson, for løgn og uredelighed efter, at hun i en aviskronik har kritiseret mediekonceptet for Galathea-ekspeditionen
23. maj 2007

Ikke så snart havde Galathea 3 kastet anker efter otte måneders jordomrejse i slutningen af april, før beskyldningerne bølgede. Først var der den om druk og sexchikane blandt skibets besætningsmedlemmer. Og senest har chefredaktør på Jyllands-Posten (JP) Henrik Thomsen klaget til Københavns Universitet over prodekan for formidling på Det Naturvidenskabelige Fakultet, Katherine Richardson, der stod for et af de største forskningsprojekter ombord på ekspeditionen, om måling af jordens kulstofkredsløb.

Det er en kronik i Berlingske Tidende skrevet sammen med chef på Galathea-skibet Vædderen, Lars H. Hansen, der har fået JP til at fare i flint. I kronikken kritiserer forskeren og skibschefen blandt andet mediedækningen for at være ensidig:

"Hvorfor er formidlingen af ekspeditionen næsten udelukkende blevet varetaget af tre danske aviser og et privat tv-produktionsselskab? Konstruktionen er besynderlig, fordi man derved har lagt 'ansvaret' for hele formidlingen af et højt profileret og statsstøttet prestigeprojekt ud til nogle få udvalgte medier, hvis egentlige formål er at tjene penge. Ud over ansvaret har man reelt givet få privilegerede danske medier monopol og har dermed forment alle andre medieselskaber - danske som udenlandske - adgang ombord."

Netop ordet monopol har fået Henrik Thomsen til at reagere og klage til rektor på KU Ralf Hemmingsen. I brevet afviser Henrik Thomsen alle påstande om, at de få privilegerede medier har haft monopol på dækningen af ekspeditionen.

"Mediepartnerne (JP, Politiken/STV, Berlingske Officin, Ingeniøren, red.) var de eneste, der ville bruge penge på at deltage i projektet," skriver han og undrer sig over, at en formidlingsansvarlig prodekan kommer med falske og miskrediterende påstande.

"Det er lige voldsomt nok at beskylde os for at have taget monopol på mediedækningen. Der var en udbudsrunde, hvor der i annoncer blev efterlyst folk, der ville med på Galathea 3. Os, der var ombord, har forsøgt at få dækket vores udgifter ind ved at sælge historier videre. Problemet er, at der ikke har været den store interesse, men der er ikke tale om, at der er nogen, der er blevet forment adgang," forklarer Henrik Thomsen.

Ytringfrihedens vogtere

Jyllands-Posten var oprindelig initiativtager til ideen om en tredie Galathea-ekspedition, men Dansk Ekspeditionsfond overtog rettighederne til mediedækningen for 1,5 mio. kroner. Samtidig fik Jyllands-Posten to ekstra pladser om bord. Derfor er det egentlig ikke Jyllands-Posten, som Katherine Richardson er ude efter i sin kronik, men hele mediekonceptet for ekspeditionen. Og det var primært Dansk Ekspeditionsfonds ansvar.

Chefredaktør Henrik Thomsen var dog indtil for nylig også medlem af ekspeditionsfondens bestyrelse.

Richardson har ikke ønsket at trække sine udtalelser tilbage, da hun stadig mener, at konstruktionen gjorde det svært for andre medier at komme ombord.

"Der blev rejst et spørgsmål i Folketinget, da en af mediepartnerne ønskede at give en af sine pladser til en journalist, som ikke var omfattet af aftalen. Derfor mener jeg godt man kan tale om, at man har forment andre adgang," siger Katherine Richardson, der dog ikke har nogle konkrete eksempler på, at nogle medier er blevet forment adgang. Hun undrer sig over JP's reaktion, da kritikken i kronikken ikke er møntet direkte på avisen eller dens medarbejdere.

"Det er interessant, at det er den selvsamme avis, som tvang nationen i knæ i ytringsfrihedens navn, hvis chefredaktør nu truer mig og klager til min arbejdsgiver, fordi jeg giver min mening til kende," siger Katherine Richardson, der er led og ked af hele sagen. På den anden side synes hun, at der er noget rivende galt, når en chefredaktør klager over, hvad hun mener om Galathea-ekspeditionens mediedækning.

"Jyllands-Posten har ønsket at formidle en opdagelsesrejse, men det overordnede formål har været forskning, og den bagvedliggende strid omkring formidlingen på Galathea-ekspeditionen har præget hele turen," siger Katherine Richardson.

Henrik Thomsen mener ikke, at han anfægter Richardsons ytringsfrihed: "Men det hun har skrevet er faktuelt forkert."

Richardsons ansvar

Jyllands-Postens chefredaktør skyder med skarpt tilbage på Katherine Richardsons ansvar under Galathea-ekspeditionen. Henrik Thomsen skriver i klagen, at hun var personlig ansvarlig for Galathea-ekspeditionens besøg i Boston, der kostede et sekscifret beløb, men hvor der ikke var mødt en eneste udenlandsk journalist op. Ifølge Katherine Richardson havde hun kun ansvar for planlægning af to faglige arrangementer i Boston. Begge var velbesøgte af amerikanske forskere - og amerikansk radio dækkede det ene arrangement, forklarer hun. Derudover beskyldes Richardson for at have løjet gentagne gange om Jyllands-Posten og dens medarbejdere. Det står Katherine Richardson dog uforstående overfor.

Rektor Ralf Hemmingsen kalder i sit svar til Jyllands-Posten det for misvisende at bruge betegnelser som "uredelig" og fremføre påstande om at lyve, hvis der reelt er tale om uenighed i en offentlig debatteret sag. Han henviser til, at det ifølge universitetsloven er universitetets pligt at tilskynde forskerne til at deltage i den offentlig debat.

"Herudover gælder, som det sikkert er Jyllands-Posten bekendt, den grundlovsikrede ytringsfrihed. Denne essentielle frihedsrettighed gælder også forskere og ansatte ved Københavns Universitet, herunder prodekan Katherine Richardson," skriver Ralf Hemmingsen og vurderer, at kronikken ikke er i kollision med de juridiske begrænsninger af ytringsfriheden, og at det derfor må være den offentlige debat, der afdækker, hvad der er op og ned i sagen.

Chefredaktør Henrik Thomsen har endnu ikke set Københavns Universitets svar, men regner ikke med at gå mere ind i den sag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu