Læsetid: 3 min.

Hemmeligheder i Afrikas mørke

Med 'Kennedys hjerne' har Henning Mankell begået en vellykket thriller, der har noget på hjerte om forskellen på liv og død i Afrika og Vesten
7. september 2006

Hvad ville det koste, hvis alle børn i hele verden skulle lære at læse og skrive? Ifølge Henning Mankell det samme, som vi i Vesten årligt bruger på mad til vores kæledyr.

Det er kontante betragtninger som denne, der har gjort den svenske forfatter til et elsket interviewoffer rundt omkring i verden. Godt hjulpet på vej naturligvis af et bogsalg, der for længst har rundet ti millioner eksemplarer alene for hans serie om den overvægtige og fordrukne politikommissær fra Ystad, Kurt Wallander.

En serie, der i parentes bemærket har solgt mere end Harry Potter i Tyskland, flere gange har rundet New York Times' bestsellerliste og i det hele taget er så populær, at man i Ystad tjener styrtende med penge på at føre læseglade turister rundt i Wallanders fodspor.

Succesen til trods er Mankell ikke til at rykke fra sit kritiske, venstreorienterede ståsted i livet. Halvdelen af året bor han Ystad, en stor del af resten af tiden i Maputo i Mozambique, hvor han udover at drive et lokalt teater er ansvarlig for et projekt, der opfordrer AIDS-døende forældre til at skrive dagbøger til deres i visse tilfælde endnu ikke fødte børn.

Alt dette - det kritiske blik, Afrika og AIDS - er drivkraften i Kennedys hjerne, en af Wallanders til dato bedste thrillere.

Fordømte afrikanere

En sensommerdag i 2004 dukker den 54-årige Louise Cantor op i Stockholm efter at have ledet en arkæologisk udgravning i Grækenland. Der finder hun sin søn liggende død i sengen iført pyjamas. Det første får hendes tilværelse til at styrte sammen. Det andet får hende til at ane, at der ikke er tale om selvmord, som politiet ellers er overbevist om. Henrik sov nemlig aldrig i pyjamas.

Spørgsmålet, som Louise på daværende tidspunkt ikke stiller sig selv, er naturligvis, hvor godt hun kender sin søn. I stedet begiver hun sig ud i verden for at opklare, hvad hun betragter som et mord.

Turen går til Australien, hvor Henriks far sidst har ladet høre fra sig, siden til Barcelona, hvor Henrik har en hemmelig adresse, og slutteligt til det Afrika, der i Mankells sarkastiske vendinger - lagt i munden på en lokal journalist - beskrives som "paradiset på jorden, hvis ikke det var for alle de fordømte afrikanere, som bor her."

Efterhånden går det op for Louise, at Henrik har oplevet noget i den landsby, hvor han arbejdede med AIDS-patienter, der har udsat ham for fare.

Hun opdager også andre ting, ikke blot om sin søn, men også om Vestens bogstavelig talt umenneskelige kamp mod AIDS på det afrikanske kontinent. Undervejs synes alle at ville hjælpe Louise, men hvem tør hun stole på, da folk, der vil tale med hende, bliver dræbt; da hun om natten ser et ansigt i døråbningen bag hende spejle sig i computerskærmen, og da hendes bil går i stå på en mørk landevej i Afrika, hvor det eneste, der skinner er et sæt billygter i det fjerne?

Skandinavisk melankoli

Med Kennedys hjerne befæster Mankell sin position som en af tidens mest intelligente og underholdende internationale thrillerforfattere. I en særegen skandinavisk tone båret af social indignation og bittersød melankoli afvikler han uden alt for mange belærende svinkeærinder et hæsblæsende plot, der fænger fra første til sidste side og undervejs vækker godt og grundigt til eftertanke, inden det når en på én gang forbløffende og ganske logisk slutning.

Det eneste, der undrer, er faktisk titlen. Selv om historien om den afdøde præsidents forsvundne hjerne havde pirret den afdøde Henrik lige så meget som den formodede konspiration, der driver plottet, så har de to ting faktisk intet med hinanden at gøre. Men Kennedys hjerne lyder da godt, også når bogen skal sælges i resten af verden ...

kultur@informaton.dk

nHenning Mankell: Kennedys hjerne. Oversat af Peter Nielsen. Gyldendal. 376 sider. 275 kr. ISBN 87-02-04333-5. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her